Apple-CFO: “iPhone-productie in de VS wordt moeilijk”

18 reacties

Luca Maestri, Apple’s Chief Financial Officer, heeft in een interview (terugluisteren) bij zakenbank Goldman Sachs gezegd dat het moeilijk wordt om de iPhone in de Verenigde Staten te produceren. Dit was een nadrukkelijke wens van President Trump.

Hoewel Apple en Foxconn onlangs nog aankondigden in een nieuwe schermfabriek in de VS te investeren, ziet Maestri een aantal grote problemen bij het volledig in de VS produceren van de iPhone.

Productie in VS en importbelasting

Apple was al voordat Trump president werd aan het onderzoeken of een Made in USA iPhone mogelijk was. Volgens de financiële topman van het bedrijf uit Cupertino is de “Gehele keten van toeleveranciers niet in de VS gevestigd, en dat maakt het moeilijk.”

Maestri sprak zich ook uit tegen de importbelasting van 20 procent die Trump wil invoeren. Het zou daardoor voor Apple duurder worden om in China geproduceerde iPhones in zijn thuisland Amerika te verkopen. De CFO zegt dat “deze belasting niet goed zal zijn voor de economie van de VS” en vervolgt: “Het is een belasting die uiteindelijk voor rekening van de consument komt. Het veronderstelt dat de dollar heel anders zal worden gewaardeerd, maar deze is in vergelijking met de wereldeconomie al erg sterk.”

cook trump eh 16x9
Tim Cook bij een meeting met de Amerikaanse President Trump.

iPhone en R&D-uitgaven

Apple’s financiële topman sprak ook kort over het afgelopen recordkwartaal. Er werden 78.200.000 iPhones verkocht en Maestri zei dat iPhone 7 Plus hier aanzienlijk aan bij heeft gedragen. De nieuwe camera met dubbele lens is erg aantrekkelijk en Apple had een stijging in verkopen verwacht, maar de vraag was veel groter dan berekend.

De CFO weerlegt tot slot een kritiekpunt dat steeds opkomt wanneer blijkt dat Apple’s uitgaven aan R&D (Research en Development) de pan uit rijzen. Stopt Apple nutteloos geld in projecten die half floppen, zoals de Apple Car/Project Titan? Nee, zegt Maestri: “We ontwikkelen steeds meer fundamentele technologieën (zoals chips voor de iPhone en iPad, red.) zelf, in het verleden kochten we die bij andere bedrijven in. Dit is heel belangrijk voor ons, want we kunnen er sneller door innoveren en hebben betere controle over de timing, kosten en kwaliteit. Dit is een uitstekende strategische investering.”

(Bron: Financial Times & 9to5Mac)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  “Het is een belasting die uiteindelijk voor rekening van de consument zal komen.”

  Zucht…

 • Profielfoto
  Jurr

  Hmm:razz:

  De CFO weerlegt ook nog kritiekpunt dat de afgelopen kwartalen opkomt wanneer blijft dat Apple’s uitgaven aan R&D (Research en Development) de pan uit rijzen.

  Stopt Apple geldt in projecten die half floppen, zoals de Apple Car/Project Titan?

 • Profielfoto
  MEEUW

  En heeft er al iemand uitgerekend, hoeveel apple moet betalen als apple gewoon netjes belasting betaal?
  Wat de consument en gewone burger met bedrijf ook doet.
  Inplaats van geld verplaatsen in offshore en verschillende landen en wissel trucjes.

  Stel dat het 2 miljard is + de wisselkantoren en boekhouders die zoveel kosten om geld “wit” te wassen.

  Denk dat als apple gewoon belasting betaal, rendabeler is dan hele fabrieken te verplaatsen van ene land naar andere land :).
  (voor alle partijen)

 • Profielfoto
  maconly

  Belasting afdragen iets nieuws voor apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het zo doorgaat met de schandalen rond Trump, duurt het niet lang tot Amerika en de rest van de wereld van dit probleem zijn afgeholpen. De schandalen rond het aftreden van veiligheidsminister Flynn, vanwege verboden contacten met de Russen, berichten over continue contacten tussen de Trump campagne en de Russen en het ontstellend gebrek aan security afgelopen dagen bij het plotselinge restaurant-overleg tussen Trump en Abe, na het bericht van de Noordkoreaanse raket, de machtsstrijd in het Witte Huis en ga zo maar door lopen zo hoog op dat steeds meer mensen van zijn eigen partij van Trump af willen. Als ze hem wegens overtreden van de wet kunnen laten aftreden, zou vice-president Pence president worden, een Republikein van de oude stempel. Die niet als een olifant door de porseleinkast loopt.

 • Profielfoto
  icegodd

  @MacAanZee

  weerzo anti-trump “ik haat alles en iedereen behalve mn politiek voorkeur”

  trump doet het “geweldig” en ik hoop dat PVV het wint.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Laten we die discussie maar niet aangaan. Ik ben de enige niet die vindt dat Trump niet normaal doet. Zelfs zijn eigen partij twijfelt nu openlijk aan zijn geestelijke vermogens. En wat jouw voorkeur betreft… Ik beoordeel iedereen op zijn daden. Een politicus van een partij zonder leden, die alleen de social media bestookt en in de Tweede Kamer er nog nooit een wetsvoorstel heeft doorgekregen en wegblijft van debatten en discussieprogramma’s daar zou ik niet op bouwen.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Het zou inderdaad slecht voor de economie zijn als Trump zijn zin doorzet. Hoop toch echt dat in NL niet de PVV aan de macht komt. Dit zou desastreus zijn voor NL. Ben groot voorstander van een open economie. Door protectie d.m.v. invoerrechten zorg je juist dat het korte tijd goed gaat. Daarna zal het toch juist averechts werken. Uiteindelijk zijn de burgers dan die meer moeten betalen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ive krijgt dat echt wel geregeld productie in de VS.
  Desnoods gewoon spuitgieten dat ding en een vette show opvoeren waarom plastic als materiaal helemaal de bom is. De iSheep gaan er gegarandeerd in mee, en betalen gerust 50$ meer voor een Made in the USA plastic iPhone die uiteindelijk 100$ goedkoper te produceren is…

 • Profielfoto
  Ziegler

  @MacAanZee

  weerzo anti-trump “ik haat alles en iedereen behalve mn politiek voorkeur”

  trump doet het “geweldig” en ik hoop dat PVV het wint.

  Ik begrijp dat het voor de fanclub wat lastig is om toe te moeten geven dat Trump er een enorme bende van maakt. Dat is wel wat hij doet: er een enorme bende van maken. Het duurt even en dan vindt iedereen dat. Ook jij.

  Het is als de zanger die de hoge tonen niet meer haalt en in vals gekrijs vervalt. Het is wat ongemakkelijk en, zeker als fan, geloof je nog even tegen beter weten in dat we te maken hebben met de beste zanger van de planeet, maar het is niet zo. De zanger zingt vals. Het is niet niet anders.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Prachtige foto bij dit artikel Raymon .. de bedenkelijke blikken druipen er echt af! :heart:

 • Profielfoto
  maconly

  Laten we die discussie maar niet aangaan. Ik ben de enige niet die vindt dat Trump niet normaal doet. Zelfs zijn eigen partij twijfelt nu openlijk aan zijn geestelijke vermogens. En wat jouw voorkeur betreft… Ik beoordeel iedereen op zijn daden. Een politicus van een partij zonder leden, die alleen de social media bestookt en in de Tweede Kamer er nog nooit een wetsvoorstel heeft doorgekregen en wegblijft van debatten en discussieprogramma’s daar zou ik niet op bouwen.

  Die trump is een clown maar wel een die keihard schopt tegen de gevestigde orde en die met het aanpakken van asociale niet afdragende bedrijven een goed signaal afgeeft.
  Trump wil ook het lobbyen aanpakken en wil bedrijven weer laten produceren in de usa.
  De inhalige navo landen moeten meer bijdragen .
  Maar laten we het vooral over non issues hebben want deze man is een lul.

  De overwegend linkse media doet er alles aan om trump , brexit, wilders, le pen en alle andere bewegingen die tegen de gevestigde orde die drijft op “policor” salonsocialisme aan schoppen kapot te maken.

  Jammer dat wij in Nederland geen Farage hebben.

  En voor alle fans van de non tax paying companies, reken eens uit wat je maandelijks af moet dragen om het tekort van afdracht van deze bedrijven te compenseren.

  Begin maar met 21% btw , loonheffingen etc etc .

  Allemaal stemmen op de nog steeds liegende rutte of op pechtold die alle macht naar brussel wil brengen of op de new kid jasser klaver die het minimum loon wil ontdoen van loonbelasting waardoor er een nieuwe onderklasse ontstaat waar niemand ooit nog opslag zal krijgen of oldschool pvda u weet wel de partij van de intergratie .

  De media stuurt jullie wel .

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Maconly: je hoeft niet te vertellen wat Trump allemaal zegt en wil, dat heeft hij zelf al luid en duidelijk geroeptoeterd. Klinkt leuk, he, aanschoppen tegen de gevestigde orde. Lekker inspelen op iedereen die gefrustreerd is over zijn eigen leven of over ‘de politiek’. Dat zijn meestal ook de mensen die niet stemmen en niet bijhouden hoe zoiets werkt. Maar die heeft hij dus allemaal kunnen mobiliseren. Dat is knap.

  Alleen: nu is hij nog geen 4 weken aan de macht en zijn regering ligt zowat op z’n kont. Belangrijke veiligheidsminister heeft moeten aftreden wegens overtreden van de wet. Trump blijkt daarvan geweten te hebben. Steeds meer woede in zijn eigen partij. Hij heeft waarschijnlijk ook zelf de wet overtreden en steeds meer mensen uit zijn eigen partij hebben liever dat hij afgezet zou worden en Pence president zou worden. Dat is meer ‘gewone’, erg conservatieve man, die wel manieren heeft en weet wat er wel en niet mag. Ook op andere fronten is Trump tegen allerlei dingen aangelopen die helemaal niet kunnen en heeft hij al veel standpunten veranderd. Bijvoorbeeld over Rusland, China, Israël en ook over de Navo. Hele andere meningen binnen een paar weken.

  Lekker hoor om Trump na te praten ‘aanpakken van asociale niet afdragende bedrijven’. Dat is trouwens helemaal geen rechtse politiek (want die laten de handel en bedrijven altijd vrij hun gang gaan), maar dat is heel linkse politiek. Partijen als SP en Groen Links roepen dat al jaren. En natuurlijk zouden bedrijven misschien meer belasting moeten betalen, maar dat zijn de regels die in de vrije economie zijn gemaakt in de meeste landen.

  Ook wil Trump grote importheffingen zetten op niet in Amerika gemaakte spullen.
  Dat kan je doen, maar dan zet je een enorme rem op de handel.

  Heb je zelf wel ’s iets besteld op een buitenlandse (meestal Chinese) website. Lekker goedkoop? Of in Engeland bij Amazon iets besteld dat goedkoper is dan hier? Dat kan dan dus allemaal niet meer.

  In 2017 kan je echt geen hek of muur om je land zetten en alleen spulletjes verkopen die je zelf maakt. Dan hebben we in Nederland, kaas, melk, groente en tulpen en verder houdt het zo’n beetje op. Dan kan je je Apple spulletjes wel vergeten als wij zoiets ook zouden doen. Landen kunnen al tientallen jaren niet op hun eigen houtje alles. Dat kon 200 jaar geleden nog wel, dan hadden we genoeg aan de boeren, de bakker, de slager en de groenteboer.

  ‘Jammer dat we hier geen Farage hebben’ zeg je. In Engeland kunnen ze hem wel schieten en ook veel van de voorstemmers voor een Brexit noemen hem nu een verrader. Nu merken de Engelsen er nog niet veel van, omdat door de forse verlaging van de pond er wat meer toeristen komen. Maar als ze écht uit de EU gaan en overal meer voor moeten betalen, dan gaan ze het merken. Er moeten alleen al 20.000 wetten en verdragen veranderd worden.

  En makkelijk om Wilders na te praten over ‘linkse’ media. Het valt je blijkbaar niet op dat een aantal van Wilders ideeën precies gelijk zijn als de SP, de meest linkse partij. Wilders is én extreem rechts én extreem links. Uit de EU betekent ook dat je niet vanaf juni in heel Europa je data van je eigen abonnement gewoon kunt gebruiken, maar dat je straks weer kapitalen zou gaan betalen zodra je over de grens gaat. Mensen klagen wel over de EU en over ‘Den Haag’, maar dat is vooral omdat ze er weinig of niets van weten. En over gevestigde orde gesproken: Wilders is één van de politici die het langste op het Haagse pluche zit en hij heeft zelden of nooit iets voor elkaar gekregen in de Tweede Kamer. Alleen de Dierenpolitie. En dat is het dan. Verder niets, alleen aandacht trekken en niet komen opdagen als er een debat is of een TV-programma vragen wil stellen. Heel laf. Veel roepen, maar niks kunnen regelen. En intussen op kosten van de belastingbetaler zwaar beveiligd moeten worden omdat hij iedereen heeft beledigd.

  Kortom: als je vrije handel wilt houden en werkgelegenheid en op vakantie wilt blijven gaan naar andere landen zonder heel veel te betalen of eindeloos visums aan te vragen, dan moet je bij mensen als Trump of Wilders niet zijn!

 • Profielfoto
  MEEUW

  @macaanzee begrijpt het tenminste.

  @maconly afgezien daarvan laat ik me liever sturen door de linkse media. Dan een kind van 3 die om zich heen slaat en denkt dat de toekomst van Nederland op 1 a4tje te beschrijven is zonder echte argumentatie.(zie verkiezing programma pvv)
  En dan kan je wel roepen dat de islam verboden moet worden ect.
  Maar vergeet niet dat de islam en het oosten eeuwen geleden veel verder ontwikkeld waren dan het westen. Pas na de Romeinen begonnen we hier enig sinds beschaving op te bouwen.
  Er is ook nog verschil tussen het geloof, cultuur en mensen die op verkeerde pad komen. Die mag je niet allemaal het zelfde noemen.

  Nederland is een handels land. En daarvan moeten wij het hebben. Zo zijn we groot geworden en blijven we groot. Niet door zoveel mogelijk deuren te sluiten.

  ow en btw wat europa betreft. Of we nu willen of niet. We hebben Amerika, Rusland, India, Noord-korea, China, Israel en Iran.
  Zijn we beter af door bij elkaar te blijven (europa) of denk je dat we het in ons eentje gaan redden met ons over bezuinigde leger (3 heli’s en paar afgedankte f16’s omdat de f35 nog niet klaar is en nog handje vol munitie omdat we te kort hebben.)
  Even de argumentatie : http://www.rtlnieuws.nl/economie/zo-slecht-ons-legermaterieel

  Dus je kan frustreert rond roepen over hoe liegende Rutte het doet.
  Er zal toch een echte partij moeten ontstaan die verstand van zaken heeft wil je niet links kiezen, of geen wilders kiezen want dat is geen optie :).

  Hoop dat beetje duidelijk is, er is niks moeilijkers dan gefrustreerde en mensen met lage opleiding dingen uit te leggen:) (dit is grapje )

 • Profielfoto
  maconly

  Sinds toetreding eu staatsschuld verdubbelt.
  Leger we zitten bij de navo , daar zaten we voor de eu ook albij, alleen moeten we meer betalen .
  Euro , tenzij je de wens van pechtold inwilligt van een groot europa waarin Nederland een afdragende provincie is is dat muntje niet mogelijk.
  Griekenland ligt aan de geelhonger en betaald de rekening van het falende vluchtelingenbeleid.
  Farage is bij veel Engelsen een held , deze man kraamt geen onzin uit en is een luis in de prls van het corrupte brussel en haar uivreters.
  London is booming ondanjs de Brexit alwaar Apple zijn hoofdkwartier voor Europa gaat vestigen .

  Leuk je grapje over laagopgeleid , opleiding zegt niets over slimheid en capaciteiten maar alles over de “grappenmaker” , wat wil je me uitleggen ? .het geeft ook aan dat jij je verheven voelt iets wat mij vreemd is .

  De wereld is verrot en misschien is het maar goed dat de meerderheid het niet inziet en zich laat manipuleren door de leugens van politici en aangestuurde pers.

  De wereld zou er een stuk beter uitzien als de multinationals gewoon net als gewone bedrijven gewoon afdragen en zich niet met politiek mogen bemoeien., vooralsnog bepalen zij de wereld.

 • Profielfoto
  SvS

  @macaanzee (y) dikke pluim voor je tekst:-)

 • Profielfoto
  hatolex

  maconly, je weet dat trump trots is op het feit dat hij nog nooit belasting heeft betaald.

  Het is niet voor niks dat hij zijn aangifte niet wil tonen.

  Dus hoezo aanpakken van belasting ontduikende multinationals.

  Nee hij heeft het liever over alternatieve feiten.

  En wat klink jezelf ook lekker genuanceerd zeg.

 • Profielfoto
  maconly

  maconly, je weet dat trump trots is op het feit dat hij nog nooit belasting heeft betaald.

  Het is niet voor niks dat hij zijn aangifte niet wil tonen.

  Dus hoezo aanpakken van belasting ontduikende multinationals.

  Nee hij heeft het liever over alternatieve feiten.

  En wat klink jezelf ook lekker genuanceerd zeg.

  Ik weet dat je Trump moet bashen en hij doet ook hele vreemde dingen , ook hij moet net als de multinationals afdragen.

  Vele hier vinden het normaal dat de big boys niet af hoeven te dragen maar die tijd is achter ons , ook de big boys gaan betalen stom dat ze bij Apple in deze niet het voortouw nemen .

  Voor de rest voeg je zoals gewoonlijk niet veel toe .

  Nou pik lekker policor nieuws gaan kijken en stoer met de massa meepraten.