Apple en honderden techbedrijven tegen inreisverbod Trump

21 reacties

Een groot deel van Silicon Valley heeft zich formeel tegen het anti-immigratie decreet gekeerd, dat twee weken geleden door Donald Trump werd ingevoerd. Apple en honderden andere bedrijven steunen een rechtszaak tegen het inreisverbod.

Apple, Dropbox, eBay, Github, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Snap, Spotify, Twitter en andere bedrijven hebben een amicus curiae ondertekend waarin ze de rechtbank van ongevraagd advies voorzien.

Rechtszaak om inreisverbod

Afgelopen vrijdag schortte de federale rechtbank in Seattle het inreisverbod, dat inwoners van zeven islamitische landen verbiedt de Verenigde Staten binnen te komen, al tijdelijk op. De volgende dag maakte Trump bewaar bij het federale hof van beroep in San Francisco, maar dit werd afgewezen. Tot grote ergernis van de nieuwe president.

53 pagina’s met argumenten

Een groot deel van Silicon Valley zag hiermee formeel de kans om zijn stem te laten horen. Hoewel de bedrijven niet direct bij de zaak betrokken zijn, hebben ze een document met 53 pagina’s vol argumenten tegen het inreisverbod ondertekend.

De bedrijven zeggen dat het inreisverbod “aanzienlijke schade aan de Amerikaanse bedrijven, innovatie en groei toebrengt.” Het wordt moeilijker om de beste medewerkers te vinden en te behouden. Het decreet “bedreigt het vermogen van bedrijven om talent, activiteiten en investeringen in de Verenigde Staten aan te trekken”, aldus de techbedrijven.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Grote tech bedrijven die zich met politiek bemoeien, daar zelfs invloed op willen uitvoeren? Tja, het is scenario van menig SF-thriller! Het gebeurd natuurlijk al op grote schaal in achterkamertjes, door lobbyisten. Maar nu dus ook in het open!

  Trump, met zijn ideeën, is democratisch gekozen! Democratie! Apple, ga mobieltjes verkopen!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hoe zeer ik het ook oneens ben met het hele trump fenomeen, het recht is niet aan grote bedrijven om zich met politieke beslissingen in te laten… Deal with it.

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij zijn het er 97, dat is niet hetzelfde als “honderden”.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @ro_me, @Maikelw: Het is wel erg naief om te denken dat andere bedrijven zich niet met politiek bezighouden en invloed proberen uit te oefenen.

 • Profielfoto
  hatolex

  Volgens de Amerikaanse wet hebben bedrijven en particulieren dat recht hoor.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Uitstekend dat Apple & Co iets doen tegen deze poppenkast van Trump. Discriminatie op basis van land van oorsprong of religie mag niet, en is ook volkomen fout. Iedereen heeft het recht om op eigen merites beoordeeld te worden. Democratisch gekozen zijn is nog geen vrijbrief voor slecht beleid, en het betekent ook niet dat je het er niet mee oneens mag zijn. Waarom hebben we vrijheid van meningsuiting? 1x per vier jaar een hokje kleuren en verder bek houden?

  Bedrijven zijn nou eenmaal maatschappelijke organisaties, je kunt niet zeggen dat alleen individuen inbreng mogen hebben in het maatschappelijk debat.

 • Profielfoto
  Rolf

  mijn stem gaat naar bmeerdink.

  Die mafkees trekt de hele trias politica in twijfel en dan moet iedereen zijn bek houden? Het mag niet veel gekker worden daar.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Hoe zeer ik het ook oneens ben met het hele trump fenomeen, het recht is niet aan grote bedrijven om zich met politieke beslissingen in te laten… Deal with it.

  Mag een rechter dat wel?

  Deze ‘deal’ wordt voorgelegd aan een rechter. In de VS mag je, en daar zullen ongetwijfeld voorwaarden aan verbonden zijn, de rechter vertellen wat je er van vindt. Dat is wat deze bedrijven doen.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @ro_me: Helemaal met je eens! Er zijn meerdere landen met een inreisverbod maar daar hoor je niemand over.

 • Profielfoto
  hatolex

  De landen zijn over het algemeen islamitische landen en geld het verbod op joodse reizigers. Er zullen niet veel joden zijn met de behoefte naar 1 van die landen te reizen. Dus is het meer symbolische, hoe schandelijk ook. En van dat soort dictaturen kun je alles verwachten natuurlijk, maar Amerika is toch democratisch en houd de president zich aan de wet. In dit geval oordeelde de rechter dus van niet.

  En die grote bedrijven doen niets van niet geoorloofd is.

 • Profielfoto
  ro_me

  @ro_me, @Maikelw: Het is wel erg naief om te denken dat andere bedrijven zich niet met politiek bezighouden en invloed proberen uit te oefenen.

  Ja, idd, dat is erg naïef! Gelukkig zei ik al in mijn reactie dat het nu ook al gebeurd in achterkamertjes door lobbyisten! Pffffwww.

  @bmeerdink,

  De helft van alle Amerikanen hebben VOOR Trump gestemd! Dat is de helft van de maatschappij. Dus ook statistisch gezien de helft van alle Apple, Google, Netflix medewerkers. (U.S burgers).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het prima dat bedrijven, artiesten of wie dan ook zich verzetten tegen deze man die tot nu toe het predikaat ‘president’ nog niet waard is en zich met tweets als een verwend kind verweert tegen de rechterlijke macht en alles en iedereen met een andere mening dan hij. Hij is inderdaad democratisch aan de macht gekomen, zolang nog niet is bewezen dat er fraude is gepleegd. Maar ook Hitler is ooit democratisch aan de macht gekomen, totdat hij parlement aan de kant zette, de rechterlijke macht naar zijn hand zette, bedrijven totaal naar zijn hand zette en als dictator ging regeren. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Aan alles is te merken dat Trump ook lak heeft aan anderen en heeft hij zich omringt met mensen die voor een deel nog extremer zijn dan hij. Gelukkig zijn er in de Verenigde Staten ook nog mensen die wel hun verstand bij elkaar houden en het niet pikken dat er regels worden overtreden.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Laat ze eerst maar eens belasting betalen;-)

 • Profielfoto
  ro_me

  mac aan zee; je loopt op de zaken vooruit! Tot nu toe doet het rechtssysteem nog zijn werk en is Trump netjes terug gefloten!

 • Profielfoto
  bonestaak

  Tja bedrijven zien het liefste zo veel mogelijk mensen binnenstromen, het zijn ten eerste weer mensen die weer “iets” gaan kopen en bovendien hoe meer mensen hoe meer aanbod van werknemers en DUS goedkoper.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @ro_me: nog geen 27% heeft voor Trump gestemd, en bovendien gaat het om wat juist, wettig en rechtvaardig is. De Republikeinen manipuleren al jaren het domste deel van de bevolking, om ze nóg dommer te maken. Met succes helaas.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik denk, dat die Donald J. Trump een grote fout maakt.
  Die tech bedrijven in Californië zijn in staat, wanneer het toelaat
  Hun hoofdkwartieren zo te verplaatsen naar bijvoorbeeld Ierland.
  Dit geld ook voor hun productie lijnen.

  Kijk maar naar Philips, Koninklijke Shell. Er is nog maar heel weinig van over in Nederland
  Het is doemdenken, dat een bedrijf zoals Microsoft of Apple gebonden is aan de verenigde staten. Die tijd is geweest.

 • Profielfoto
  Ziegler

  @ro_me: nog geen 27% heeft voor Trump gestemd, en bovendien gaat het om wat juist, wettig en rechtvaardig is. De Republikeinen manipuleren al jaren het domste deel van de bevolking, om ze nóg dommer te maken. Met succes helaas.

  En jij hoort bij het slimme deel?
  Volgens mij schetst deze opmerking wat er fout gaat op dit moment. De ene helft zet de andere helft als dom weg.
  Ik ga er voor het gemak van uit dat er zowel op Trump als op Clinton domme mensen hebben gestemd.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @ro_me: Helemaal met je eens! Er zijn meerdere landen met een inreisverbod maar daar hoor je niemand over.

  En dat is een reden dat Amerika (en daarmee ook landen als Nederland, België, Zwitserland etc.) zich ook met dit soort verwerpelijke praktijken moeten gaan bezig houden?

  en daarnaast is de meerderheid(VS) voor inreisverbod.

  En hoe weet jij dat? Bron?

 • Profielfoto
  ro_me

  bmeerdink:

  Je kunt er natuurlijk zoveel procenten tegenaan gooien als je wilt, maar Trump heeft democratisch gewonnen! Zijn standpunten inc. inreisverbod waren duidelijk opgenomen in zijn verkiezingsprogramma. Wat jij als dom categoriseert is niet belangrijk. Ook domme mensen mogen immers deelnemen aan de democratie! En wat jij manipuleren noemt is eigenlijk gewoon ‘iemand overtuigen van je standpunten’.

  En rechtvaardigheid is ‘in the Eye of the beholder’.
  Yemen, Irak, Iran, Saudi, Lybie,Syrie en Soedan (en nog wat islamitische landen) hebben een inreisverbod van mensen met een Israelisch paspoort. Vind ik ook ook onrechtvaardig, zij zelf vinden van niet!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er zijn inderdaad veel meer landen met een inreisverbod of reisverbod. Deze week stelde Kuweit een minreisverbod in tegen verschillende andere Arabische landen. Mensen met een Indonesisch paspoort mogen bijvoorbeeld helemaal niet naar Israël reizen. Dat staat in hun paspoort: geldig voor alle landen, behalve Israël. Zoiets is onnodige politieke propaganda. Natuurlijk is het normaal dat mensen uit risicolanden beter worden gescreend, maar een bot inreisverbod vanwege nationaliteit of geloof wekt – terecht – grote verontwaardiging. En dan vooral door de botte manier waarop Trump het brengt.