Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2017
Leestijd: 2 minuten

Android-fabrikanten manipuleren wederom benchmarks

Wie dacht dat alleen autofabrikanten van sjoemel­software houden, heeft het mis. In 2013 kwam aan het licht dat Samsung benchmarks manipuleert om toestellen beter uit tests te laten komen. Andere fabrikanten hebben 4 jaar later niets geleerd.

Vandaag zijn OnePlus en Meizu betrapt. De Chinese fabrikanten detecteren wanneer benchmark-apps zoals GeekBench uitgevoerd worden en laten de processor dan maximaal en zonder thermische beperkingen draaien.

Processor opvoeren

Android-ontwikkelaars van XDA hebben de manipulatie samen met GeekBench-ontwikkelaar PrimateLabs onderzocht. OnePlus laat de kleine cores van zijn telefoons onafgebroken op 0,98 GHz en de grote cores op 1,29 GHz draaien wanneer een Benchmark wordt uitgevoerd. Normaal draaien deze op 0,31 GHz. Meizu haalt een vergelijkbare truc uit.

Door alle cores op volledige snelheid te laten draaien, geven benchmarks geen goed beeld van werkelijk te verwachten performance. Smartphones zijn niet gemaakt om constant op volledige kloksnelheid te werken, dit is desastreus voor de accuduur en warmteontwikkeling.

De OnePlus 3 is een van de telefoons met sjoemel­software.

OnePlus belooft beterschap

Om de impact van de sjoemel­software te meten, heeft XDA samen met de ontwikkelaar van GeekBench een nieuwe benchmark gemaakt waarbij GeekBench als golf-spelletje vermomd werd. De OnePlus 3 vertoonde ongeveer 5 procent slechtere prestaties, maar de prestaties van de Meizu Pro 6 Plus gingen in sommige gevallen door de helft.

OnePlus heeft beloofd de sjoemel­software met een volgende update te verwijderen, maar blijft wel een gaming modus houden waarbij de CPU bij een aantal games opgevoerd word. XDA noemt dit nog steeds fout gedrag omdat niet alle games hiervan profiteren, maar alleen degenen die OnePlus herkent. Meizu heeft geheel niet gereageerd.

Prestaties Meizu Pro 6 Plus met (regular build) en zonder (secret build) sjoemelsoftware. Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Android-fabrikanten manipuleren wederom benchmarks
Sluiten