‘Amsterdam wil 5G-netwerk in 2020 testen’

4 reacties

Het eerste Nederlandse 5G-netwerk moet in 2020 in de lucht zijn. De gemeente Amsterdam wil tijdens EK Voetbal van 2020 5G in de lucht hebben in- en rondom de Amsterdam ArenA, waar een aantal wedstrijden van het Europees kampioenschap gespeeld worden.

Dit heeft de gemeente Amsterdam via het FD bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat het 5G-netwerk ingezet gaat worden voor videostreaming en projecten rond openbaar vervoer en handhaving van orde.

Sneller dan Japan

Met deze 5G-plannen kan Nederland Japan voor zijn. De Japanners willen tijdens de Olympische Spelen van 2020 het nieuwe mobiele netwerk in hun land lanceren, maar Nederland kan dit enkele maanden eerder doen. Amsterdam is een van de dertien Europese steden waar het Europees Kampioenschap in 2020 gehouden wordt. Volgens de initiatiefnemers biedt dit “uitstekende mogelijkheden voor een pan-Europese proef met 5G.”

Amsterdam ArenA 16x9
Het netwerk moet in en om de Amsterdam ArenA werken [Foto: Karen Blue (CC-BY)]

5G-standaard staat nog niet vast

De 5G-standaard staat nog niet helemaal vast. Vorige week presenteerde de International Telcommunication Union (ITU) een nieuw concept voor de standaard. Dit wordt naar verwachting in november van dit jaar definitief. 5G biedt een theoretisch maximale snelheid van 20Gbps en ondersteunt een miljoen apparaten per vierkante kilometer. In dit artikel lees je hoe 5G eruit gaat zien: 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  In Groningen krijgt een groot gebied – lees aardbevingsgebied – ter compensatie van de geleden schade en andere ‘ongemakken’ 5G zsm als test uitgerold. In Den Haag heet dat een prioriteit!

  TJA, ieder nadeel heb zo z’n voordeel!:roll:

  Cheers

 • Profielfoto
  donut

  Met de Brexit is het een zinvolle stap om in Amsterdam en randstad zo snel mogelijk een 5G netwerk te bouwen.

  Een goede digitale infrastructuur is een grote plus voor bedrijven om zich hier te vestigen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Amsterdam kan en wil zoveel.
  Eerst moet er een goede internationale standaard komen voor 5G
  Dan onze overheid

  Die ruikt geld, door de gsm frequenties te veilen. Providers, zoals KPN, T-Mobile, Telfort en misschien buitenlandse Telco’s proberen mee te dingen aan de verkoop van deze frequenties.

  Het gaat erom, welke telco’s hebben het meeste ervoor over, om te investeren in deze hele dure technieken. Bestaat er nog een KPN in 2020, of is KPN al over genomen door een buitenlandse telco, zoals bv Spaans telephonica of Britisch Telecom

  U mag het zeggen

 • Profielfoto
  snipper

  Ik sta altijd weer versteld hoe politieke logica werkt maar als het betekent dat draadloze netwerken beter worden.. prima!

  Ik denk overigens niet dat 4G de bottleneck is voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen, in plaats van elders. Eerder dat er te weinig masten staan op bepaalde plaatsen of in de trein te lage snelheid is etc. maar dat ligt niet aan de G-neratie.