Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 februari 2017

‘Amsterdam wil 5G-netwerk in 2020 testen’

Het eerste Nederlandse 5G-netwerk moet in 2020 in de lucht zijn. De gemeente Amsterdam wil tijdens EK Voetbal van 2020 5G in de lucht hebben in- en rondom de Amsterdam ArenA, waar een aantal wedstrijden van het Europees kampioenschap gespeeld worden.

Dit heeft de gemeente Amsterdam via het FD bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat het 5G-netwerk ingezet gaat worden voor videostreaming en projecten rond openbaar vervoer en handhaving van orde.

Sneller dan Japan

Met deze 5G-plannen kan Nederland Japan voor zijn. De Japanners willen tijdens de Olympische Spelen van 2020 het nieuwe mobiele netwerk in hun land lanceren, maar Nederland kan dit enkele maanden eerder doen. Amsterdam is een van de dertien Europese steden waar het Europees Kampioenschap in 2020 gehouden wordt. Volgens de initiatiefnemers biedt dit “uitstekende mogelijkheden voor een pan-Europese proef met 5G.”

Het netwerk moet in en om de Amsterdam ArenA werken [Foto: Karen Blue (CC-BY)]

5G-standaard staat nog niet vast

De 5G-standaard staat nog niet helemaal vast. Vorige week presenteerde de International Telcommunication Union (ITU) een nieuw concept voor de standaard. Dit wordt naar verwachting in november van dit jaar definitief. 5G biedt een theoretisch maximale snelheid van 20Gbps en ondersteunt een miljoen apparaten per vierkante kilometer. In dit artikel lees je hoe 5G eruit gaat zien: 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard.

Reageer op artikel:
‘Amsterdam wil 5G-netwerk in 2020 testen’
Sluiten