AMD valt Intel op prijs aan met nieuwe Ryzen-processors

9 reacties

Het gaat niet al te lekker met Intel, maar AMD zat de afgelopen jaren in een nog dieper dal. De chipmaker was eigenlijk alleen nog relevant op het gebied van grafische chips, maar Intel beheerst de markt voor processors. AMD is nu echter bezig met een comeback.

Met de vandaag onthulde Ryzen-processors valt het bedrijf Intel op prijs aan. De nieuwe processors zijn voor high-end desktops en gebaseerd op de nieuwe Zen-architectuur die vier jaar in ontwikkeling is geweest.

AMD vs. Intel

Alle processors zijn uitgerust met 8 cores en 16 threads. AMD zegt dat de prestaties afhankelijk van het werk dat verricht wordt beter of minimaal gelijk zijn aan die van vergelijkbare Intel-chips. Een snelle vergelijking:

 • AMD Ryzen R7 1800x: 3.6 GHz (4 GHz Turbo Boost en 95W) wordt verkocht voor $ 499. Een vergelijkbare Intel-processor van de “Broadwell” generatie is de Core i7-6900K 3,2 GHz (3,7 GHz Turbo Boost) en heeft een prijs van $ 1050. Volgens AMD is zijn high-end chip 9% sneller in Cinebench R15 rendering met multicore en even snel met single-core rendering.
 • Dan is er de AMD Ryzen R7 1700X: 3.4 GHz (3,8 GHz Turbo Boost en 95W max) voor $ 399. Deze concurreert met de Core i7-6800K “Broadwell E” (6 cores en 12 threads, 3,4 GHz en Turbo Boost tot 3,6 GHz, 140W) die $ 439 kost.
 • Ten slotte is er de AMD RyzenR7 1700: 3 GHz (3,7 GHz Turbo Boost en 65W) voor $ 329. Een vergelijkbare Intel Core i7-7700K “Kaby Lake” (4 cores en 8 threads, 4,2 GHz en 4,6 GHz Turbo Boost, 91W) kost $ 349.
amd ryzen intro
Dr. Lisa Su, CEO van AMD, tijdens de presentatie van Ryzen.

De kans dat Apple overstapt naar AMD-processors voor de iMac en MacBook is erg klein. Hoewel Intel achterloopt op zijn eigen schema, heeft AMD nog een veel langere weg te gaan. De vandaag gepresenteerde processors zijn alleen geschikt voor desktops. Aan zuinigere varianten voor in laptops wordt nog gewerkt. Hoe dan ook, de belangrijkste Intel-conconurrent heeft weer wil om te vechten en dat kan de ontwikkelingen alleen maar ten goede komen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit zijn van die dingen die op papier heel geweldig klinken maar ze kunnen natuurlijk in de praktijk ook heel snel heel erg verkeerd uitpakken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Laat ons hopen dat dat intel weer wat harder tot werken zet en ze met hun schema een beetje sneller zijn!

 • Profielfoto
  bonobo

  @ Shmoo
  Zet een 8 core xeon macpro van dik 3 jaar geleden en meerprijs €1800,-. tegenover zo’n 1800x.
  En op papier komt er dan 1 ding te staan: gênant.

 • Profielfoto
  joram

  Een paar nadelen waar AMD wel mee zit is dat ze veel 8 cores hebben, en veel programma’s gebruiken hooguit 4 cores óf hebben een matige ondersteuning bij meerdere cores (meer dan 4). Niet allemaal natuurlijk, maar genoeg om een wezenlijk verschil te maken bij core-to-core benchmarks.

  Daarnaast heb ik nog geen daadwerkelijke, real-world benchmarks gezien van de nieuwe AMD vs. Intel CPU’s. AMD staat er om bekend om wel vaker rooskleurig nieuws naar buiten te brengen zonder dat ze het waar kunnen maken.

  Neemt overigens niet weg dat ik écht hoop dat AMD het qua performance per Watt weer een stuk beter gaat doen. Ik vond het altijd een aangenamer bedrijf dan het semi-megalomane Intel, en met dit soort concurrentie kan de consument er ook weer beter van worden ten slotte:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  @ Shmoo
  Zet een 8 core xeon macpro van dik 3 jaar geleden en meerprijs €1800,-. tegenover zo’n 1800x.
  En op papier komt er dan 1 ding te staan: gênant.

  .
  Voorlopig zetten we überhaupt helemaal niets in een Mac Pro.

  Het gaat vooral om dat het wisselen van type processor ook heel gevaarlijk is voor een bedrijf als Apple dat het moet hebben van software + hardware.
  Als je performance achteruit gaat of er ontstaan ineens onverwachte problemen in prestaties dan dan zit je serieus in de problemen en tot op heden is er geen taken dat mensen een Mac laten staan vanwege de prijs dus…

 • Profielfoto
  bonobo

  @Shmoo
  Nou om me heen zie ik genoeg mensen met een alu-MacPro. Willen best upgraden (ik ook) maar naar wat?
  Bij de introductie van de ‘prullenmand’ waren de specs niet zo’n vooruitgang. Omdat er nog maar 1 xeon in zat.. wat op zich al nergens op slaat.
  Dus financieel niet handig om te doen.
  En nu tig jaar later kun je nog steeds kiezen uit precies datzelfde ding om te upgraden, prijs is ondertussen zelfs nog hoger geworden.
  Intel heeft jarenlang de processor-markt bij de ballen gehad, inc Apple.
  Kijk naar update-cycles. Historisch slecht.
  Lijkt me dat er ook voor apple een noodzaak is om los van intel te komen.
  Hoeven ze zich ook niet meer in allerlei bochten te wringen waarom een een workhorse like a macbook pro zo’n mooie 16 gb aan werkgeheugen kan hebben.

 • Profielfoto
  Humain

  Een paar nadelen waar AMD wel mee zit is dat ze veel 8 cores hebben, en veel programma’s gebruiken hooguit 4 cores óf hebben een matige ondersteuning bij meerdere cores (meer dan 4). Niet allemaal natuurlijk, maar genoeg om een wezenlijk verschil te maken bij core-to-core benchmarks.

  Daarnaast heb ik nog geen daadwerkelijke, real-world benchmarks gezien van de nieuwe AMD vs. Intel CPU’s. AMD staat er om bekend om wel vaker rooskleurig nieuws naar buiten te brengen zonder dat ze het waar kunnen maken.

  Neemt overigens niet weg dat ik écht hoop dat AMD het qua performance per Watt weer een stuk beter gaat doen. Ik vond het altijd een aangenamer bedrijf dan het semi-megalomane Intel, en met dit soort concurrentie kan de consument er ook weer beter van worden ten slotte:)

  Real world: https://youtu.be/3rUndzpdo1I

 • Profielfoto
  joram

  @Humain: Oh, Little Linux Tech Tips… ik had het kunnen weten. Mooi gevonden!:)

  De games kúnnen nog een beetje “pro” AMD gekozen zijn (sommige games werken beter met AMD dan Intel en andersom), maar de prijs-performance is wel érg mooi zeg. Ik raak zowaar sinds een lange tijd weer helemaal in m’n sas dat de concurrentie Intel een flinke schop onder hun kont geeft!:)

 • Profielfoto
  Edwin

  Toen ik nog geen Mac had en mijn eigen Windows PC’s bouwde zweerde ik bij AMD. Ik vond ze veel stabieler en betrouwbaarder dan de Intel chips. En ook voordeliger!