7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard

10 reacties

In 2020 zijn de eerste 5G-netwerken in de lucht en de International Telcommunication Union (ITU) heeft aangekondigd hoe de opvolger van 4G eruit gaat zien. In een voorstel voor de 5G-standaard omschrijft de organisatie een aantal punten.

1) Theoretisch 20Gbps download

De minimale downloadsnelheid per cel (onderdeel van de mast waar mobiele apparaten mee verbinden) moet 20Gbps zijn. De uploadsnelheid moet minimaal 10Gbps bedragen. Niet iedere gebruiker zal dit halen, want de snelheid wordt gedeeld door onder alle gebruikers van een cel. Ter vergelijking: de snelheid van een 4G LTE-cel is maximaal 1Gbps.

2) Miljoen apparaten per vierkante kilometer

Over gebruikers gesproken. 5G-netwerken moeten minimaal een miljoen apparaten per vierkante kilometer kunnen bedienen. Dat klinkt misschien als onrealistisch hoog, zelfs voor dichtbevolkte steden, maar de verwachting is dat veel Internet of Things-apparaten gebruik gaan maken van het 5G-netwerk. Met een connected horloge, weegschaal, koelkast, airco, deurbel, auto en publieke infrastructuur zoals stoplichten is het geen overbodige luxe.

3) Realistische snelheid

De theoretische snelheid van 20Gbps klinkt mooi, maar wat moeten providers nu minimaal écht bieden? De 5G-standaard schrijft voor dat een cel minimaal 100Mbps download en 50Mbps upload aan ieder apparaat moet kunnen bieden. Deze snelheden zijn momenteel ook op 4G-LTE te halen, maar dan alleen op een goede dag, wanneer het rustig is op het mobiele netwerk. 5G garandeert het als minimum, ook als het netwerk op maximale capaciteit benut wordt.

4) Energiebesparende modus

Naast het scherm is de 4G-chip een van de grootste accuvreters in de smartphone. 5G-chips moeten zeer snel kunnen schakelen tussen een energiebesparende modus, momenteel wordt 10 milliseconden voorgeschreven. Hierdoor kan de chip vrijwel direct na de overdracht van data terug naar een accusparende stand worden geschakeld.

5) Betrouwbaarheid verbinding

Een 5G-verbinding moet op het gebied van betrouwbaarheid niet onderdoen voor een bekabelde lijn. De 5G-standaard schrijft voor dat een ip-pakketje niet langer van 1 milliseconde onderweg mag zijn van smartphone naar de mast. Switchen tussen 5G-masten moet met 0 milliseconde kunnen, oftewel: direct zonder drop-outs.

6) Die andere snelheid…

Niet alleen de snelheid van het netwerk, maar ook de snelheid waarmee de gebruiker zich verplaatst is van belang. In Nederland rijden we momenteel 160km/h op de snelste binnenlandse spoorlijn, maar in Aziatische landen lopen de snelheden op tot 431 km/h. 5G is hier op voorbereid en moet een gebruiker die zich met 500km/h verplaatst nog perfect kunnen bedienen.

7) Latency / ping

Onder ideale omstandigheden is de latency op op een 5G-verbinding (van apparaat tot netwerk) maximaal 4 milliseconden. Bij 4G-LTE is dit momenteel nog 20 milliseconden. Bij surfen op een smartphone ga je hier weinig van merken, maar bij zelfrijdende auto’s die via een centrale commando’s krijgen, zoals bijvoorbeeld het maken van een noodstop, is dit wel van belang.
kpn-mast-16x9
Bovenstaande zaken zijn nog in conceptfase, maar de ITU heeft vertrouwen in deze plannen en verwacht de voorstellen in november van dit jaar definitief te maken. Daarna kan het daadwerkelijke testen en implementeren beginnen. In 2020 moeten de eerste 5G-netwerken in de lucht zijn. Nederlandse providers hebben nog geen plannen aangekondigd.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  G4

  G5 is zo overschat. Doe mij maar G6!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik wacht ook op 6G te weinig features hier.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Bizar eigenlijk dat een aantal van die zaken niet voor 4G waren voorzien.

 • Profielfoto
  Airheart

  Hoe is het met het verschil in straling van 3g, 4g, en 5g? Daar lees ik nooit wat over.
  Mijn Dect-telefoon heeft een Eco-modus. Straalt alleen als het nodig is.
  (Bij een noodstop in een zelfrijdende auto wordt een Eco-modus natuurlijk wel fataal)

 • Profielfoto
  GT1988

  Daar heb je toch aluminium hoedjes voor @airheart?

 • Profielfoto
  GT1988

  Daar heb je toch aluminiumfolie hoedjes voor?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bij mijn weten test KPN in noord-Groningen met 5G.

 • Profielfoto
  Olafnl

  Je gaat dood, Airheart. Dat is zo’n beetje de enige zekerheid dat we hebben in het leven. Is er bij tabaksverslaafden een significante toename van diverse kankers en vaat-gerelateerde ziekten, bij het gebruik van telecommunicatieapparatuur is dit nooit eenduidig aangetoond. Ondertussen stijgt de gemiddelde leeftijd van de Nederlander, dus je zou ook de stelling kunnen verdedigen dat meer straling bijdraagt aan een langer leven. Onzin natuurlijk, maar het omgekeerde beweren is vooralsnog net zo grote nonsens.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  @Airheart De iPhones stralen langs je heen. Dan komt door de plaatsing van de antennes. Volgens mij houden andere fabrikanten daar ook (al lang) rekening mee. Maar een 5G mast op je nachtkastje zetten is misschien niet zo’n goed idee.

  Trouwens, de zon geeft ook veel straling. Zoveel dat je het er warm van kan krijgen en kan verkleuren.

 • Profielfoto
  computer space

  8) je bent nu in een dag door je bundel heen.