Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 februari 2017

5 nieuwe functies in Android Wear 2.0: Google holt achter Apple aan

In 2016 was het heel stil op het gebied van wearables en liet alleen Apple met watchOS 3.0 écht van zich horen. Nu is Google terug met Android Wear 2.0. Het is een grote update voor Android Wear, dat sinds 2014 geen echte vernieuwing meer had gezien.

Op een aantal gebieden holt Google achter Apple aan, maar op andere gebieden gaat Android Wear nét een beetje verder dan watchOS. Een overzicht en vergelijking:

1. Complicaties

Android Wear 2.0 krijgt de beschikking over complicaties op de wijzerplaat. Dit zijn kleine gebieden waarop apps data kunnen weergeven. Apple heeft dit sinds de eerste versie van watchOS. Net in watchOS kan van de ene naar de andere wijzerplaat geveegd worden.

2. Google Fit

Google Fit, het Android-alternatief op Apple’s HealthKit kan in Android Wear 2.0 bij wandelen, hardlopen of fietsen de snelheid, afstand, het aantal verbrande calorieën en de hartslag meten. Google ondersteunt ook gewichtheffen, push-ups, sit-ups en squats. Wanneer zal de Apple volgen?

Klik/tap voor groter.

3. Digital Crown

Op een klein scherm is met je vingers scrollen niet altijd handig. Google heeft met Android Wear 2.0 ondersteuning voor wat Apple de Digital Crown noemt ingebouwd. Standaard kan het gebruikt worden om in lijsten en menu’s te scrollen, maar oude apps zijn niet automatisch compatibel. De functionaliteit verschilt nauwelijks van die van watchOS.

4. Toetsenbord

Een vreemde toevoeging in Android Wear 2.0 is een on-screen toetsenbord. Naast voorgeselecteerde antwoorden, dicteren en de mogelijkheid om letter voor letter te tekenen, brengt Google een toetsenbord naar smartwatches. Dit signaleert duidelijk dat Android Wear gemaakt is om de smartphone deels te vervangen en niet alleen als aanvulling. Dit is ook terug te zien in de laatste vernieuwing.

Klik/tap voor groter.

5. Standalone-apps en 4G

Android Wear 2.0 geeft ontwikkelaars de keuze: een app standalone laten werken, semi-standalone (beperkte functionaliteit) laten werken of altijd de aanwezigheid van een telefoon vereisen. Een aantal smartwatches krijgen ook 4G, waardoor het veel meer een standalone apparaat wordt dan een aanvulling op de smartphone.

Door de standalone-apps, werkt Android Wear ook beperkt met iOS. Fabrikanten kunnen een app maken die het installeren van apps en wijzerplaten vanaf een iPhone mogelijk maakt.

(Fotocredits: Google, The Verge, Android Central)

Reageer op artikel:
5 nieuwe functies in Android Wear 2.0: Google holt achter Apple aan
Sluiten