5 nieuwe functies in Android Wear 2.0: Google holt achter Apple aan

12 reacties

In 2016 was het heel stil op het gebied van wearables en liet alleen Apple met watchOS 3.0 écht van zich horen. Nu is Google terug met Android Wear 2.0. Het is een grote update voor Android Wear, dat sinds 2014 geen echte vernieuwing meer had gezien.

Op een aantal gebieden holt Google achter Apple aan, maar op andere gebieden gaat Android Wear nét een beetje verder dan watchOS. Een overzicht en vergelijking:

1. Complicaties

Android Wear 2.0 krijgt de beschikking over complicaties op de wijzerplaat. Dit zijn kleine gebieden waarop apps data kunnen weergeven. Apple heeft dit sinds de eerste versie van watchOS. Net in watchOS kan van de ene naar de andere wijzerplaat geveegd worden.
aw20-complications-001

2. Google Fit

Google Fit, het Android-alternatief op Apple’s HealthKit kan in Android Wear 2.0 bij wandelen, hardlopen of fietsen de snelheid, afstand, het aantal verbrande calorieën en de hartslag meten. Google ondersteunt ook gewichtheffen, push-ups, sit-ups en squats. Wanneer zal de Apple volgen?

android wear 2.0 google fit
Klik/tap voor groter.

3. Digital Crown

Op een klein scherm is met je vingers scrollen niet altijd handig. Google heeft met Android Wear 2.0 ondersteuning voor wat Apple de Digital Crown noemt ingebouwd. Standaard kan het gebruikt worden om in lijsten en menu’s te scrollen, maar oude apps zijn niet automatisch compatibel. De functionaliteit verschilt nauwelijks van die van watchOS.
androidwear20digitalcrown

4. Toetsenbord

Een vreemde toevoeging in Android Wear 2.0 is een on-screen toetsenbord. Naast voorgeselecteerde antwoorden, dicteren en de mogelijkheid om letter voor letter te tekenen, brengt Google een toetsenbord naar smartwatches. Dit signaleert duidelijk dat Android Wear gemaakt is om de smartphone deels te vervangen en niet alleen als aanvulling. Dit is ook terug te zien in de laatste vernieuwing.

androidwear20toetsenbord
Klik/tap voor groter.

5. Standalone-apps en 4G

Android Wear 2.0 geeft ontwikkelaars de keuze: een app standalone laten werken, semi-standalone (beperkte functionaliteit) laten werken of altijd de aanwezigheid van een telefoon vereisen. Een aantal smartwatches krijgen ook 4G, waardoor het veel meer een standalone apparaat wordt dan een aanvulling op de smartphone.

Door de standalone-apps, werkt Android Wear ook beperkt met iOS. Fabrikanten kunnen een app maken die het installeren van apps en wijzerplaten vanaf een iPhone mogelijk maakt.
aw20koppeliphone

(Fotocredits: Google, The Verge, Android Central)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  1: Complicaties waren er allang.

  Ik gebruik sinds mensenheugenis de watchface Bits waarop het actuele weer, de agenda, koersen, etc. gemeld kunnen worden. En dat aanpasbaar per onderdeel.

 • Profielfoto
  sedikit

  “Google holt achter Apple aan’ begrijp ik niet zo goed. Hoezo? Holt ieder fietsmerk achter Gazelle aan? ik noem maar wat. Een wijzerplaat is een wijzerplaat, een wiel is een wiel enz.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  3 en 5 waren nog even Watch OS eigen.
  Daarin ‘hollen’ ze dus Apple achteraan.

  En een wijzerplaat is een wijzerplaat als daar alleen wijzers op staan. Op het moment dat er extra functionaliteit wordt toegevoegd, kan de ene watchface sterk gaan verschillen van de andere. En kunnen daar ook OS-eigen zaken op gedaan worden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nepnieuws! ?

 • Profielfoto
  marmot

  Als groot Apple fan ben ik dolblij met mij Huawei Watch met Android Wear. Een stijlvol rond horloge, gekoppeld aan het berichtencentrum van de iPhone. Wat wil je nog meer?

  Voor mij hoeft een wearable geen mini-iPhone te zijn. Veel functionaliteiten mogen gewoon op de telefoon blijven en hoef ik niet op mijn horloge. Voor mij dus voorlopig geen Apple Watch.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik vind het er mooier uitzien dan de Apple Watch. Ik ben benieuwd wanneer Apple wat aan die dikke vierkante doosjes gaat veranderen… Ik ben een enorme Apple-fan, maar hun smartwatch is met afstand de lelijkste op de markt. Helaas.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik heb bij complicaties toch een heel andere associatie. Is dit echt de term die hiervoor gebruikt wordt? Weird…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Yep. Zo heet dat (ook bij Apple overigens).

  Encyclopedie:
  In de horloge-industrie is een complicatie een speciale functie op een horloge.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Thx KW, weer wat geleerd!

 • Profielfoto
  Nummer 51

  @KarelWillem, het is ‘watchOS’.

  @Ruud Ravenhorst, vergeet niet dat schoonheid relatief is.

  @ozzie X, mogelijk dat het woord in het Engels niet gelijk het aspect van medische toestanden heeft.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, ik doe echt mijn best wel hoor. .;)

  Maar als je dan zo’n rijtje Apple-namen ziet, is het niet zo gek dat je wel eens een vergissing maakt met die nieuwerwetse benamingen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het geen gezicht, die informatie op zo’n rond schermpje. Je kunt daar niks op kwijt, hooguit een paar wijzers en wat kleine symbooltjes. Apple Watch vond ik ook dik, groot, duur en te weinig boeiende dingen kunnen. Totdat ik er vorige week toch eentje heb gekocht. Een nieuw maar 1st generation exemplaar voor iets meer dan 200 euro. Mooi prijsje dus. watchOS 3 erop gezet en van traagheid helemaal geen last. De grootte en dikte valt me eerlijk gezegd erg mee. Op je pols is hij kleiner dan het op de foto lijkt. Bevalt me prima!