TrueCaller filtert spam uit je gesprekken

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De app TrueCaller is met iOS 10 interessanter dan ooit. De app bevat een database van telemarketeers en andere spam-nummers. Met iOS 10 integreert deze op systeem­niveau, zo zie je bij een inkomende oproep direct of het een mogelijk verkoopgesprek is.

Naast het identificeren van spam-nummers, bevat de app ook een database met bedrijfsnummers. Deze zijn afkomstig van diensten als Yelp. Zo kun je ook zien welke bedrijf je belt, zelfs als het geen telemarketeer is.

Eigen telefoonnummer opgeven bij registratie

Het idee achter TrueCaller is het opbouwen van een wereldwijd telefoonboek dat ook door gebruikers zelf wordt aangevuld met telemarketeers. Bij het registreren geef je dan ook je telefoonnummer en naam op, maar standaard kunnen andere gebruikers alleen zien dat je geregistreerd bent en je moet toestemming geven om je naam te tonen. Een e-mailadres of andere gegevens invullen is niet verplicht. Als je spijt krijgt, is de procedure om je nummer te verwijderen eenvoudig te vinden.

truecaller001
TrueCaller in actie – Klik/tap voor groter.

TrueCaller is gratis te downloaden en wordt door advertenties gefinancierd. Deze kunnen worden verwijderd door een abonnement van € 2 per maand. De app kan ook worden gebruikt als alternatief telefoonboek, je kunt de database doorzoeken om een telefoonnummer op te vragen. Om de app te laten werken, dien je de extensie zelf te activeren via InstellingenTelefoonBlokkeer en identificeer bellersTrueCaller (inschakelen).

truecaller-activeren-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit voelt gewoon niet prettig. Je telefoonnummer afgeven voor een uitgebreide telefoonboek/database in je telefoon zodat er naamsvermelding bij nummers komen te staan ongeacht of je dit nummer in je telefoonboek hebt zitten.

  Lijkt mij sterk dat oplichters die verkeerde bedoelingen hebben lang een en hetzelfde nummer zullen gebruiken dus wat kan deze filter je dan opleveren? Elk nummer dat zij niet in hun bezit hebben wordt dan aangemeld als verdacht en moet je dan niet opnemen?

  Nee, ik doe wel gewoon zonder. Deze dienst lijkt mij een beetje out of date terwijl het heel erg hip probeert over te komen.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Aanmelden bij bel-me-niet register, werkt perfect…

  Heb je deze dubieuze? app niet nodig…

 • Profielfoto
  Niels

  Nee dankjewel, als die app wordt gehackt of wordt overgenomen door een telemarketing bedrijf hebben ze gelijk je gegevens.

  Bovendien bellen telemarketeers altijd anoniem, dan heb je geen ruk aan deze app. Ook spammers veranderen voortdurend van skype-nummer, dus tegen de tijd dat deze in de database staan, hebben ze toch al weer een ander nummer.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Compleet zinloze app. Callcenters sturen nooit hun telefoonnummer mee.

 • Profielfoto
  xaddict

  Zijn er meer apps die die integratie aangaan? Lijkt me best interessant om te zien wat voor verschillende apps daarvoor zijn en wat ze precies doen

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Is dit een typisch Amerikaans fenomeen, of hebben jullie hier ook last van? Ik heb totaal geen last van telemarketeers. Maw. is het nuttig in Nederland?

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Handig! Maar veelal bellen ze me hier anoniem…

 • Profielfoto
  MrJvG

  Maar veelal bellen ze me hier anoniem…

  Inderdaad!!
  Wat je ook kan doen is het gesprek doorschakelen naar 0853033033
  Na een ellende van keuzemenu’s krijgt men een muziekje te horen:)
  En dan zelf natuurlijk mee luisteren, dat is pas hilarisch. Meer info over dit afscheepnummer vind je hier.