Tony Fadell over de ontwikkeling van de iPhone

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De iPhone viert zijn tiende verjaardag, maar voor Tony Fadell lijken het er twaalf. De voormalig Apple-manager -nu vooral bekend als oprichter van Nest- was verantwoordelijk voor de iPod en daardoor ook betrokken bij de ontwikkeling van de iPhone.

In een nieuw interview met BBC omschrijft Fadell hoe het eraan toeging, hoe Steve Jobs hardhandig afrekende met iedereen die nog geloofde in een fysiek toetsenbord en de vele ongelukjes tijdens de ontwikkeling.

Telefoon met draaischijf

Terwijl Microsoft probeerde de PC in een mobiel jasje te stoppen, wilde Apple de iPod juist uitbouwen. “De iPod kreeg ondersteuning voor video’s en games. We wilden inspelen op mobiele datanetwerken die net online kwamen en een algemeen platform voor bellen, video’s muziek en games maken,” vertelt Fadell. Allereerst werd gedacht aan het uitbouwen van de iPod-interface met het bekende klikwiel, maar dat bleek onhandig: “Het werd een soort telefoon met draaischijf uit de jaren 60.”

Touchscreen Mac werd iPhone

Het klikwiel bleek niet geschikt en de redding kwam van de Mac-afdeling. “In het geheim werd er gewerkt aan een Mac met touchscreen. Het ding was zo groot als een pingpongtafel, maar Steve Jobs liet het me zien en zei dat hij een touchscreen wél zag zitten. Ik vertelde dat er duizenden manuren nodig zouden zijn om dit voor elkaar te krijgen, maar we gingen ervoor.”

Tiran Steve en leugentjes

Steve Jobs wilde niets weten van een fysiek toetsenbord of stylus bij de iPhone. Het moest een softwarematig toetsenbord worden en de telefoon moest met een vinger te bedienen zijn. Jobs had zo zijn eigen manier van dit afdwingen. Fadell: “Tijdens een meeting vertelde hij alle engineers die zeiden liever een fysiek toetsenbord te willen dat ze niet terug hoefden te komen tot ze het met zijn idee eens waren.”

Soms vond het team het ook nodig om Jobs tegen zichzelf te beschermen: “Hoewel Steve geen stylus wilde en fundamenteel tegen het idee was, hadden we toch stylus-ondersteuning in de eerste iPhone gebouwd, dat hebben we Steve niet verteld, hij had ons gelyncht!”

Fadell (tweede van links) en Forstall (tweede van rechts) poseren samen met Phil Schiller, Jony Ive, Eddy Cue en Steve Jobs na afloop van de onthulling van de iPhone in 2007.
Fadell (tweede van links) en Forstall (tweede van rechts) poseren samen met Phil Schiller, Jony Ive, Eddy Cue en Steve Jobs na afloop van de onthulling van de iPhone in 2007.

Diefstal en ongelukjes

Twee keer ging het bijna fout en zouden Apple’s plannen om een telefoon te maken vroegtijdig op straat komen te liggen. Fadell zegt dat het één keer zijn fout was: “Na een vliegreis was een prototype iPhone uit mijn broekzak gevallen. Toen ik het vliegtuig uitkwam kon ik wel door de grond zakken. Steve had benadrukt dat dit strikt geheim was en een verloren prototype zou een ramp zijn. Het prototype bleek tussen twee stoelen gevallen te zijn en degene die me hielp met zoeken wist niet waar ik naar zocht.”

Er was ook en geval van diefstal: “Toen we op bezoek gingen bij een leverancier in Zweden werden onze auto’s tijdens het avondeten leeggeroofd. Alles was weg, van onze tassen tot notities en apparatuur. Ik zweer dat dit bedrijfsspionage was, ze wisten dat we een telefoon aan het maken waren,” vertelt de voormalig Apple-manager.

iphone-proto-1
Een vroeg iPhone-prototype.

Fadell verliet Apple jaren geleden en begon Nest, bekend van de slimme thermostaat. Google kocht Nest in 2014 en inmiddels heeft Fadell Google verlaten. Het volledige interview is bij de BBC te lezen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dus Tony Fadell zit aan de achterkant van Google Translate?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat dragen die gasten beroerde kleding. Dit viel mij ook al op tijdens diverse keynotes van afgelopen jaren. Het hoeft allemaal geen Italiaanse merkkleding te zijn. Zoals Roy Robson maat pakken. Maar veel smaak hebben die Amerikanen niet.
  Ik schaam mij dood als ik er zo bij zou lopen.

  Wel benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen bij Apple.;-)

 • Profielfoto
  Chuck

  Deze, en de rest van de krasse knarren op de foto, hadden allemaal het stokje al lang en breed over moeten dragen. Van hun opties, aandelen en salaris kunnen ze het de rest van hun leven riant uitzingen. Ik mis honger en vernieuwing!
  Steve Jobs droeg altijd maatpakken van Brioni tot hij de zwarte coltrui, jeans en New Balance sneakers ontdekte.

 • Profielfoto
  snipper

  Ik denk dat het er iets meer achter de ‘super casual look’ zit. Spijkerbroek en gympen was de standaard voor Steve en dan volgt de rest vanzelf.

  Vergeet ook niet dat bij grote reclamebureau’s vaak een soort waterscheiding is tussen hoe de account managers en andere ‘sales’ en kantoormensen er bij lopen enerzijds en de ‘creatieven’ anderzijds.

  Van iedereen wordt verwacht dat hij / zij er keurig bij loopt, behalve als je ‘iets creatiefs’ doet. Dat wordt er juist verwacht dat je vooral geen degelijke schoenen, overhemd met stropdas of kokerrokje draagt.

  Dan zie je tussen de mantelpakjes ineens een vrouw van 35 – die grafische vormgeving doet – erbij lopen als een skater chick, compleet met hobbezak broek met kruis op kniehoogte.

 • Profielfoto
  SJEBloem

  Ik kan het niet oneens met jullie zijn betreft de kledingkeuze, maar ik gok dat er inderdaad wel wat meer achter zit qua marketing. Daarnaast zie ik de doorsnee IT medewerker ook zo voor me.

  Wel mooi om te lezen hoe de ontwikkeling van de iPhone tot stand is gekomen. Sommige delen uit het verhaal komen ook sterk terug in de biografie van Steve Jobs (aanrader!). Er valt wat te zeggen over de manier waarop hij het bedrijf leiden, hoe je het went of keert succesvol was het wel. Dit is toch iets wat vandaag beter kan (qua innovatie, sales zitten natuurlijk prima anno nu).

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik denk, dat die gasten een beetje jofel proberen over te komen.
  Niet alleen binnen de organisatie van Apple, maar ook op de consumenten.
  Het moet waarschijnlijk een vorm van vertrouwen uitstralen.;-)

  Ik ken iemand die werkt bij Bruce Rossmeyer’s in Daytona Beach. Daar verkoopt men Harley Davidson machines. Als ik die gasten zie rondlopen in hun Harley Davidson shirts dan valt dit misschien nog wel mee.

 • Profielfoto
  SvS

  Inderdaad. Maar mag het met (strakkere) trendy jeans in plaats van uitgelubberde, alledaags, goedkoop uitziend spijkerbroeken met mega broekzakken voor de 7 Plus? Fadell ziet het meest respectabel uit van het rijtje op dat foto boven.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het sowieso een rare foto. Misschien was het wel een generatie dingetje. Als je oude foto’s van jezelf terug ziet denk je vaker ook, wat had ik toen aan.

  Maar die Phil ziet er ook uit alsof ze hem even voor de foto in dat overhemd gehangen hebben. Zo van, niet bewegen dan blijft het allemaal wel zitten. En die Eddie aan de rechterkant met die opgerolde mouwen. Haha. Dat deed je vroeger alleen wanneer je overhemd te groot was en er totaal geen model inzat of je wanneer je vuurwerk ging afsteken.

  Ik mis Scott wel een beetje.

 • Profielfoto
  Bianco

  toch wel apart, dat 90% van dit draadje over kleding gaat. Wat maakt mij het nu uit gaat iemand draagt? Alsof het dragen van maatpakken garantie is voor goede ideeën. NOT!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  De grap in Steves presentatie was dus helemaal geen grap. WTF