Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 januari 2017

Swift-grondlegger Chris Lattner verruilt Apple voor Tesla

Chris Lattner, de grondlegger van Apple’s programmeer­taal Swift stopt na 11 jaar bij Apple. Hij gaat bij Tesla aan de slag als Vice President of Autopilot Software. In een bericht op de Swift-mailinglijst legt hij uit dat dit besluit niet lichtvaardig is genomen.

Er zijn geen gevolgen voor structuur of ontwikkeling van Swift. Ted Kremenek wordt de nieuwe projectleider. Swift is open source en wordt door vele ontwikkelaars binnen en buiten Apple gemaakt.

Sinds 2005 bij Apple

Lattner werkte sinds 2005 bij Apple. Aanvankelijk was hij verantwoordelijk voor de LLVM-compiler die een fundamentele rol speelt bij het ontwikkelen van apps. In 2010 begon hij met het ontwerpen van Swift en een jaar later kreeg hij ondersteuning van een groter team. Het zou nog tot juni 2014 duren voordat Swift aan het publiek getoond werd.

Chris Lattner (links) en zijn opvolger Ted Kremenek (rechts).

Autopilot Software bij Tesla

In zijn nieuwe tol als Vice President of Autopilot Software wordt Lattner bij Tesla verantwoordelijk voor de ontwikkeling van software voor zelfrijdende voertuigen. Onlangs kondigde Tesla aan dat al zijn nieuwe auto’s voorbereid zijn op volledig autonoom rijden. Een expert die diepgaande kennis heeft van het ontwerpen van de tools om software te maken is erg waardevol bij autopilot-software waar mensenlevens van afhankelijk zijn.

Het vertrek van Lattner bij Apple werpt ook licht op de staat van Apple’s Project Titan. Blijkbaar was het auto-project van Apple niet interessant genoeg om de expert binnen Apple te houden.

Reageer op artikel:
Swift-grondlegger Chris Lattner verruilt Apple voor Tesla
Sluiten