Claire
Claire Nieuws 24 januari 2017

Sneller vinden wat je zoekt met deze Google-tips

Google bestaat alweer 20 jaar. Het is in al die jaren snel uitgegroeid tot de populairste zoekmachine ter wereld. Waarschijnlijk gebruik je Google ook dagelijks. Om bijvoorbeeld een lekker recept te vinden, woorden te vertalen of je de route naar een klant op te zoeken.

Vaak zul je één of meerdere woorden intikken en hopen op goede resultaten of het antwoord op je vraag, maar het kan sneller en beter. Met deze tips wordt je een echte Google Pro!

Zoek op naar woordcombinaties

Door aanhalingstekens te plaatsen om een groep met zoekwoorden zal Google zoeken naar exact die woorden-groep of zin. Normaal gesproken zoekt Google naar de woorden in willekeurige volgorde. Dit kan een hoop onjuiste resultaten geven. Zoek dus liever naar “sneltoetsen voor de mac” in plaats van sneltoetsen voor de mac.

Sluit bepaalde woorden uit

Ben je op zoek naar plaatjes van een kever als in het zwarte, kleine beestje en niet de auto? Dan kun je het beste bepaalde woorden uitsluiten. In dit geval dus auto. Dit kan door gebruik te maken van een minteken. Tik: kever -auto -car in het zoekvenster en je krijgt meer van de juiste resultaten te zien. Helaas leert de ervaring dat een Volkswagen Kever nooit helemaal uitgesloten kan worden.

Als je niet alle woorden weet

Weet je niet alle woorden van de zin die je zoekt? Gebruik het sterretje als wildcard. Hierdoor kun je gemakkelijk een quote of andere tekst vinden, ook als je alle woorden niet precies weet. Zoek bijvoorbeeld naar Here’s * the * ones om deze beroemde tekst uit de Apple campagne te vinden.

Klik/tap voor groter.

Zoek binnen één website

Wil je graag zoeken binnen een bepaalde website? Gebruik dan het voorvoegsel site: om hierbinnen te zoeken. Zoals bijvoorbeeld: schaatsen site:nu.nl.

Zoek op bestandstype

Door middel van de verschillende tabbladen bovenin kun je al zoeken op enkel afbeeldingen, nieuwsberichten of video’s. Dit kun je nog verfijnen door te zoeken op een bepaald bestandstype met filetype:. Zo zoek je door filetype:pdf toe te voegen aan je zoekopdracht alleen naar PDF bestanden.

Vergroot de zoekopdracht met synoniemen

Zijn de zoekresultaten te beperkt, dan kun je ervoor kiezen ook synoniemen toe te voegen aan de zoekopdracht in Google. Voeg deze toe door de tilde te gebruiken. Zoek dus bijvoorbeeld op: ~toetje. Google gaat voor je zoeken naar toetje, maar ook synoniemen als dessert en nagerecht zullen worden meegenomen in de resultaten.

Bekijk alleen actuele zoekresultaten

Meestal zijn artikelen, teksten of websites van jaren geleden niet meer zo interessant of relevant. Gelukkig kun je het zoeken beperken tot een bepaald tijdvak. Kies hiervoor onder het tabblad tools voor onder andere het afgelopen jaar, maand of een andere gewenste periode.

Klik/tap voor groter.

Zoek in het Google-geheugen

Als een gevonden website die je probeert te bezoeken, langzaam is of niet reageert, zoek dan in het zogenaamde cache geheugen. Dit doe je door op het kleine pijltje achter de link van het resultaat te klikken en te kiezen voor “in cache”. Vaak wordt de pagina nu wel geladen en zie je de back-up versie die Google voor je heeft gemaakt.

Vergelijk afbeeldingen online

Je kunt Google ook gebruiken om te zoeken naar afbeeldingen. Uiteraard door een zoekwoord in te voeren en op “Afbeeldingen” te klikken. Maar er is meer mogelijk. Ga naar images.google.nl en klik op het camera-icoon. Door hier de link naar een afbeelding te plaatsen of er eentje te uploaden, kun je zoeken naar deze of andere afbeeldingen die erop lijken.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Sneller vinden wat je zoekt met deze Google-tips
Sluiten