Setapp, de Netflix voor Mac-apps, is officieel gestart

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Terwijl Apple de Mac App Store een beetje laat verstoffen, heeft het Oekraïense bedrijf Macpaw een interessante alternatieve App Store gelanceerd. Setapp laat je voor € 9,99 per maand bij de dienst aangesloten Mac-apps onbeperkt gebruiken.

Setapp biedt 61 applicaties en er worden continue nieuwe toegevoegd. Er zijn geen tijdslimieten of beperkingen in functies. Een internetverbinding is niet vereist om de apps te gebruiken. De eerste maand is gratis.

Technisch goed uitgewerkt

Wij hebben de beta van Setapp al een tijdje geprobeerd en kunnen concluderen dat het technisch goed in elkaar zit. Na installatie verschijnt een map met alle apps in de Finder. Dat zijn slechts snelkoppelingen, want apps worden pas na de eerste keer openen gedownload en geïnstalleerd. Dubbelklikken toont eerst een beschrijving van de applicatie, waarna deze kan worden geïnstalleerd. Updates worden daarna automatisch geïnstalleerd.

setapp001
Apps met een download-icoon zijn nog niet geïnstalleerd – Klik/tap voor groter.

Divers, maar klein aanbod

Met 61 apps is het aanbod niet groot, maar wel divers. Veel productiviteitsapps, maar ook kantoor­automatisering, video, developer tools en apps voor beeldbewerking. Enkele apps die ons opvielen en normaal voor tientallen euro’s verkocht worden: tekstverwerker Ulysses, kalender-app GoodTask, synchronisatie­programma ChronoSync Express en HTML 5-animator Hype.

setapp-hype
Voor installatie wordt per app een beschrijving met screenshots getoond – Klik/tap voor groter.

Als je niet allergisch voor abonnementsmodellen bent en de door Setapp aangeboden apps vaak gebruikt, kan het een interessante en voordelige keuze zijn. Het leent zich ook goed voor het tijdelijk gebruiken van software zonder de hoofdprijs te betalen.

Setapp is de eerste maand gratis te proberen en het abonnement wordt niet automatisch verlengd. Betalen kan momenteel alleen per credit card, maar binnenkort ook met PayPal.

App-overzicht:

 • PRODUCTIVITY:
  Aeon Timeline
  Alternote
  Be Focused
  Blogo
  Cloud Outliner
  Findings
  Focused
  GoodTask
  HazeOver
  Home Inventory
  iThoughtsX
  Lacona
  Manuscripts
  Marked
  Pagico
  Paste
  PDF Squeezer
  RapidWeaver
  Studies
  TaskPaper
  Timing
  Ulysses
  Yummy FTP Pro
 •  

 • VIDEO
  Downie
  iFlicks
  Permute
 •  

 • UTILITIES
  Archiver
  ChronoSync Express
  CleanMyMac
  Folx
  Gemini
  Get Backup Pro
  Gifox
  iMazing
  Remote Mouse
  Renamer
  Screens
  Shimo
  WiFi Explorer
 •  

 • DEVELOPER TOOLS
  Base
  CodeRunner
  Simon
  Sip
  SQLPro Studio
 •  

 • BUSINESS
  Jump Desktop
 •  

 • FINANCE
  Chronicle
  MoneyWiz
 •  

 • GRAPHICS & DESIGN
  Hype
  Image2icon
  Pixa
 •  

 • LIFESTYLE
  My Wonderful Days
 •  

 • PHOTOGRAPHY
  Polarr
 •  

 • OTHER
  Capto
  Disk Drill
  Elmedia Player
  iStat Menus
  Numi
  Squash
  XMind
  Forecast Bar
  Flumeapp

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op Downie na staat hier niet één app tussen die ik gebruik, of zou willen gaan gebruiken. Uiteraard kan dat voor iedere gebruiker anders zijn.

  Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat je hiervoor € 120,- per jaar zou willen neertellen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als er één bedrijf is die dit wel kan opzetten dan is het wel het bedrijf dat het nu doet dus dat is positief, echter, iedereen wil natuurlijk graag een Netflix in iets zijn.

  Het idee is niet slecht alleen kun je niet alles in Netflix-formaat verkopen. De apps die er nu instaan zijn stuk voor stuk van developers die ook echt overal online marketing en reclame nodig hebben om überhaupt verkocht te worden. Stuk voor stuk zijn het apps die wel 3 a 4 keer per jaar in de uitverkoop gaan en die je dan voor een paar euro kunt oppikken (wat na vandaag natuurlijk afgelopen zal zijn). Dit maakt die apps natuurlijk niet van een niveau dat het must have apps zijn. Vaak koop je ze alleen omdat er ergens bijzitten of omdat ze maar een paar euro kosten om ze vervolgens 5 keer te gebruiken en daarna ooit meer. Er staan misschien 2 of 3 apps bij die je wel zou kunnen gebruiken maar dat maakt ze niet 10,- per maand waard want deze apps hebben ook gezonde concurrentie van andere goede apps.

  Het zijn vooral maffe INDIE developers die geen idee hebben wat hun software waard is in positieve en negatieve zin maar wel ergens bij willen horen om gezien te worden.
  Dat sinaasappeltje (image compressor) heb ik een aantal maanden geleden van de originele INDIE developer voor 2,- gekocht. Deze persoon is er mee gestopt, waarschijnlijk omdat hij voor een baas werkte en dit erbij deed. Dan komen die sjappies van Real Mac Software uit Engeland langs, grijpen de kans om zijn broncode die hij eigenlijk wilde weggooien of dood laten bloeden voor een prikje te kopen en verkopen vervolgens dezelfde app dan voor 20,- onder een iets andere naam alleen omdat er heel veel mensen zijn die RapidWeaver gebruiken en geen idee hebben dat ze van alle kanten worden opgelicht door dit bedrijf dus gaan ze er vanuit dat 20,- een prima prijs is voor iets dat een populaire gratis Mac app al 10+ jaar 100 keer beter kan.

  Dit is een leuk begin, het heeft potentie maar ze zullen toch echt iets van een controle moeten toepassen en niet zomaar iedere developer toelaten wil het een kans van slagen hebben. Je kunt Netflix ook niet contacteren en zeggen, kijk eens hier heb je 10.000 uur lokale TV fragmenten van de omroep Ommen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En wéér een abonnement.
  Wel fijn voor apps die je weinig gebruikt maar 120 euro per jaar. Nee dank je.

 • Profielfoto
  essiw

  Niet dat ik dit überhaupt van plan was, maar er lijkt me nog een extra addertje onder het gras te zitten. Het lijkt me dat, net zoals bij netflix, ze een deal sluiten voor een bepaalde tijd? Gebruik je dus dit voor een jaar, o.i.d. en dan stoppen een aantal apps met werken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Logisch niet? Niet betalen is ook geen software. Je mag alle bekeken films en series op Netflix ook niet houden wanneer je stopt met betalen.

  Dat is het probleem ook helemaal niet.

 • Profielfoto
  ajschot

  Apps die ik gebruik die ertussen staan heb ik al eens gekocht…. de rest misschien niet zo interessant…

 • Profielfoto
  ajschot

  overigens vind ik het idee wel erg goed!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Vind het een raar idee. In een bibliotheek kun je tegen vast bedrag “onbeperkt” boeken lezen. Spotify doet dit met muziek en Netflix met films. Dit is allemaal erg handig voor media. Dit omdat het doel van deze diensten is dat jij de laatste nieuwst media kan gebruiken voor een vast bedrag omdat er elke dag nieuwe media wordt uitgebracht.

  Software is echter een ander geval. Vandaag ben ik het net zo hard nodig als over 5 jaar, hoewel ik iedere dag een andere film kan kijken ben ik niet elke dag een ander stuk software nodig. Vandaag ben ik Xcode nodig, morgen ook. Morgen gebruik ik LibreOffice en over 3 jaar nog steeds. Als ik elke dag dezelfde film kijk ben ik Netflix niet nodig.

  Setapp is leuk voor mensen die elke dag een ander stukje software willen proberen maar verder dan dat gaat het niet.

 • Profielfoto
  computer space

  Ziet er uit als die MacHeist bundels, alleen kreeg je dan 20 apps voor 30-40$ met jaren plezier en updates. Als je ieder jaar MacHeist doet, heb je hun hele catalogus voor een fractie van het geld.