Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 januari 2017
Leestijd: 2 minuten

Samsung: Ontwerpfout en haast werden Note 7 fataal

Samsung heeft onthuld waarom de Galaxy Note 7 vlam vatte. De smartphone die een belangrijke iPhone-concurrent moest worden, werd geplaagd door accu­problemen. Zowel de eerste als tweede (‘veilige’) revisie gingen meermaals in vlammen op.

In beide gevallen was de accu de boosdoener. Dochterbedrijf Samsung SDI leverde aanvankelijk accu’s met een ontwerpfout en bij vervangende accu’s werd door enorme haast isolatietape beschadigd of vergeten.

Ontwerpfout: te weinig ruimte

Samsung had twee accu-leveranciers. Voor de eerste versie van de Note 7-accu werd Samsung SDI ingeschakeld, een dochterbedrijf van Samsung Mobile. Deze leverde accu’s met een ontwerpfout. Er was in de rechterbovenhoek te weinig ruimte voor de negatieve elektrode, waardoor deze afgebogen werd. Dit veroorzaakte in sommige gevallen kortsluiting.

Een vraag die niet beantwoord werd: bepaalde Samsung SDI de capaciteit van de accu’s aan de hand van de maximale grootte en heeft het zich misrekend, of kreeg het de opdracht om een accu met te veel capaciteit in een te kleine behuizing te produceren?

Klik/tap voor groter.

Vervangende accu: onzorgvuldigheid door haast

Na de eerste meldingen van exploderende Note 7-toestellen, schakelde Samsung het bedrijf Amperex Technology Ltd uit Hongkong in voor de productie van vervangende accu. Hoewel deze geen ontwerpfout bevatte, ging het mis bij de isolatietape die de negatieve en positieve elementen van elkaar moest scheiden.

Door de enorme haast om vervangende toestellen te leveren, werden productiefouten gemaakt en prikte oneffenheden door de isolatietape heen. In andere gevallen was geheel geen isolatietape aangebracht, waardoor snel kortsluiting ontstond.

Klik/tap voor groter.

Geen Galaxy S8 in februari

Samsung schakelde voor dit onderzoek drie externe bedrijven in, die tot dezelfde conclusie kwamen. Om een dergelijk fiasco te voorkomen, gaat de fabrikant zijn accu’s in de toekomst aan een grondigere inspectie onderwerpen. Er wordt voortaan op 8 punten gecheckt. Er komt voorlopig ook geen nieuwe Samsung Galaxy-telefoon. De Galaxy S8 werd verwacht tijdens het komende Mobile World Congress in Barcelona op 27 februari, maar Samsung breekt met deze jaarlijkse traditie en zet zijn volgende vlaggenschip tot nader order in de ijskast.

https://www.youtube.com/watch?v=6s4uqr1serU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung: Ontwerpfout en haast werden Note 7 fataal
Sluiten