Samsung: Ontwerpfout en haast werden Note 7 fataal

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Samsung heeft onthuld waarom de Galaxy Note 7 vlam vatte. De smartphone die een belangrijke iPhone-concurrent moest worden, werd geplaagd door accu­problemen. Zowel de eerste als tweede (‘veilige’) revisie gingen meermaals in vlammen op.

In beide gevallen was de accu de boosdoener. Dochterbedrijf Samsung SDI leverde aanvankelijk accu’s met een ontwerpfout en bij vervangende accu’s werd door enorme haast isolatietape beschadigd of vergeten.

Ontwerpfout: te weinig ruimte

Samsung had twee accu-leveranciers. Voor de eerste versie van de Note 7-accu werd Samsung SDI ingeschakeld, een dochterbedrijf van Samsung Mobile. Deze leverde accu’s met een ontwerpfout. Er was in de rechterbovenhoek te weinig ruimte voor de negatieve elektrode, waardoor deze afgebogen werd. Dit veroorzaakte in sommige gevallen kortsluiting.

Een vraag die niet beantwoord werd: bepaalde Samsung SDI de capaciteit van de accu’s aan de hand van de maximale grootte en heeft het zich misrekend, of kreeg het de opdracht om een accu met te veel capaciteit in een te kleine behuizing te produceren?

batterya-001
Klik/tap voor groter.

Vervangende accu: onzorgvuldigheid door haast

Na de eerste meldingen van exploderende Note 7-toestellen, schakelde Samsung het bedrijf Amperex Technology Ltd uit Hongkong in voor de productie van vervangende accu. Hoewel deze geen ontwerpfout bevatte, ging het mis bij de isolatietape die de negatieve en positieve elementen van elkaar moest scheiden.

Door de enorme haast om vervangende toestellen te leveren, werden productiefouten gemaakt en prikte oneffenheden door de isolatietape heen. In andere gevallen was geheel geen isolatietape aangebracht, waardoor snel kortsluiting ontstond.

accunote7-001
Klik/tap voor groter.

Geen Galaxy S8 in februari

Samsung schakelde voor dit onderzoek drie externe bedrijven in, die tot dezelfde conclusie kwamen. Om een dergelijk fiasco te voorkomen, gaat de fabrikant zijn accu’s in de toekomst aan een grondigere inspectie onderwerpen. Er wordt voortaan op 8 punten gecheckt. Er komt voorlopig ook geen nieuwe Samsung Galaxy-telefoon. De Galaxy S8 werd verwacht tijdens het komende Mobile World Congress in Barcelona op 27 februari, maar Samsung breekt met deze jaarlijkse traditie en zet zijn volgende vlaggenschip tot nader order in de ijskast.

https://www.youtube.com/watch?v=6s4uqr1serU

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo “grondigere inspectie“? Als er zulke grote fouten worden gemaakt is er helemaal geen sprake geweest van een grondige inspectie. Dit is gewoon grote domheid en een gebrek aan behoorlijke controle en inspectie bij de fabricage.
  Enfin, manager(s) ontslagen, nieuwe Samsung smartphones in de ijskast. Dat zal ongetwijfeld een Samsung ijskast zijn. Dat is dan weer het fijne van het Samsung eco-system, dat biedt alles van Samsung’s Eco-Bubble wasmachine, via smartphones en tablets tot de Samsung ijskast. Hopen dat die wel grondig is geïnspecteerd…:shock: Voor de zekerheid maar een brandblussertje ernaast houden…

 • Profielfoto
  Niels

  Dat is dan weer het fijne van het Samsung eco-system, dat biedt alles van Samsung’s Eco-Bubble wasmachine, via smartphones en tablets tot de Samsung ijskast. Hopen dat die wel grondig is geïnspecteerd…:shock: Voor de zekerheid maar een brandblussertje ernaast houden…

  O maar die wasmachines ploffen ook hoor: https://qz.com/795460/now-samsung-krx-005930-washing-machines-are-blowing-up-too-after-the-galaxy-note-7-recall/

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dus al die toestellen die retour kwamen zijn niet meteen naar de vuilnisbak gegaan maar kwamen in dit test-centrum terecht.

  Ziet er goed uit. Ook het feel good filmpje dat ze hebben gemaakt om imago schade te voorkomen. Apple zou natuurlijk hetzelfde gedaan hebben.

 • Profielfoto
  RoyB

  Haha hebben de Apple users iets om Samsung te bashen. Iets wat ik als Apple gebruiker te vaak te horen krijg van hoe slecht en dom Apple wel niet is en veel te duur is … Ach ja ze zijn niet wijzer ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Iets wat ik als Apple gebruiker te vaak te horen krijg van hoe slecht en dom Apple wel niet is en veel te duur is …

  .
  Misschien wordt het dan eens tijd om eens kritisch naar de mensen te kijken waar je mee omgaat?

  Iedereen heeft wel rest-kennissen. Van die mensen waarvoor je meteen onder de vensterbank duikt wanneer ze op je tuinpadje opduiken omdat ze toevallig in de buurt waren en even komen aanwippen.

 • Profielfoto
  RoyB

  Daarom strooi ik m’n tuinpaadje ook niet deze dagen..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Haha..(y)