NPO in mei met nieuw video-platform

Raymon op 18 januari 2017 22 reacties Laatste door martijn888

Uitzending gemist gaat op de schop. De NPO komt in mei met een nieuwe platform voor on-demand video waar alle uitzendingen terug te kijken zijn. Er volgen diverse vernieuwingen zoals verder kijken op waar je gebleven bent op een ander apparaat.

Dat zegt NPO-directeur Frans Klein tegen Broadcast Magazine. De dienst krijgt drie varianten, waarvan twee gratis en een betaald. Op het gebied van features heeft de NPO gekeken naar platforms zoals Netflix.

Betaalde variant met extra’s

Net als op het huidige NPO.nl blijft het mogelijk om gratis te kijken zonder account. Met een optioneel account gaat de NPO echter video’s aanraden op basis van je kijkgedrag, maar de beeldkwaliteit blijft hetzelfde. De betaalde variant krijgt betere beeldkwaliteit, content die langer beschikbaar blijft en is vrij van reclame. Eerder liet de Publieke Omroep al doorschemeren dat offline kijken mogelijk wordt. Volgens Klein opent de betaalde variant ook de “schatkamers van het NPO-archief”. Wat dit gaat kosten is nog onduidelijk.

npo-app-16x9

De huidige NPO-app.

Welke platforms de nieuwe nieuwe on-demand-dienst beschikbaar wordt is nog onduidelijk. We hopen op een Apple TV-app. Eveneens onduidelijk is of de videokwaliteit van de gratis variant een upgrade krijgt. Momenteel biedt de NPO H264-video aan met een resolutie van 960×540 pixels, terwijl HD-beeld 1920×1080 pixels vereist. NL Ziet, een samenwerking tussen NPO, RTL en SBS, blijft bestaan.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

22 reacties

Profielfoto

koen op 18 januari 2017

Hopelijk ook te bekijken buiten Nederland.

Profielfoto

Zwollywood op 18 januari 2017

@koen, daar kun je toch de gratis Opera vpn voor gebruiken?

Profielfoto

Shmoo op 18 januari 2017

Ja deze is ook gemaakt voor Nederlanders in het buitenland. Ik durf alleen niet te zeggen of dat met de gratis of betaalde versie kan.

Ik ben alleen bang dat het complete concept weer zal falen.

Profielfoto

koen op 18 januari 2017

@Zwollywood: ga ik proberen.

Profielfoto

hen3 op 18 januari 2017

Noem mij een onwetende Nderlander, maar waarom betaalde content? Er is toch al voor betaald dmv het kijk- en luistergeld (voor 1/1/2000) en de geliefde inkomstenbelasting (vanaf 1/1/2000)?

Profielfoto

Neowip op 18 januari 2017

Van belastingcenten betaalde content nog een keer verkopen? Doe ff normaal. Zorg er gewoon voor dat we uitzending gemist ook in HD kunnen terug kijken.

Profielfoto

SvS op 18 januari 2017

Goed nieuws, eindelijk.
Maar ik ben het ook eens met de laatste reacties, het is best kinderachtig om hier nog geld voor te vangen.

Profielfoto

icegodd op 18 januari 2017

new platform: Apple TV 4 :P.

(denk het niet :s )

Profielfoto

macoky op 18 januari 2017

Voor extra service moet je betalen. In het verleden heb ik nooit betaalt voor de ondemand service en vind ik het nu noch niet terecht dat iedereen deze extra kosten moet dragen. Je kan gratis ondemand kijken dat is al een cadeautje.

Profielfoto

koen op 18 januari 2017

Kijk- en luistergeld is om de programma’s te maken. Ik kan me voorstellen dat er extra geld nodig is om deze service aan te bieden.

Profielfoto

Shmoo op 18 januari 2017

Extra betalen is voor extra service. Denk aan content eerder bekijken of aanvullende content dat niet in de programmering op TV past vanwege tijdgebrek maar ideaal voor online platformen waar je zelf kunt bepalen wanneer je iets kijkt. Ook reclame-vrij en dat soort dingen zitten in het betalende pakket. Btw het is niet verplicht om zo’n abonnement te nemen, er komen twee gratis keuzes (waarvan eentje gericht op privacy is en een don’t follow methode) en de andere is een betaalde optie.

Profielfoto

MrJvG op 19 januari 2017

Dus de NPO verdient al flink aan Ziggo en KPN die NPO content on demand wel in een hogere kwaliteit aanbieden, maar zelf willen ze dan ook nog eens extra vangen voor een hogere kwaliteit.

Verkoop de NPO series aan Netflix, en zet de rest van je programma’s op YouTube, van heel het gezeik af en je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.

Profielfoto

Jurr op 19 januari 2017

De NPO ontvangt jaarlijks € 900 miljoen van de Nederlandse belastingbetaler. Het is toch schandalig dat je dan nog extra zou moeten betalen voor fatsoenlijke beeldkwaliteit?

Profielfoto

paulhek op 19 januari 2017

Los van de mening of de NPO deze dienst al dan niet gratis moet aanbieden is de bijdrage van OCW niet €900 maar ongeveer €800 mln.

Profielfoto

csteelooper op 19 januari 2017

Als de NPO heeft gekeken naar het nieuwe platform van onze zuiderburen (vrt.nu) dan is de beeldkwaliteit wellicht wel hoger wanneer ‘ons’ nieuwe platform live gaat. VRT.nu hanteert namelijk h.264 adaptive @1920×1080 pixels (tops; afhankelijk van het gekozen programma). Ik hoop echt dat dit voor de NPO ook zo zal zijn, maar ik vrees van niet. Er is in Nederland namelijk een soort ‘deal’, die de NPO belet zelf haar content in deze kwaliteit aan te bieden. Deze dateert omstreeks 2007. Betrokken partijen zijn o.a. KPN, Ziggo, de Media Gateway in Hilversum en uiteraard de NPO…

Of ik wel of niet (extra) moet betalen voor sommige extra’s interesseert me minder; ik weet niet of ik er zelf voor zou gaan betalen, maar da’s een andere kwestie. Wel hoop ik dat de beeldkwaliteit zal worden gelift naar een standaard die wat meer van deze tijd is. Tegenwoordig bieden de publieke omroepen in alle ons omringende landen die inmiddels standaard aan op hun eigen platformen. De VRT heeft die sprong nog maar pas gemaakt; in Duitsland doet men het al enkele jaren (kijk- en luistergeld zit daar ook in de belastingen) en in Engeland begon men er eigenlijk mee vanaf dag 1 van de iPlayer. Voor de Engelse TV- of iPlayer-kijker is een TV License overigens officieel wel verplicht, ook als je geen echt TV-scherm in huis hebt en alléén via je connected device naar iPlayer (of gelijkaardige diensten van de andere omroepen) kijkt.

@macoky: je zegt dat je ‘gratis’ naar deze content kunt kijken. Da’s in feite niet waar. Net als onder andere in Duitsland zit er ook bij ons nog steeds een soort kijk- en luisterbijdrage in de belastingen. Gratis bestaat niet; alleen de zon is gratis (jeetje, wat zou ik graag willen dat mensen dát eens gingen begrijpen:( ).

Profielfoto

edbdgsk op 19 januari 2017

Wist niet eens dat uitzending gemist nog bestond. Die was zo slecht dat ik hem twee jaar geleden verwijderd heb. Ik kijk nu gewoon dingen terug met ziggo en dat gaat prima.
Snap ook niet goed waarom er betaald moet worden, zeker om de salarissen van de leeuw, hertzenberg enz enz nog iets verder te vehogen ?
Haal die “P” maar weg uit de naam of maak er maar weer gewoon NED 1 NED 2 en NED 3 van. Alleen die onnodige naamsverandering heeft al walchelijk veel gekost.

Profielfoto

SvS op 19 januari 2017

Haal die “P” maar weg uit de naam of maak er maar weer gewoon NED 1 NED 2 en NED 3 van. Alleen die onnodige naamsverandering heeft al walchelijk veel gekost.

Ja, nooit begrepen waarom het nou ineens NPO moest heten, na paar jaar verspreken we ons nog steeds, “Nederland 1.. eh, Ènn-Pee-Oo 1”.

Profielfoto

reven op 19 januari 2017

Schandalig. NPO krijgt per jaar ± 720 miljoen euro…
En dan willen ze een betaalde dienst opzetten?

Terwijl we per huishouden al € 100 per jaar betalen?
Enne.. Who the F kijker er nog TV?

Even serieus… € 720.000.000

NPO ???
:x

Profielfoto

janbergstra op 20 januari 2017

Het is natuurlijk wat apart dat een door de belastingbetaler opgebrachte dienst een betaalmuur opricht voor content die al gefinancierd is door diezelfde belastingbetaler. En daarbij kijkt naar commerciële bedrijven als Netflix. Nu al verliest de publieke omroep steeds meer kijkers (wat ik zelf jammer vind). De NPO zou zich meer moeten richten op de core business en minder tijd en energie moeten besteden aan de toegang via het internet. Dus meer geld naar de content, (betere programma’s, niet méér) anders strijdt de NPO volgens mij een verloren strijd.

Profielfoto

icegodd op 20 januari 2017

ik vind al belachelijk dat journaal met reclame worden weer gegeven.(n)

komen ze geld tekort??

Profielfoto

aartjan op 20 januari 2017

Totaal waardeloos dat Uitzendinggemist npo. Ze kozen voor Silverlight van Microsoft, dat was al te achterlijk voor woorden. Het heeft het nooit goed gedaan, vanaf het begin al niet, en alle versies daarna waren ook slecht. Haperende slechte kwaliteit, slechte interface, onduidelijk zoeken, onlogische indeling, superslechte techniek. Het failliet van de Nederlandse TV. Geen wonder dat niemand meer tv kijkt. En nou ook nog met reclame? Dat is helemaal het toppunt. Ik heb al 10 jaar geen tv meer door dit soort ellende. Wil ik ook nooit meer en mis het ook niet. Opzouten met je mislukte ellendige rotzooi! Als je anno 2017 nog steeds niks kan!

Profielfoto

martijn888 op 31 mei 2017

Heeft iemand een update van npo hierover? Ik wacht erg op de appletv app… mssch volgende week?

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?