Nintendo Switch komt 3 maart, met optionele iOS-apps

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Op vrijdagochtend presenteerde Nintendo zijn nieuwe Switch-console. Hoewel we op OMT doorgaans geen aandacht aan consoles besteden, is de Switch op meerdere vlakken interessant. Het is een kruising tussen een tablet en een console.

In het dock geplaatst kan de tablet op een TV aangesloten worden, maar deze werkt ook¬†standalone. Switch is vanaf 3 maart te koop voor ‚ā¨¬†329,99 en maakt slim gebruik van smartphone apps.

De huiskamer uit

Nintendo concurreert met de DS en het onlangs uitgebracht Super Mario Run al langer met smartphone- en tablet games, maar toch lijkt de Switch een veel serieuzer antwoord op smartphone- en tablet-gaming. Voor het eerst zijn de geliefde Nintendo-titels net zo goed op een console als tablet te spelen. Nintendo draait duidelijk op volle toeren.

Standaard wordt de Switch geleverd met een Joy-Con-controller, die aan weerszijden van de tablet bevestigd kan worden. Er zijn meerdere combinatie mogelijk: één speler met een Joy-Con controller in elke hand of meerdere spelers, elk met een of meerdere Joy-Con controllers. De accuduur van de Switch-tablet bedraagt 2,5 uur tot 6,5 uur en is afhankelijk van de game. USB-C wordt gebruikt om op te laden.

Smartphone-apps

Nintendo is niet langer bang voor de smartphone, maar omarmt iOS en Android. Er komen twee ondersteunende apps voor de Switch. De eerste kan gebruikt worden om met andere spelers te chatten en om multiplayer-games te plannen. De switch heeft bovendien een dedicated knop op screenshots te maken en te delen, in de toekomst wordt ook video mogelijk.

De tweede app zorgt voor ouderlijk toezicht. Ouders kunnen een dagelijkse tijdslimiet instellen en een bedtijd-alarm instellen. Ook kunnen ouders zien welke games het meest gespeeld worden en online spelen of chatten uitschakelen.

Switch is vanaf 3 maart te koop voor ‚ā¨¬†329,99 en de pre-orders beginnen 21 januari. De lancering is wereldwijd en er zijn geen regionale beperkingen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zie goede reacties op Twitter voorbij komen over dit ding.

 • Profielfoto
  ray-

  Trekt op een manier wel aan, maar vraag mij toch nog af wat deze console zo echt uniek/speciaal maakt? Lijkt mij meer op een handheld die je via een docking station aan je tv kunt hangen. Met de Wii U kan je ook gewoon verderspelen op de gamepad.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Niet alles hoeft speciaal te zijn. Als het maar leuk is. De prijs vind ik wel aan de hoge kant met 200,- zou het al een prijzig grapje zijn gezien een Xbox iets meer dan dat kost.
  Wat gaan de spelletje voor dit ding kosten. Kinderen willen natuurlijk duzend spelletjes.

 • Profielfoto
  tomc

  Kinderen spelen spelletjes op de tablet van mama en papa.
  ByeBye Nintendo.

  Nintendo was een mooi deel van mijn kindertijd maar jammer genoeg voor hun behoor ik tot de laatste generatie die als kind nog een greintje interesse had in Nintendo consoles.
  En wat Mario in de App Store betreft, die is vijf jaar te laat.

 • Profielfoto
  maconly

  Nintendo is in mijn optiek nog steeds master in game feeling , waar anderen alleen maar bezig zijn met realistischer beelden.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Tomc

  De Nintendo switch is zo goed als een tablet. Ik weet nog niet wat er aan games beschikbaar zal zijn maar ik kan mij voorstellen dat de port van iOS games naar de Nintendo Siwtch niet veel werk zal zijn. Alle benodigde input mogelijkheden zijn aanwezig en je hebt het voordeel dat je fisieke controllers (joy con) kan aansluiten.

  Misschien te vroeg geoordeeld…

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaaf  3 in 1 apparaat apparaat.

  Zon beetje alle innovatie die Nintendo ooit in haar consoles en portables heeft gestopt zit ook in de switch. Als ze op een slimme manier zorgen dat je games uit het verleden ook kan spelen op de Switch dan kan dit best een groot succes worden.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je koopt geen nieuwe console om daar spellen uit het verleden op te spelen, lijkt me. Tot op heden slechts 1 lanceertitel bekend, rest moet nog komen. Dat terwijl juist de spellen potentiele kopers over de streep moet trekken.

  Veel negativiteit op het grote boze internet, ik heb zoiets van we zien wel. Eerst de kat uit de boom kijken, om het op z’n Hollandsch te zeggen.;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Pre-orderen vanaf 21 Jan… Nee, ik heb de mijne al besteld:-)

  Ik zie overal negatieve maar ook heel veel positieve reacties. Volgens mij is Nintendo wel degelijk weer op het goede spoor.

  Hydrae, er zijn nochtans vele mensen die klagen dat de PS4 (die ik zelf ook heb) niet backwards compatible zijn zoals de Xbone.

  Ik heb zelf ook nog een Wii U naast mijn PS4. Welke ik gebruik om rarara, sommige games van vroeger ook te kunnen spelen: (Dr. Mario, Donkey Kong Country 1,2 & 3, Mario Kart, Mario Bros 1,2 & 3,…) Ik speel er evengoed de nieuwere games op, ik vind het een fijne wisseling tussen mijn PS4 en Wii U. In Maart komt daar gewoon een Switch bij. Ook wil ik je er op wijzen dat de NES mini console het heel goed gedaan heeft. Welke eigenlijk oude spelletjes aanbied. Op dit moment lijkt de Switch voorraad in de winkels in Amerika al uitgeput te zijn. In Europa weet ik nog niet, maar zal denk ik ook wel goed verlopen:-)

  Tot op heden zijn er meer dan slechts 1 spelletje bekend gemaakt, ik weet niet of je de press-conference al dan niet gezien hebt, ik althans wel. Na de press-conference zijn er nog eens een goede tiental trailers van games getoond (voor als de Switch uitkomt maar ook voor later).

  Mario Bros: Odyssey

  Mario Kart 8: Deluxe

  Zelda: Breath Of The Wild (launch game)

  1 – 2 Switch

  ARMS

  Splatoon 2

  Fire Emblems Warriors

  Xenoblade Chronicles 2

  Sonic Mania

  Super Bomberman R

  Puyo puyo tetris.

  Skyrim

  Fifa

  Ultra street fighter 2

  Dragon Ball: Xenoverse 2

  MineCraft

  Rayman Legends

  Rime

  Steep

  NBA2k18

  En dan is er ook gezegd geweest dat er intussen nog meer dan 80 games in development zijn.

  Als je dan ook kijkt naar de grote support van alle grote developers:

  SEGA, Square Unix, Take 2, Activision, Ubisoft,Tt Games, WB, en ga zo maar door, dan denk ik dat Nintendo dus wel degelijk op het rechte pad zit.

  Maar goed, laat ons afwachten, maar laat die kat niet te lang zitten:-)

 • Profielfoto
  SMac

  Ik ben de koning van Mario kart op mijn witte ds:-) speel het nog steeds, net als Tetris wat in mijn ogen de beste game ooit is (patsermodus: maximale score behaald op gameboy color). Maar daarnaast nooit een andere game van nintendo veel gespeeld. Maar denk toch dat er hier een komt voor Mario kart!

 • Profielfoto
  knekkie

  @Hydrae Ik wel als het bekend dat ik die oude fantastische games overal kan spelen ook als de TV bezet is.

  Natuurlijk wil je ook de nieuwste games spelen omdat die optimaal gebruik maken van de hardware mogelijkheden. Maar ik vindhet persoonlijk wel een bonus als de Switch op een of ander manier backward compatible is.

  als ie dat niet is blijft er alsnog een supers cool apparaat over die het beste van spelcomputers combineert in een apparaat dan mobiel even krachtig is als in TV of table top modus.

  Nu hopen dat ontwikkelaars die normaal gesproken Nintendo links lieten liggen nu ook voor de switch gaan ontwikkelen. Hier onderstaan de partners die beloofd hebben iets te gaanontwikkelen. Ben benieuwd naar wat dat is en in hoeverre dat zal afwijken van wat er gelijktijdig uit komt op XBOX en PS4 (PRO)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Hydrae Ik wel als het bekend dat ik die oude fantastische games overal kan spelen ook als de TV bezet is.

  Natuurlijk wil je ook de nieuwste games spelen omdat die optimaal gebruik maken van de hardware mogelijkheden. Maar ik vindhet persoonlijk wel een bonus als de Switch op een of ander manier backward compatible is.

  als ie dat niet is blijft er alsnog een supers cool apparaat over die het beste van spelcomputers combineert in een apparaat dan mobiel even krachtig is als in TV of table top modus.

  Nu hopen dat ontwikkelaars die normaal gesproken Nintendo links lieten liggen nu ook voor de switch gaan ontwikkelen. Hier onderstaan de partners die beloofd hebben iets te gaanontwikkelen. Ben benieuwd naar wat dat is en in hoeverre dat zal afwijken van wat er gelijktijdig uit komt op XBOX en PS4 (PRO)

  Voila se, niets meer aan toe te voegen. Als je naar de namen kijken die er voor gaan ontwikkelen weet je eigenlijk al genoeg (als je een beetje bekend bent met de gaming industrie).

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBLCreations

  Ik zie namen van game engins ( Bijvoorbeeld Unity & Havoc) en studios die bekend staan om vette games (bijvoorbeeld Epic SEGA Bathesda en veel meer).

  Maar dat is nog geen garantie dat die studios ook vette games gaan maken voor de switch. Het Mooiste zou zijn als deze studio’s ook echt unieke Switch only games games gaan maken. Iets dat bij de Wii en Wii U niet lukte. (geen animo)

  Maar misschien is het voor de Switch al genoeg wanneer nu eindelijk de crossplatform titels die je op de XBOX en PS4 kan spelen ook naar de Switch komen. Hij is krachtig genoeg dus laten we het beste hopen. Ik zie inmiddels steeds meer game trailers waar aan het einde het NX of Switch logo naast het XBOX en PS4 logo prijkt.

  Dus er groot hoop aan de horizon.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd Of Apple nog wat gaat doen op console gaming gebied met de huidige Apple TV.

  Die verbleekt nu op dat vlak naast de Switch. En als de Switch ook een fatsoenlijke media player krijgt kan het best nog eens een gevaar in de huiskamer zijn voor Apple.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations

  Ik zie namen van game engins ( Bijvoorbeeld Unity & Havoc) en studios die bekend staan om vette games (bijvoorbeeld Epic SEGA Bathesda en veel meer).

  Maar dat is nog geen garantie dat die studios ook vette games gaan maken voor de switch. Het Mooiste zou zijn als deze studio’s ook echt unieke Switch only games games gaan maken. Iets dat bij de Wii en Wii U niet lukte. (geen animo)

  Maar misschien is het voor de Switch al genoeg wanneer nu eindelijk de crossplatform titels die je op de XBOX en PS4 kan spelen ook naar de Switch komen. Hij is krachtig genoeg dus laten we het beste hopen. Ik zie inmiddels steeds meer game trailers waar aan het einde het NX of Switch logo naast het XBOX en PS4 logo prijkt.

  Dus er groot hoop aan de horizon.

  Daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar ik zie toch liever een paar grote namen staan dan helemaal geen (Wii U). Daar hebben ze het laten afweten, omdat het niet krachtig genoeg was en omdat het ook een moeilijk platform was om iets uit te brengen.

  Maar idd, laten we hopen op een paar vette Switch games. Ik kan alvast niet wachten tot ik mijn Switch in huis heb.

  Wat Apple tv betreft, ik heb nog de vorige generatie en dat voldoet eigenlijk prima, veel doe ik er eigenlijk niet mee moet ik toegeven. Heel af en toe een film uit de bibliotheek kiezen en opzetten en naar de conferenties van Apple kijken.

  Al is het we een heel goed ding, ik heb er nooit problemen mee!

  De spelletjes op de nieuwe generatie lijken mij anders wel leuk om te spelen. Of de Switch hier een gevaar voor gaat zijn weet ik niet, omdat beide toch nog net verschillende dingen brengen. Maar het word afwachten:-)

 • Profielfoto
  H3b

  Als ze voor hun betaalde netwerk nu afkijken bij psn en Netflix dan wil ik er wel voor betalen !
  Hoe fijn zou het zijn als je voor een bepaald bedrag al die toppers opnieuw kunt spelen van vroeger…
  Daar is veel vraag naar kijk na de release van de nieuwe NES ding werd voor 59 verkocht maar is alleen voor 160 euro te vinden op marktplaats

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBLCreations
  Het argument om niet de opvolger te kopen om dat het huidige apparaat nog voldoet hoorde je toen niet vaak bij de Apple fan.
  In het Jobs tijdperk voelde jou meest recente apparaat gelijk obsolete op het moment dat er iets nieuws werd aangekondigd on stage.
  Vind je het niet jammer dat Apple de verschillen in de opvolgende producten kleiner of minder merkbaar heeft gemaakt?

  Wat Apple tv betreft, ik heb nog de vorige generatie en dat voldoet eigenlijk prima,

  Het argument om niet de opvolger te kopen om dat het huidige apparaat nog voldoet hoorde je toen niet vaak bij de Apple fan. In het Jobs tijdperk voelde jou meest recente apparaat gelijk obsolete op het moment dat er iets nieuws werd aangekondigd on stage.

  Vind je het niet jammer dat Apple de verschillen in de opvolgende producten kleiner of minder merkbaar heeft gemaakt?

  … spelletjes op de nieuwe generatie lijken mij anders wel leuk om te spelen…

  Bediening van die Apple TV spelletjes is een ramp vergeleken met een console. De Apple TV remote is een slechte game controller. Er zijn los wel oplossingen voor natuurlijk. Maar niet elke game oud daar rekening mee. Het blijft een media player first die als tweede ook games kan afspelen.

  Of de Switch hier een gevaar voor gaat zijn weet ik niet, omdat beide toch nog net verschillende dingen brengen. Maar het word afwachten:-)

  Juist om de bovengenoemde redenen is de Switch een gevaar voor Apple. Het is een Game console vast en mobiel te gebruiken is en zich leent voor multimedia doeleinden. De controllers zijn topnotch.
  De games liggen grafisch denk ik niet ver uitelkaar. Dat moet zich nog bewijzen.

 • Profielfoto
  Kevin

  $299 wordt hier eventjes ‚ā¨329. Laat maar zitten dan.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations
  Het argument om niet de opvolger te kopen om dat het huidige apparaat nog voldoet hoorde je toen niet vaak bij de Apple fan.
  In het Jobs tijdperk voelde jou meest recente apparaat gelijk obsolete op het moment dat er iets nieuws werd aangekondigd on stage.
  Vind je het niet jammer dat Apple de verschillen in de opvolgende producten kleiner of minder merkbaar heeft gemaakt?

  Wat Apple tv betreft, ik heb nog de vorige generatie en dat voldoet eigenlijk prima,

  Het argument om niet de opvolger te kopen om dat het huidige apparaat nog voldoet hoorde je toen niet vaak bij de Apple fan. In het Jobs tijdperk voelde jou meest recente apparaat gelijk obsolete op het moment dat er iets nieuws werd aangekondigd on stage.

  Vind je het niet jammer dat Apple de verschillen in de opvolgende producten kleiner of minder merkbaar heeft gemaakt?

  Ja, aan één kant wel, aan de andere kant ben ik wel blij dat mijn Macbook Pro retina uit mid 2012 toch nog wat aankan, al voel ik wel dat het hier en daar vervelend word.

  … spelletjes op de nieuwe generatie lijken mij anders wel leuk om te spelen…

  Bediening van die Apple TV spelletjes is een ramp vergeleken met een console. De Apple TV remote is een slechte game controller. Er zijn los wel oplossingen voor natuurlijk. Maar niet elke game oud daar rekening mee. Het blijft een media player first die als tweede ook games kan afspelen.

  Ik wist niet dat het zo een drama was, maar er zijn idd losse controllers te koop dacht ik. Dat ze geen rekening houden met elke game is eigenlijk wel een beetje te verwachten natuurlijk. Maar heel erg jammer, zeker een gemiste kans.

  Of de Switch hier een gevaar voor gaat zijn weet ik niet, omdat beide toch nog net verschillende dingen brengen. Maar het word afwachten:-)

  Juist om de bovengenoemde redenen is de Switch een gevaar voor Apple. Het is een Game console vast en mobiel te gebruiken is en zich leent voor multimedia doeleinden. De controllers zijn topnotch.
  De games liggen grafisch denk ik niet ver uitelkaar. Dat moet zich nog bewijzen.

  Ik ben sowieso pro Switch, heb de mijne al besteld:-) Als de levering ook in Belgi√ę hetzelfde is, of ik zal maar beter zeggen: de release datum. Dan verwacht ik hem op zaterdag 4 Maart aan mijn deur:-D

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBLCreations Ik ook hoor en ik kijk uit naar mijn Switch.

  Convergentie in technologie werkt mij wel.
  Een console die je ook als portable kan gebruiken (of omgekeerd afhankelijk van hoe krachtig het apparaat blijkt te zijn) is een super idee.

  Microsoft doet het zelfde met hun Surface lijn.
  (Dat zijn in feite ook mooi ontworpen meer in 1 devices.)