Mac: 3 handige tools voor een nóg snellere workflow

Door: Claire - 19 reacties

We willen allemaal snel werken. Het liefst met meerdere applicaties tegelijk en zo efficiënt mogelijk. In dit artikel hebben we drie handige tooltjes onder elkaar gezet die standaard in macOS aanwezig zijn, maar eigelijk veel te weinig gebruikt worden. Zo optimaliseer je jouw workflow en verzeker je jezelf van een nog snellere manier van werken op Mac.

Start programma’s automatisch op

Als je een Mac uitzet kun je ervoor kiezen dat de vensters die nog niet zijn afgesloten an het opstarten automatisch terug openen. Vaak blijft er veel meer open staat dan nodig, doet een Mac hierdoor langer over het opstarten en begin je de dag in de chaos van gisteren. Toch is het wel fijn als een aantal veelgebruikte programma’s zoals Mail en Agenda automatisch opstarten als jij je eerste bakje koffie aan het halen bent.

heropen-001
Vensters heropenen bij uitloggen kan voortaan uit.

Dit kun je doen door naar de Systeemvoorkeuren te gaan en te kiezen voor Gebruikers en Groepen. Klik op Inloggen en voeg met het plusje programma’s toe die automatisch opgestart dienen te worden als je de Mac aanzet. Bij de meeste gebruikers zal hier in ieder geval een synchronisatie-dienst als Dropbox staan. Daarnaast kun je dus denken aan Pages, Mail of Agenda. Werk je met een server of andere externe volumes? Voeg deze dan ook toe om bij het opstarten direct verbinding te maken.

opstarten-001
Voeg veelgebruikte programma’s toe aan automatisch opstarten.

Maak gebruik van Safari pins

Met de komst van El Capitan is Safari voorzien van een nieuwe functie: het vastpinnen van websites. Je kon natuurlijk al gebruik maken van favorieten of veelbezochte sites, maar met deze pins wordt het nog makkelijker en sneller om naar je dagelijkse sites te surfen.

Maak hiervoor eerst een tabblad aan met de site die je wilt toevoegen zoals bijvoorbeeld je boekhoudprogramma of, online bank of CRM. Sleep de tab vervolgens naar links om deze toe te voegen als pin. Je ziet dat het tabblad veranderd in een klein vierkant symbool.

De pagina blijft in de achtergrond steeds open staan zodat deze niet telkens opnieuw geladen hoeft te worden. Deze pagina’s staan dus altijd voor je klaar als je ze nodig hebt zonder dat je hele balk volstaat met grote tabbladen. Ze blijven ook altijd aanwezig, ook als je Safari uitzet of je Mac opnieuw opstart.

tabs
Safari-pins bevinden zich links in de browser – klik/tap voor groter.

Automatiseer veelgebruikte woorden of zinnen

Deze mogelijkheid zit al jaren in macOS, maar wordt door weinig mensen gebruikt. Zonde, want het kan je veel tijd schelen. Het is namelijk mogelijk om voor verschillende woorden, zinnen of zelfs passages in een tekst een sneltoets aan te maken. Ik doe dit voor een aantal veelgebruikte zaken zoals mijn rekeningnummer, website URL, e-mail adres en een aantal losse woorden waaronder ‘in ieder geval’ en ‘wachtwoord’.

Ga naar SysteemvoorkeurenToetsenbordTekst en klik op het plusje linksonder om iets toe te voegen. Vul hier in welke tekencombinatie je wilt gebruiken en door welk woord dit moet worden vervangen. Zodra je deze combinatie nu intikt en je op spatiebalk drukt wordt het automatisch voor je aangevuld. Dit werkt voor de meeste programma’s op je Mac, maar ook de meeste invulvelden online staat het automatisch aanvullen toe.

reknr
Klik/tap voor groter.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Safari Pins zijn echt lekker. Ideaal helaas wel een geheugenvreter omdat de site dan altijd open staat alsof deze in een tabvenster zit.

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://www.noodlesoft.com

  Verder kun je Hazel installeren om dingen te automatiseren. Bestanden automatisch te organiseren enzo. Beetje Automator achting maar dan voor mensen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik heb pins ingesteld, maar vergeet ze te gebruiken.
  Vraagje aan de schrijver. Waarom z’n lange naam #rekeningnummer?.

 • Profielfoto
  omtomt

  Wellicht kan ze die niet onthouden? Ik zou in haar geval NL2 of iets vergelijkbaars als afkorting gebruiken, het wordt namelijk toch als “autocorrect” weergeven.

 • Profielfoto
  BigDog

  Pins is cool, maar werkt niet in private mode…. worden de pins niet opgeslagen ….. jammer…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Mijn ervaring: Hoe minder er wordt opgestart na inloggen, hoe beter.
  Het zal zelden voorkomen dat de programma’s, die je automatisch laat opstarten, nét diegene zijn waar je mee wilt beginnen. Meestal is het wachten tot al die rommel klaar staat.
  Spotify in de opstartbestanden? Nee dank u. Daar wordt zelfs een Mac met SSD traag van. Om maar te zwijgen van netwerkschijven.. zeker als je opstart en verbindt met een ander netwerk.
  De lijst met opstartbestanden is de eerste plek die ik opruim als een klant klaagt dat z’n Mac traag is.

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  @Mac Erger Je Niet
  He le maal mee eens.

 • Profielfoto
  SvS

  Dit komt idd paar jaar te laat, met SSD hebben we niks meer te klagen over het opstarten.

  Maar dat van pins wist ik niet, thanks:D

  ps #reknr is toch handiger dan #rekeningnummer, me2cts.:) Maar hier niet aan gedacht, ook weer handige reminder!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Leuk die Pins maar die handel wordt niet gerefreshed dus je zit al snel naar een maand oude website te koekeloeren….

 • Profielfoto
  Ree

  en als safari nu eindelijk eens tab isolation had, dan was ik blij met pinned tabs. Situatie: pinned tab persoonlijke gmail, open nieuw tab Google Analytics op zakelijk account…

  Daar uitloggen, daardoor werkt de pinned tab niet meer, de pinned tab wil inloggen op ander account, dat mag niet in de pinned tab omdat het domein anders is, kom je in een nieuwe tab na inloggen op een management pagina (dank je wel Google voor een geweldige (NOT) userflow) en terug naar je pinned tab werkt het nog steeds niet.

  Sorry. Niet verwacht dat dit een rant zou worden.

  Anyways, tab isolation, of in ieder geval, pinned tab isolation, zou helemaal super zijn.

 • Profielfoto
  Epiloque

  Nice, die autocorrect optie voor je rekeningnummer is een goede tip!

 • Profielfoto
  koen

  Toffe tips, bedankt.(y)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Never underestimate the over-exaggeration of the Workflow …

 • Profielfoto
  xaddict

  Voor de geïnteresseerden:
  Elke andere browser heeft ook pinned tabs. En had dit ook al lang voor safari het eindelijk toevoegde. Kwestie van rechtermuisklik en kiezen voor pin tab

 • Profielfoto
  no_poo

  Pins is cool, maar werkt niet in private mode…. worden de pins niet opgeslagen ….. jammer…

  Zet de linkjes gewoon op je bureaublad, wat kan er misgaan!

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Wist niet dat het mogelijk was hele tekstpassages automatisch aan te laten vullen!
  Wij gebruiken de laatste tijd best veel standaard e-mail antwoorden, dus dit is best handig:)

  Alleen een beetje idioot dat ik mijn MBP moest rebooten vooraleer de nieuw toegevoegde entries werkten..:roll:

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @Tegenwind. Als je hele lappen tekst wilt laten aanvullen, dan kun je beter daar een speciaal programma voor gebruiken. Bijv. TextExpander of Typinator. Met dit soort programma’s heb je veel meer mogelijkheden. Bijv. automatisch de datum in de tekst zetten, bepaalde alinea’s optioneel maken, teksten via Dropbox met je collega’s delen, etc

  Hier is een overzicht van dit soort programma’s:
  http://www.macworld.com/article/3055438/software/typing-shortcut-utilities-6-alternatives-to-textexpander.html

 • Profielfoto
  Mezzanine

  Leuk artikel,
  Safari gebruik ik al jaren niet meer. Sloom!.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Pins: Ik heb van alles geprobeerd maar uiteindelijk ben ik in Safari terug naar “Tabbladen: nooit” waardoor je weer ⌘-1 en ⌘-2 etc kan doen voor je favorieten. Werkt voor mij het best en het snelst. En ook Nieuwe vensters Leeg starten, dan kun je supersnel met ⌘-L en dan “on” naar onemorething bijvoorbeeld.

  Opstarten: Zie Mac erger je niet, eens! Staat bij de meeste mensen juist per ongeluk aan. Moet je dus juist opschonen eigenlijk.

  Automatiseer tekst: zeker handig! cmd bijv, dat wordt bij mij ⌘ want anders moet ik die weer gaan zoeken.
  En reknr en/of rnr lijkt mij wat korter dan #rekeningnummer