Chris Lattner: “Overstap naar Tesla was onweerstaanbaar”

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Vorige week werden we opgeschikt door het vertrekt van Chris Lattner, de bedenker van Apple’s programmeertaal Swift. Hij krijgt de leiding over de over software voor autonoom rijden en licht zijn overstap naar het bedrijf van Elon Musk in korte verklaring toe.

Lattner ontkende eerder dat zijn vertrek iets te maken zou hebben met Apple’s gesloten cultuur. Hij was na 11 jaar bij Apple toe aan iets nieuws en werd geprikkeld door Tesla, waar hij groot fan van is.

“Ik schrijf al meer dan 30 jaar code en heb 16 jaar besteed aan het ontwikkelen van tools voor developers (sinds 2005 bij Apple, red). Ik vind dat geweldig, maar ben klaar voor iets nieuws. Autopilot-software wordt ongelofelijk belangrijk en zal in staat zijn om levens te redden en gemak te vergroten. Het is ook een bijzonder lastige uitdaging en mijn ervaring met software op grote schaal en het managen van een team komt goed van pas. Ik was al langer groot fan van Tesla.”

Lattner gaat bij Tesla de functie van Vice President of Autopilot Software bekleden en wordt verantwoordelijk voor het realiseren van een belangrijke doelstelling: Tesla’s autopilot 100 procent zelfrijdend maken op een veiligheidsniveau dat aanzienlijk groter is dan dat van een menselijke bestuurder. Een onweerstaanbare uitdaging, aldus de engineer:

“Het was een moeilijke beslissing omdat ik erg veel om de technologie en mensen bij Apple geef. Ik zag mezelf er nog vele jaren werken, maar de kans om iets compleet nieuws te gaan doen met een geweldig team was onweerstaanbaar.”

https://www.youtube.com/watch?v=PUw_DMaQ264

Lattner begon in 2010 met het ontwerpen van Swift en een jaar later kreeg hij ondersteuning van een groter team. Apple heeft zijn rechterhand Ted Kremenek aangesteld als nieuwe projectleider voor Swift. De programmeertaal is open source en wordt door vele ontwikkelaars binnen en buiten Apple gemaakt. Het vertrek van Lattner heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling van Swift.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  Linkerhand?

 • Profielfoto
  tomc

  Hij was na 11 jaar bij Apple toe aan iets nieuws en werd geprikkeld door Tesla, waar hij groot fan van is.

  Kan ik volledig begrijpen. Als je een gepassioneerde, innovatieve persoon, in dit geval software-ontwikkelaar, bent waar het volgens het cliché bij Apple van overloopt dan moet je je de laatste jaren echt verveeld hebben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hij kan het mooi vertellen, maar ik denk dat voor hem en anderen de uitdaging bij Apple is verdwenen omdat er te weinig nieuwe producten ontwikkeld worden. Hij is niet de enige die is weg gegaan!

 • Profielfoto
  koen

  Swift is een van de meest in het oog springende producten van Apple van de afgelopen jaren.

 • Profielfoto
  PowerMac

  een andere indicatie dat het project Titan bij Apple een stille (geheime…) dood is gestorven

 • Profielfoto
  Bandjar

  OpgeschRikt

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @tomc, wat bedoel je dan precies?

  @MacAanZee, kom nou, Apple heeft altijd “weinig nieuwe producten ontwikkeld”, als bepaalde Windows-laptops-fabrikanten 62 vlaggenschepen per jaar uitbrengen, zeg jij dat Apple weinig nieuwe producten uitbrengt of wat bedoel je?

  @koen, een doorsnee persoon zal het niet kennen, maar in een bepaald wereldje is het onmogelijk het niet op te merken, zeker nu dat het open-source is geworden!

  @PowerMac, je kan redelijk zeker zijn dat er wat aankomt, aangezien Tim Cook een tijdje geleden aangaf nog niet exact te weten wat ze gingen doen bij het project, kan jij ook moeilijk beweren dat het “is gestorven”…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Toch raar. Apple ontwikkelt toch ook autopilot software? Waarom is hij daar niet op gezet dan?

 • Profielfoto
  PowerMac

  @Nummer 50 Jubileumeditie, als je autopilot-software zo’n uitdaging vindt, en je zit bij Apple, en Apple zou daar mee bezig zijn, dan is het de vraag waarom je overstapt naar Tesla, tenzij het bij Apple min of meer in de koelkast is gezet.
  En dat Cook dat naar de buitenwereld zegt, wil niet zeggen dat ze niet weten waar ze naar toe gaan met het project: klinkt meer als een diplomatieke “dat gaat jullie niets aan waar we mee bezig zijn, je ziet het wel als het klaar is” opmerking.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Mooi dat WE het met zijn allen wel weer beter weten. Met dat talent zouden WE met zijn allen veel meer mee moeten doen…

 • Profielfoto
  Zakske

  Lijkt me echt niet meer dan logisch. Je bent de beste in je vakgebied, en kunt kiezen tussen bij Apple aan iets werken waarvan zelfs Apple nog niet weet hoe ze het in de markt gaan zetten – een auto, enkel software, of misschien wel helemaal niks – of bij Tesla werken aan iets dat al op de markt is, maar het nu echt 100 procent zelfrijdend te maken.

 • Profielfoto
  koen

  Voor de geinteresseerden, een ruim 2 uur durend interview met Lattner: http://atp.fm/episodes/205

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @PowerMac, niemand weet echter waar Apple aan aan het werken is, dat van de autopilot is slechts een gerucht. Wat een feit is, is dat Apple de voorbije maanden/jaren honderden, misschien wel duizenden mensen uit de autoindustrie heeft aangenomen, ze hebben een testzone, meneer Elon Musk gaat de aanval aan en zegt dat Apple het “Tesla-kerkhof” is, nadat Apple Tesla-medewerkers had overgenomen, al deze zaken wegen met gemak op tegen het vertrek van Lattner, dat denk ik toch wel alleszins.

  @Zakske, persoonlijk denk ik eerder aan de slag te gaan bij iets als Faraday, Tesla heeft zich voor een groot deel al bewezen, nuja, als iemand anders z’n boontjes er wil doppen en dat daar graag doet is dat natuurlijk ook prima!

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske, persoonlijk denk ik eerder aan de slag te gaan bij iets als Faraday…

  Faraday Future; het bedrijf van de Chinese miljardair Jia Yueting, wat helaas zo goed als bankroet is. Prima idee!

 • Profielfoto
  knekkie

  Kunnen werken aan iets concreets dat gegarandeerd op de markt komt lijkt mij geen moeilijke keuze als je bij Apple 99% van wat je doet geheim is en niet duidelijk is of het ooit op de markt komt.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @knekkie, wat is er nog van uitdaging aan als je weet dat het komt van Tesla?