Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 januari 2017

Kuifje ontdekt de iBooks Store (interview)

Stripheld Kuifje is terug! Niet alleen in kleur, maar ook in de iBooks Store, een primeur voor uitgever Hergé/Moulinsart en Apple. Het eerste album dat verschijnt is Kuifje in het land van de Sovjets. Origineel in zwart/wit, maar nu als nieuwe kleurenversie beschikbaar.

Kuifje in het land van de Sovjets was de eerste Kuifje-strip ooit en werd in 1929 getekend, maar was niet verkrijgbaar tot 1973. Apple heeft er op zijn Belgische website een klein berichtje aan gewijd, maar wij wilden meer weten en belden met uitgever Moulinsart.

Komen alle Kuifje-albums naar de iBooks Store?

Michel Bareau, die bij Moulinsart verantwoordelijk was voor het inkleuren van de strip, licht toe: “We zien Kuifje in het land van de Sovjets als eerste stap en klein experiment, we hebben drie of vier doelstellingen. We zullen deze analyseren en als het album succesvol blijkt, is er een grote kans dat we verdergaan met onze strategie voor de iBooks Store. We hebben ook te maken met Apple en kunnen geen beloftes doen.”

Michel Bareau (Archieffoto)

Hoe ging het inkleuren technisch in zijn werk?

“We hebben met de originele tekeningen gewerkt, daarvan was 80 procent al gescand op 2540 DPI. Na het scannen hebben we alle pagina’s met InDesign op de Mac nabewerkt. Digitaal konden we tekeningen die elkaar opvolgden goed behandelen voor een evenwichtig kleurenbeeld. Omdat computers aanzienlijk zijn geëvolueerd op het gebied van snelheid, konden we met dubbele pagina’s werken en ons een zeer hoge resolutie veroorloven. Het hele proces nam anderhalf jaar in beslag.”

Klik/tap voor groter.

Waren er aanpassingen nodig voor de iBooks-versie?

“Digitaal werk je heel anders dan op papier. De InDesign-bestanden die we hebben gebruikt voor de papieren versie bevatten allerlei aanpassingen. Zo moesten we rekening houden met de kleur en structuur van het papier. We hebben veel proefdrukken gedaan.”

Bareau vervolgt: “Over de digitale verwerking hadden we minder controle. Apple was verantwoordelijk voor het genereren van het ePub-bestand voor de iBooks Store. We hebben alleen de originele, ingekleurde bestanden aangeleverd. Gelukkig stelt Apple net als wij zeer hoge kwaliteitseisen en ik ben trots op het resultaat. Je kunt de strip bekijken op een 32-inch scherm en alles is nog steeds haarscherp, geen pixels! Dit was moeilijk te bereiken met onze eigen ePub-conversietools, of de geïntegreerde tools van InDesign.”

Hoe zit het met de Kuifje-app?

“De Avonturen van Kuifje-app hebben we in eigen beheer ontwikkeld en blijft bestaan. Wij willen wel een brug slaan tussen de iBooks Store en App Store, om ervoor te zorgen dat een boek gekocht in iBooks ook in onze app te vinden is en vice versa. We bespreken dit momenteel met Apple.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kuifje ontdekt de iBooks Store (interview)
Sluiten