iPhone 7 minder gevoelig voor kou dan andere smartphones

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Is je iPhone onlangs buiten uitgevallen terwijl de accu nog voldoende was opgeladen? Grote kans dat kou de oorzaak was. Lage temperaturen kunnen batterijen ‘bevriezen’ en de chemische reacties die voor stroom zorgen soms volledig stoppen.

Alle smartphones hebben last van dit verschijnsel, maar de een meer dan de ander. De iPhone 7 blijkt samen met de Galaxy S7 het best tegen kou te kunnen. Dat blijkt uit een test van het Franse Les Numeriques.

Eerste effect bij –2°C merkbaar

Het testprotocol is als volgt: vliegtuigmodus aan, video in een loop afspelen met het scherm op 200 cd/m² helderheid en de temperatuur verlagen. Van alle geteste telefoons, doet de iPhone 7 het het best. Tot –2 °C is er geen invloed op de acuuduur, deze wordt zelfs iets beter dan bij 20 °C (kamertemperatuur). Pas bij –16 °C, neemt de accuduur met 16,6% af.

De iPhone SE is gevoeliger voor kou. Bij een temperatuur van 5 °C neemt de acuuduur met 14,6% af. De Samsung Galaxy S7 Edge is een goede tweede en niet bang voor temperaturen tot -2 °C. De Galaxy A5 ziet zijn accuduur bij 5 °C al met 41,7% afnemen.

Verschillen eenvoudig te verklaren

Dergelijke verschillen zijn eenvoudig te verklaren. De iPhone 7 en Galaxy S7 hebben een goede isolatie en zijn respectievelijk IP67 en IP68 gecertificeerd, dat werkt duidelijk in hun voordeel. Het gebruikte materiaal voor de behuizing lijkt ook effect hebben, de Archos 50 is de enige plastic smartphone en ook de telefoon die het meest door de kou getroffen wordt met een afname van 58,5% van de accu­capaciteit bij -16 °C. Volgens Apple is de optimale werktemperatuur van een iPhone tussen de 0 en 35 °C.

testmethode-num
Foto: Les Numeriques

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Webarcher

  Is deze achterkant agv de koude blijvend schadelijk voor de accu?

 • Profielfoto
  EL Mystica

  De Samsung Note 7 kan best wat kou verdragen, dacht ik:evil:

 • Profielfoto
  MEEUW

  ja tuurlijk lig het aan de kou.
  De iphone vanaf 2007 hoorde je nergens iets over. en nu ineens iphone 6 en 7 problemen met accu en lig het aan de kou.
  Beetje triest dat alles afgekraakt word bij samsung en hoe slecht ze het wel niet doen.
  En als over apple gaat ligt het aan alles behalve apple.

  Het lig gewoon aan de massaproductie en nog meer winstgevender willen maken.

 • Profielfoto
  Mosher Sabur

  Lmao MEEUW youre an idiot

 • Profielfoto
  Ruwepit

  ja tuurlijk lig het aan de kou.
  De iphone vanaf 2007 hoorde je nergens iets over. en nu ineens iphone 6 en 7 problemen met accu en lig het aan de kou.
  Beetje triest dat alles afgekraakt word bij samsung en hoe slecht ze het wel niet doen.
  En als over apple gaat ligt het aan alles behalve apple.

  Het lig gewoon aan de massaproductie en nog meer winstgevender willen maken.

  Haal eens eerst adem joh! Waar wordt ALLES afgekraakt? Hoezo ligt het aan de kou?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mijn iPhone 6 valt inderdaad snel uit buiten in de kou. Gisteren nog na 2 minuten filmen tijdens het schaatsen. Nadat ie weer warm was geworden zat ie weer op 18%. Merkwaardig dat ik hier na 6 jaar iPhones voor het eerst last van heb.Heeft dit met de nieuwste batterijen te maken?

 • Profielfoto
  Athomas

  Ik heb dit probleem zowel op mijn 3GS als op mijn iPhone 6 gehad. De redenatie dat nieuwe accu’s slechter tegen kou kunnen gaat dus niet op.

  Ik merk juist dat mijn iPhone 7 niet uitvalt bij kou of slecht weer. Goed dat ze het bij de 7 hebben kunnen oplossen!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ok dan kom ik misschien te weinig buiten

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb er geen last van, ik ben meestal bezig met mijn handen in mn jaszakken aant verstoppen. Het is veel te koud buiten om een iPhone vast te houden en dan moet je ook nog met het puntje van je neus navigeren op het scherm omdat je handschoenen aan hebt… nee laat maar.

 • Profielfoto
  ququlequ

  Mijn iPhone 6s valt al uit bij 60%. Heeft helaas weinig met de kou te maken.

 • Profielfoto
  adb1973

  Mijn iPhone SE valt inderdaad veel sneller uit dan de 4,5,5s die ik hiervoor had, ik vind het persoonlijk nogal raar dat ik hier in NL niet eens een foto in de kou kan maken. Ik wilde een schaatsfoto van mijn dochter maken bij -5? en na 15 seconden ofzo viel het apparaat uit. Hij was ’s nachts opgeladen en stond toen ik hem weer aan de praat kreeg boven de 20%…
  Dat vindt ik persoonlijk redelijk onwerkbaar? Hoe doen ze dat in Canada vraag ik me dan gelijk af, of in Noorwegen etc? “Sorry schat mijn telefoon valt uit want ik bel buiten” of “Even mijn telefoon opwarmen in de magnetron [DONT DO THIS AT HOME] om te bellen” ;o)