Greenpeace: Apple op alle vlakken het groenst

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Greenpeace heeft zijn jaarlijkse ‘Clicking Green‘ rapport gepresenteerd. Apple voert de lijst met groenste techbedrijven wederom aan en scoort ook in subcategorieën goed. Apple Music is de groenste muziekdienst en iMessage de groenste chat-app.

Ook Google en Facebook scoren goed. Samsung bungelt samen met Oracle en het Chinese Baidu onderaan. Ook voor Amazon, dat met AWS steeds meer clouddiensten levert, is er werk aan de winkel.

Apple aan kop, Samsung ondermaats

Bij het bepalen van de groenheid van een bedrijf kijkt Greenpeace niet alleen naar welke energie gebruikt wordt, maar ook hoe transparant een bedrijf over zijn milieubeleid is en of nieuwe projecten zoals datacenters op volledig hernieuwbare energie draaien. Wat opvalt is dat de grootste vervuilers voornamelijk Aziatische bedrijven zijn, ook Oracle en Samsung scoren slecht.

greenpeace-score-2016
Afbeelding: Greenpeace – Klik/tap voor groter.

Cloud en streaming

Voor het eerst heeft Greenpeace ook clouddiensten en aanbieders van streaming muziek en video onderzocht. YouTube is de groenste video-streamingdienst, terwijl iTunes/Apple Music de groenste muziekdienst is. Netflix, HBO en Spotify komen niet verder dan een onvoldoende.

Afbeelding: Greenpeace - Klik/tap voor groter.
Afbeelding: Greenpeace – Klik/tap voor groter.

Chat en zoeken

Met een gerust hart chatten doe je volgens Greenpeace via iMessage of WhatsApp, deze diensten scoren hoog in de clicking green ranking. De Aziatische chatdiensten QQ en WeChat bungelen onderaan met een zware onvoldoende. Een zoekopdracht bij Google is het groenst, maar ook Bing en Yahoo scoren redelijk.

Afbeelding: Greenpeace - Klik/tap voor groter.
Afbeelding: Greenpeace – Klik/tap voor groter.

Het volledige rapport is als PDF (11MB) in te zien.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Mac Daddy

  De cijfers van de bedrijven zelf zijn interessant, maar als je de cijfers Apple-iTunes, Google-Youtube of Facebook-WhatsApp vergelijkt, zijn het dus kopieen van elkaar.
  Zou dat werkelijk kloppen? Is het niet zo er een Youtube datacenter toevallig op net iets schonere energie loopt dat het gemiddelde van Google zelf? Of dat een datacenter van WhatsApp op kolen loopt, waardoor het energielabel eigenlijk lager zou uitkomen voor de indivuele dienst?
  Het zou zomaar kunnen dat, bijvoorbeeld een Netflix iets minder ‘slecht’ lijkt dan Youtube.

  Wellicht dat dat in het rapport allemaal uitgebreid wordt toegelicht hoor, maar vond dat wel opvallend.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik mis DuckDuckGo en Google Play Music. Zo’n lijstje voor álle streaming diensten zou sowieso een goed idee zijn

 • Profielfoto
  wensink

  Ik dacht dat Apple laatst in een keynote zei dat de servers voor iMessage en Facetime zelfs meer energie gebruiken dan de zonnepanelen verzorgden.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Diadu en alibaba hebben dezelfde cijfers maar ander energie label.
  Of het onderzoek klopt niet of ze hebben bepaalde dingen meegerekend die er niet in staan vermeld.
  slordig.
  Dan is eigenlijk ook de vraag of je product dat gemaakt word ook meegeteld word.
  Want als je dochter onderneming heb en je laat zwaar vervuild iets maken en vervolgens in groene winkels verkopen, ben je dan groen of niet ?

 • Profielfoto
  strigoi

  Telt hier ook het energie verbruik/label van alle leveranciers van Apple? Foxcon, Samsung etc? Als je zelf bijna niks zelf produceert is het wel erg makkelijk scoren..

 • Profielfoto
  ocramarco

  Er word allen gekeken naar het energie beleid van de bedrijven zelf volgens mij niet naar de grondstoffen die voor de producten worden gebruikt. Beetje wazig onderzoek of wazige samenvatting …
  Ook is de definitie van groen wat vaag want als je kijkt naar daadwerkelijke milieu vervuiling wat sowieso plaats vind (dus zonder de kans op) is nucleare energie veruit het schoonst.