Fitbit snijdt in personeel, Jawbone geeft op

13 reacties

Wearablefabrikanten hebben het moeilijk. Zowel bij Fitbit als Jawbone gaat het slecht. Fitbit nam onlangs nog Pebble over, maar moet nu zelf afslanken. Het bedrijf ontslaat 110 van de 1800 medewerkers en kondigt een reorganisatie aan.

Fitbit heeft twee tegenvallende kwartalen achter de rug, waarin de verkoopcijfers achterbleven bij verwachtingen. Jawbone heeft het opgegeven en verkoopt alleen nog een resterende voorraad wearables.

Moeilijk jaar voor wearables

Fitbit verkocht in het vierde kwartaal van 2016 ongeveer 6,5 miljoen apparaten en boekte een omzet van 580 miljoen euro. Daarmee maakte het zijn eigen verwachting van 730 miljoen euro omzet niet waar. Zelfs het traditioneel goede kwartaal met feestdagen viel de groei tegen. Fitbit-CEO James Park verwacht dat de cijfers alleen op de korte termijn negatief zijn en hoopt in de toekomst minder afhankelijk te zijn van hardware.

Park noemt 2016 een moeilijk jaar voor de wearables, iets dat andere fabrikanten ook hebben gemerkt. Alleen Apple leek in 2016 vooruit te willen in een markt die wellicht niet zo groot is als fabrikanten en investeerders hadden gehoopt. (Zie → Motorola stopt met maken smartwatches, Android Wear staat stil)
jawbone-up-16x9
Bij Jawbone lijkt het einde verhaal. Het bedrijf besloot vorig jaar om niet langer wearables te maken en wil van zijn audiotak af. Onlangs vertrok de financieel directeur om onbekende redenen. Klanten met een Jawbone-wearable klagen steen en been over het ontbreken van klantenservice. De telefoon wordt niet meer opgenomen, op sociale media blijft het stil en de laatste Tweet van het support-account is van 21 december.

Jawbone kondigde eerder aan zich op medische wearables te gaan richten, maar of die verandering op tijd komt is maar de vraag.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Jezus Fucking Christ, 580 miljoen euro omzet in 1 kwartaal en dan ben je als aandeelhouder/eigenaar niet tevreden ? dat klinkt gewoon te ondankbaar. In Nederland red denk ik een gemiddeld bedrijf niet eens 58 miljoen in een jaar.

  Ik ben heel blij dat ik gewacht heb met een wearable en vooral met de aanschaf van de jawbone (voor de Apple Watch) ik heb gister de Watch zitten overwegen en van Apple durf ik het wel aan.

 • Profielfoto
  Setheke

  Jezus Fucking Christ, 580 miljoen euro omzet in 1 kwartaal en dan ben je als aandeelhouder/eigenaar niet tevreden ? dat klinkt gewoon te ondankbaar. In Nederland red denk ik een gemiddeld bedrijf niet eens 58 miljoen in een jaar.

  Ik ben heel blij dat ik gewacht heb met een wearable en vooral met de aanschaf van de jawbone (voor de Apple Watch) ik heb gister de Watch zitten overwegen en van Apple durf ik het wel aan.

  omzet is geen winst

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Scilletto beste jongen waarom betrek je Jezus hierbij? Hij heeft hier echts niets mee te maken. Het enige wat hij wil is dat het goed met je gaat.

  Daarbuiten bedrijven komen en gaan. Ik had liever Jawbone dan fitbit, maar ook bij andere was mijn jawbone 2 ook al een keer stuk gegaan en andere hadden de up3 en ook bij hun ging het nogal snel kapot.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Dat snappen ze bij de belastingdienst soms ook niet helemaal dus wat dat betreft niet gek dat Sciletto daar moeite mee heeft:lol:

 • Profielfoto
  sciletto

  omzet is geen winst

  Dat weet ik maar omzet is waar ze het hier over hebben. Elke keer lees ik weer de verwachtingen die niet gehaald worden en dat vind ik de meest idioterie die er is. Ze verwachten 730 miljoen maar krijgen ”maar” 580 miljoen in één kwartaal. Het is namelijk onderzocht dat, wanneer je iets doet voor het geld het er niet van komt of dat je er niet gelukkig van wordt.

  Investeerders zijn alleen maar geïnteresseerd in hun eigen materie. Als ik misschien investeerder wordt dan kijk ik toch echt meer naar de driehoeksverhouding: passie > leiderschap > formule

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben gelukkig niet gevoelig voor dit soort gadgets. Ik moet nog op zoek naar een nieuwe hartslag meter. Ik spaar eerst nog even door. Het wordt waarschijnlijk iets van Suunto. Voor rond de Euro 250 heb ik een SUUNTO AMBIT3 SPORT BLACK HR.

  Ik kijk wel een keertje bij de hartslagmetershop. Dan weet ik zeker dat ik dan niet teleurgesteld word.

 • Profielfoto
  sciletto

  Scilletto beste jongen waarom betrek je Jezus hierbij? Hij heeft hier echts niets mee te maken. Het enige wat hij wil is dat het goed met je gaat.

  Daarbuiten bedrijven komen en gaan. Ik had liever Jawbone dan fitbit, maar ook bij andere was mijn jawbone 2 ook al een keer stuk gegaan en andere hadden de up3 en ook bij hun ging het nogal snel kapot.

  Nee maar op deze manier zorgt hij ook voor me dat ik me emotioneel kan uiten:) Niet uit naam van hem maar via hem. Is een fijn gevoel en dat vind ie niet erg. Zolang ik geen geweld pleeg bij mensen is het goed.

  Hoe snel is de jawbone stuk gegaan?

 • Profielfoto
  sciletto

  Dat snappen ze bij de belastingdienst soms ook niet helemaal dus wat dat betreft niet gek dat Sciletto daar moeite mee heeft:lol:

  explain je nader:)

 • Profielfoto
  hokkie

  Dat hele wearable is een overhyped product wat slechts voor een select groep mensen écht toegevoegde waarde biedt.

  Wat moet je met een hartslagmeter als je niet eens weet in welke context je deze moet zetten. En dan heb je ook alleen nog meer het aantal slagen per minuut; niet eens het ritme en de slagkracht van je hartslag (oftewel kwaliteit hiervan).

  @iMac Lover; Nu zeg ik niet dat jij dat misschien niet weet, maar het gros van de mensen hebben geen flauw benul.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat moet je met een hartslagmeter als je niet eens weet in welke context je deze moet zetten. En dan heb je ook alleen nog meer het aantal slagen per minuut; niet eens het ritme en de slagkracht van je hartslag (oftewel kwaliteit hiervan).

  .
  Op die manier kun je natuurlijk alles wel wegzetten als onzin.

  Ik zal niet zeggen dat iedereen zo’n ding moet kopen maar het heeft wel bewezen dat mensen gezonder gaan leven zoals ook de hele hype rondom gezonder eten gewoon een toegevoegde waarde heeft. Natuurlijk kan niet iedereen zich bezighouden met echt gezond eten want het nu eenmaal zo dat ongezonde voeding juist goedkoper is dan de gezonde voeding. Dat is met dit soort dingen ook. Mensen die echt voordeel zouden kunnen hebben bij een gezondere leefstijl aannemen kunnen vaak niet of niet goed 250,- voor zo’n ding ophoesten en als ze het al kunnen dan zien ze daar natuurlijk niet snel het voordeel in.
  Ze krijgen dan van en arts de opdracht om meer te gaan bewegen wat ze al niet leuk vinden om te doen en dan zou dit ook nog eens een 500,- investering kosten.

  Het wordt echt tijd dat zorgverzkeraars zich eens gaan bezighouden met dit soort dingen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Investeerders zijn alleen maar geïnteresseerd in hun eigen materie. Als ik misschien investeerder wordt dan kijk ik toch echt meer naar de driehoeksverhouding: passie > leiderschap > formule

  Dan zou ik geen investeerder worden als ik jou was, want dat levert je alleen misère op, geen winst. Bij investeren gaat het (op termijn) toch echt om winst, niet om hoe fijn/plezierig/mooi een bedrijf is. Dat is iets voor de filantroop.

 • Profielfoto
  Melle

  Omzet met zulk een afwijking niet halen wil zeggen dat de winst of in dit het geval het verlies, veel groter is dan gepland. Omzet is heel belangrijk tot een bepaald punt in de groei van je bedrijf, daarna moet je starten met winst draaien

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @hokkie ik ben een ervaren duursporter.
  Ik weet zowel mijn rustpols als mijn overslag pols uit mijn hoofd.. Ik kan aan mijn hartslagen zien of ik last van overtraining heb of niet, of dat ik voldoende hersteld ben van de vorige training.

  Ik heb een eigen fitness bestaande uit een goede crosstrainer en een professionele hometrainer van SportsArt.
  Als ik thuis sport heb ik aan een borstbandje, de T31 ongecodeerd van Polar genoeg.
  Echter ik doe ook aan hardlopen. Voor mij is dat een zware belasting. Ik wil dus op de seconde nauwkeurig kunnen zien wanneer ik in de verzuring loop. Ik wil weten of ik zonder al te veel problemen mijn maximale hartslag van rond de 165 beats kan halen.

  Die wearables zijn dan waardeloos. Staan misschien leuk op je pols maar je hebt er tijdens het sporten niets aan.

  Gr.