Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 januari 2017

iOS 10.3 beta 1: Find My AirPods, Apple File System en meer

Een dag na de release van iOS 10.2.1 is de eerste beta van iOS 10.3 beschikbaar voor ontwikkelaars. Vaak grijpt Apple x.3-versies van iOS aan om veel nieuwe functies te. Zo bracht iOS 9.3 Night Shift, iPad-accounts voor onderwijs en beveiligde notities.

Ook in iOS 10.3 vele vernieuwingen, zoals Find My AirPods, een functie om je AirPods op te sporen. Daarnaast maakt Apple de overstap naar APFS, de afkorting voor het Apple File System. Er is meer! Een overzicht:

Find My AirPods

Bezitters van AirPods hoeven kunnen op hulp van hun iPhone rekenen bij het vinden van hun draadloze oortjes. De app Find my iPhone toont nu ook de locatie van AirPods en het is mogelijk om een geluid af te spelen om de oortjes te vinden.

Klik/tap voor groter.

Instellingen met vernieuwde indeling

Het Instellingen-menu heeft een nieuwe indeling en toont vanaf nu bovenaan een profiel waar je direct je Apple ID kunt bekijken en wijzigen. Ook bevat het snelkoppelingen naar iCloud-instellingen en toont alle apparaten die aan je Apple ID gekoppeld zijn.

Klik/tap voor groter.

Apple File System

Tijdens WWDC 2016 onthulde Apple zijn eigen bestandssysteem APFS (Apple File System) dat voor een snellere en efficiëntere werking van alle Apple-apparaten moet zorgen. Na het installeren van de iOS 10.3-beta wordt een iOS-apparaat automatisch naar APFS omgezet. Apple adviseert een back-up te maken voor het installeren van de beta (Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Podcasts-app met Widget

De Podcasts-app van Apple heeft een widget gekregen. Eenmaal geactiveerd toont deze een lijst podcast-abonnementen en dient als een snelkoppeling naar de meest recente aflevering van iedere show. Het afspelen begint na een tik op het artwork onmiddellijk, zelf wanneer de iPhone vergrendeld is. Bij een video-podcast wordt de app wel geopend.

Klik/tap voor groter.

Vragen om en reageren op reviews

Veel ontwikkelaars hebben in hun app een pop-up ingebouwd die vraagt om de app te beoordelen. In iOS 10.3 komt Apple met een standaard-component voor deze popups, zodat deze voor gebruikers consistenter zijn. Ook krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om op reviews in de App Store te reageren. Dit laatste komt zowel naar iOS als macOS.

Kaarten-app: weerbericht voor je bestemming

Bij het plannen van een route is het nu mogelijk om het weerbericht voor je bestemming te zien. In iOS 10.3 wordt in de linkerhoek een klein weer-icoon getoond. Door hier stevig op te drukken (3D Touch) zie je het weerbericht voor zes uur vooruit.

Klik/tap voor groter.

En verder…

Er volgen ongetwijfeld meer kleine nieuwigheden. We zullen dit artikel bijwerken zodra we deze vinden. Zelf iets gespot? Laat het weten in een reactie op dit bericht of mail [email protected]

  • Siri kan integreren met apps om de status van facturen te checken.
  • HomeKit ondersteunt programmeerbare lichtschakelaars.
  • CarPlay krijgt een nieuwe snelkoppeling naar recent gebruikte apps.
  • Apple Maps geeft in de auto (CarPlay) locaties van oplaadstations voor elektrische auto’s weer.
  • Siri kan ook ritten met taxidiensten voor een tijdstip in de toekomst plannen.

Publieke beta volgt later

iOS 10.3 is op moment van schrijven alleen als betaversie voor ontwikkelaars beschikbaar. Volgende week volgt waarschijnlijk een publieke beta. De definitieve release wordt in maart verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 10.3 beta 1: Find My AirPods, Apple File System en meer
Sluiten