iPhone en draadloos laden, de stand van zaken anno 2017

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Gaat Apple met de iPhone 8 werk maken van draadloos laden? Patenten en geruchten suggereren al jaren van wel. De technologie die écht draadloos laden, zoals Apple het graag zou zien, mogelijk maakt staat echter nog in de kinderschoenen.

Hoe ziet Apple draadloos laden graag? Zonder matjes of plateaus voor apparaten. Bij de introductie van de iPhone 5 zei Phil Schiller al dat deze manier van ‘draadloos’ laden weinig voordelen biedt.

wireless-16x9
Hoe draadloos is dit echt? Apple ziet het niet zitten.

Power Router

Niet inductief laden, maar echt draadloos, door middel van ultrasone golven die door een power-router door de hele kamer verspreid worden. Dat is de belofte van de WattUp-techniek van een startup genaamd Energous. Volgens Bloomberg wil Apple het dit jaar al naar de iPhone brengen en heeft het een deal met de start-up, maar wanneer we naar de stand van de techniek kijken, is dit onrealistisch.

Energous heeft gelikte filmpjes en foto’s die het laten lijken alsof het geheel al werkt. Wanneer we een maand terug gaan naar CES 2017 blijkt echter dat de techniek slechts op een paar centimeter afstand werkt. Bovendien kunnen alleen apparaten die weinig energie vragen opgeladen worden, zoals een afstandsbediening. De start-up doet vage beloftes over draadloos laden op een afstand van een meter “later dit jaar” en “enkele meters” in 2018. Te laat om in de volgende iPhone geïntegreerd te zijn.

energous
Een aantrekkelijk plaatje, maar nog lang geen realiteit.

Eigen oplossing

Apple’s ambities rondom draadloos laden focussen zich vooral op inductief laden. Dit wordt gebruikt voor de Apple Watch en tegenwoordig ook de AirPods. Een power router met ultrasone golven die energie overbrengt, werd door Apple al in 2013 afgeschreven. Toen schreef het bedrijf in een patent: “De technologie is inefficiënt omdat de meeste energie verloren gaat tijdens de transmissie.” Bovendien heeft de technologie met ultrasone golven nog geen goedkeuring van de Amerikaanse FCC ontvangen.

Er zijn wel duidelijk aanwijzingen naar een eigen oplossing voor draadloos laden, die bij Apple in ontwikkeling is. Een rapport van twee researchers citeert Apple-leverancier IDTI, die technologie levert voor het inductief opladen van de Apple Watch en AirPods. Dit gaat bij deze apparaten met een kleine accu prima, maar het bedrijf zegt ook: “Verwacht geen IDIT-technologie in de iPhone. Het is ons duidelijk dat Apple voor een eigen oplossing gaat.”

Er zijn nog twee aanwijzingen naar een door Apple ontworpen oplossing op basis van inductief laden. Allereerst heeft Apple twee experts van uBeam in dienst genomen, een startup die ook een Power Router probeerde te maken. Daarnaast suggereert een nieuw gerucht dat de Taiwanese producent Lite-On door Apple is ingeschakeld voor het maken van chips voor snel draadloos opladen, door middel van inductie. Of deze voor de iPhone of een nieuwe Apple Watch zijn, is nog maar de vraag. Inductief laden vereist matjes of plateaus en dat zag Apple in 2012 al niet zitten.

Vooralsnog is er weinig reden om aan te nemen dat de volgende iPhone een Lightning-kabel overbodig maakt.
iphone-laden-16x9

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Al die poorten en ingangen op je telefoon, verschrikkelijk gewoon.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  AirPods worden niet inductief opgeladen. De contacten zijn duidelijk zichtbaar in de houder die contact maken met de onderkant v d airpods die ook 2 verschillende contacten laten zien

 • Profielfoto
  Facundo

  Uiteindelijk zal er toch èrgens een draadje het stopcontact in moeten. Ook inductie is natuurlijk niet echt draadloos. Echt draadloos laden zou een revolutie zijn.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @Facundo, met zo’n instelling 100 jaar geleden was ik nu m’n reactie via postduif aan het sturen.

  @Raymon, alsjeblieft zeg? AirPods? Inductief? Enigszins werkt het praktisch het zelfde als de Apple Watch, welke praktisch hetzelfde werkt als een Android-telefoon die “Draadloos. oplaadt, in de praktijk is het zelfs zo dat AirPods 100% draadloos opladen.
  In de situatie van de AirPods geeft het opladen via contactpunten 1 groot voordeel. Moest het inductief zijn zou je vermoedelijk al een kleinere batterij hebben omdat er een spoel in de stam zou moeten steken, neem nog 4 uur batterij voor Bluetooth-audio. Bovendien zou het vast 2x zolang duren om je AirPods op te laden, die 3 uur in 15 minuutjes wordt dan 1,5 uur in 15 minuutjes.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik leef nu, niet 100 jaar geleden. En als je 100 jaar geleden nog voor postduif zou hebben gekozen was je toen ook al niet op de hoogte van de laatste stand van de wetenschap. Voorlopig is ècht draadloos laden zoiets als teleporteren.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Voor draadloos opladen is extra ruimte in de telefoon nodig, naast de Lightning-aansluiting. Dan wordt de telefoon dikker, als Ive dat maar goed vindt.;-)

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @Facundo, wat stel je dan voor? Geen vooruitgang boeken?

 • Profielfoto
  Facundo

  Geen illusies najagen is iets anders dan geen vooruitgang boeken.

 • Profielfoto
  displaynaam

  @Facundo Die gedachte is de doodsteek voor innovatie.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ga jij dan maar lekker innovatief bezig zijn met illusies najagen. Succes!

 • Profielfoto
  Festen

  De energie overbrengen door middel van elektromagnetische straling is gewoon niet efficient. Een probleem dat overigens al decennialang speelt, ik herinner me een oud artikel in de Kijk waarin een elektrisch modelvliegtuigje werd ‘gevoed’ door een schotel die elektromagnetische straling (met een frequentie die ook in magnetrons wordt gebruikt) naar het vliegtuigje straalde.
  Wattup lijkt vooral trots op een slim chipje dat communiceert over de energietoestand, maar het hoofdprobleem, de inefficiëntie bij het overbrengen door de ‘ether’, wordt op geen enkele manier aangepakt.

  Bovendien zit je natuurlijk ook met gezondheidsrisico’s als mensen een ‘energierouter’ met een enorm vermogen in hun huis hebben staan, een soort GSM mast maar dan in je woonkamer.

 • Profielfoto
  streeff

  Als mijn informatie nog steeds klopt kost opladen zonder stekker veel meer energie dan gewon door een koperdraadje.

 • Profielfoto
  Wisseloo

  Interessant artikel, ik luisterde vanochtend naar een podcast die dit ook besprak. Misschien leuk om ook te luisteren als jullie geïnteresseerd zijn: https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-wereld-van-morgen-podcast/id1064606967?mt=2#episodeGuid=tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F305567951

  groeten