Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 januari 2017
Leestijd: 1 minuut

CEO John MacFarlane verlaat Sonos

Een opmerkelijk vertrek bij Sonos, John MacFarlane, die het bedrijf oprichtte en sinds 2002 CEO is, heeft besloten de teugels aan Patrick Spence over te geven, hij kwam in 2012 bij de speaker­fabrikant als Chief commercial officer in 2012.

In een blogpost schrijft MacFarlane dat hij ervan overtuigd is dat zijn opvolger Sonos het best door het veranderende landschap van streaming­muziekdiensten en spraakgestuurde assistenten in huis kan leiden.

Sonos heeft een speciaal plekje in de kleine technologie-wereld. Het bedrijf is met eigen geld van de oprichters opgebouwd en heeft geen durfkapitaal aangenomen. Sonos spreekt met zijn multiroom-speakersysteem een beperkte groep consumenten aan die functionaliteit en kwaliteit boven prijs waardeert. Het bedrijf had in 2015 een omzet van ongeveer een miljard dollar.

patrick spence john macfarlane sonos
Patrick Spence (links) is de opvolger van John MacFarlane (rechts)

Anno 2017 ziet het muziek­landschap er heel anders uit dan in 2002, toen Sonos werd opgericht. In plaats van downloaden en kopen, wordt muziek veelal gestreamd. Sonos is op dit gebied aan een inhaalslag bezig en ondersteunt sinds kort Spotify Connect. Bij een herstructurering in 2016 maakte de fabrikant bekend in te zetten op verdere groei met betaalde streamingdiensten zoals Apple Music en spraakbediening door integratie met Alexa, de virtuele assistent van Amazon die in de VS hoge ogen gooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CEO John MacFarlane verlaat Sonos
Sluiten