Brexit: App Store-prijzen UK stijgen 25%

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Het is een belangrijke dag voor het Verenigd Koninkrijk. Theresa May, de Britse premier, zal in een langverwachte toespraak uiteenzetten hoe de Brexit zal verlopen. In de App Store zijn de gevolgen nu al zichtbaar. De prijzen van apps stijgen met 25 procent.

Dit heeft Apple bekend gemaakt. Door de minder gunstige wisselkoers kostteen apps van voorheen £ 0,79 nu £ 0,99. Voor apps van £ 1,49 wordt nu £ 1.99 in rekening gebracht. Om de inhoud van Super Mario Run te ontgrendelen, betalen Britten nu £ 9,99, twee pond meer.

Ook aanpassingen in andere landen

In feite zullen de prijzen in ponden gelijk worden aan de prijzen in dollars en euro’s. Apple zal de prijsverhoging de komende dagen in de App Store toepassen. Waarschijnlijk stijgen de prijzen voor andere content die door Apple wordt verkocht (boeken, tv-programma’s, muziek) evenredig. Ook in India, Turkije, Roemenië en Rusland worden de prijzen aangepast, afhankelijk van de wisselkoers van de valuta’s en wijzigingen in de lokale BTW.

nigel-farage
Na een harde campagne koos de meerderheid van de Britten op 24 juni 2016 voor het verlaten van de Europese Unie.

Artikel 50, dat de procedure voor de Brexit formeel start, is officieel nog niet in gang gezet. De gevolgen van een “harde” Brexit zijn echter al merkbaar. Microsoft verhoogde de prijzen van zijn producten eind oktober en een paar dagen later volgde Apple met een prijsverhoging van zijn hardware.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  woutt

  Ja zeer balen voor ze, maar hebben ze zelf voor gestemd… Ik ben voor democratie maar dit is een zeldzaam voorbeeld waar democratie NIET werkt. Een bevolking laten kiezen voor iets waar ze duidelijk geen inzicht in de gevolgen van hebben. En dan natuurlijk jongeren die er te luchtig over denken… Dit is het topje van de ijsberg.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ja zeer balen voor ze, maar hebben ze zelf voor gestemd..

  Gek genoeg zijn de reacties van Britten op de eerste pagina aan comments op het artikel op Macrumors tamelijk neutraal/positief en zien ze het niet in als een ramp.

  Desondanks blijft het gewoon rampzalig, net als met de Macbook in de UK. De prijzen stijgen, maar de lonen niet. Koopkracht daalt dus enorm.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Niet de meerderheid van de Britten stemde maar de meerderheid van de kiezers. Lijkt een onbeduidend verschil, maar dat is niet zo. Is een groot verschil.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Ja zeer balen voor ze, maar hebben ze zelf voor gestemd… Ik ben voor democratie maar dit is een zeldzaam voorbeeld waar democratie NIET werkt. Een bevolking laten kiezen voor iets waar ze duidelijk geen inzicht in de gevolgen van hebben. En dan natuurlijk jongeren die er te luchtig over denken… Dit is het topje van de ijsberg.

  Niet alleen de kiezer heeft geen inzicht ook de politici niet. An sich hoeft het niet perse slecht te zijn voor de UK omdat analisten alleen met bekende en/of schattingen rekenen. Het onbekende kan je immers niet voorspellen. Kijk naar Griekenland, met de kennis van nu had je er meteen mee moeten kappen.

  Maargoed het ergste is dat er duidelijk geen plan was/is op het moment dat het volk stemde voor Brexit. Volgens mij hadden ze deze uitslag niet verwacht.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  En dan natuurlijk jongeren die er te luchtig over denken…

  Hier moet ik je toch écht even corrigeren, want wat je daar beweert is gewoon ronduit fout. Als je de cijfers demografisch bekijkt, dan valt op dat het merendeel van de leave-stemmers van middelbare leeftijd of ouder was. Het was voornamelijk de conservatieve, oudere Britse bevolking die zich onvoldoende bewust was van de voordelen van het EU-lidmaatschap.

  De meeste jongeren stemden om te blijven. En nu zit de generatie van morgen dus opgescheept met een beslissing genomen door – laat ons eerlijk zijn – een hoop mensen die binnen 20 jaar gepensioneerd is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Praat rustig verder…

  ***Shmoo maakt aantekeningen; ik ga komend weekend naar het cafe en proberen een meisje te versieren. Misschien kan ik haar dan helemaal suf lullen over de brexit.

 • Profielfoto
  Ziegler

  @noplastic
  Dat kan zo zijn, maar als ik het goed begrijp zijn toch vrij veel jongeren niet wezen stemmen.
  Democratie werkt alleen als mensen de moeite nemen om te gaan stemmen.

 • Profielfoto
  Rickje

  Een jaar geleden waren hele doemscenario’s uitgewerkt voor Groot-Britannië. Heel Groot-Brittannië zou ineen storten. Echter laten de economische cijfers van afgelopen jaar zien dat het allemaal wel mee is gevallen. Een prijsstijging van Apple en Microsoft is verder helemaal geen ramp. Een dalende wisselkoers gaat gepaard met hogere aantrekkelijkheid voor Britse producten en diensten.

  Lees dit, zijn meer dan genoeg positieve punten.
  http://www.bbc.com/news/business-36956418

 • Profielfoto
  essiw

  Ja zeer balen voor ze, maar hebben ze zelf voor gestemd… Ik ben voor democratie maar dit is een zeldzaam voorbeeld waar democratie NIET werkt. Een bevolking laten kiezen voor iets waar ze duidelijk geen inzicht in de gevolgen van hebben. En dan natuurlijk jongeren die er te luchtig over denken… Dit is het topje van de ijsberg.

  “ze hebben zelf voor gestemd” is een beetje vreemd te noemen, aangezien bijna de helft tegen heeft gestemd. Je conclusie dat democratie niet werkt (waarbij je suggereert dat een zelfde beslissing vanuit de regering geen democratie is) is ook een beetje voorbarig, aangezien de daling van de koers enkel om verwachtingen gaat, en er nog geen grote dingen gebeurt zijn waarbij we kunnen concluderen of de brexit goed of slecht geweest is voor Groot Brittannië. Verder hebben verschillende mensen verschillende belangen, en vinden sommige mensen dit een tradeoff tegenover het stoppen van de vluchtelingenstroom. Ik zeg niet dat ik voor de brexit was, maar om nu al conclusies te trekken en alle bewoners in Groot Brittannië over een kam te scheren is een beetje vreemd.

 • Profielfoto
  woutt

  Met “ze” bedoel ik uiteraard de meerderheid en dat klopt nog steeds. Met jongeren die er te luchtig over denken (of dachten, had ik beter kunnen zeggen) bedoel ik vooral dat de opkomst van hen te laag was, zoals ik het begrepen heb. Hadden meer jongeren gestemd, was het niet doorgegaan. Mogelijk geldt dat ook andersom voor de ouderen, dat maakt het lastig. Kortom, dit is een te lastig iets om exact te voorspellen wat het voor effect heeft en waardoor het komt, zélfs voor politici. Maar dat het zeer hoogstwaarschijnlijk niet goed is, is een zeer grotere meerderheid het nu mee eens. Dat het ook ineens onomkeerbaar is, dankzij democratie, toont weer aan dat in dit zeer zeldzame geval democratie niet het effect heeft wat het had moeten hebben. Pas ná het referendum weten mensen waarvoor ze gestemd hebben en zou een nieuw referendum zeker op zijn plaats zijn… Maar dan is het ineens geen democratie meer? Lastig lastig… Maar dit is geen politieke site dus.. Ahh duurdere apps, bah bah!

 • Profielfoto
  MrHammond

  Democratie valt en staat met het goed geïnformeerd zijn van burgers, en een goede implementatie.
  Het eerste is vrijwel onmogelijk, er wordt zoveel onzin verspreid in de media, op het internet etc. @essiw geeft al een mooi voorbeeld: waarom zou je denken dat Brexit de vluchtelingenstroom naar Groot Brittanië stopt? Ik denk eerder andersom: wanneer GB weer een soevereine staat is, hebben afgewezen asielzoekers vanuit de EU alle recht om voor een nieuwe poging naar GB te gaan, zeker aangezien het eiland relatief makkelijk buiten het grondgebied van de EU om te bereiken is.
  Ook het belang van allerlei verdragen wordt denk ik door het algemene volk nogal onderschat, en dat wordt maar wat graag door de populisten uitgebuit, net als hier in Zwitserland met de MEI: het was duidelijk dat het omzetting het einde betekende van alle verdragen met de EU (omdat het een schending van Schengen is – waar GB overigens uitdrukkelijk niet tot behoord!), dat werd door de populisten echter flink gebagatelliseerd!
  Tweede punt: ook hier in Zwitserland erg duidelijk, en de presidentsverkiezingen in de VS zijn daar ook een goed voorbeeld: bij minimale “winst” meteen in het voordeel van één partij beslissen, alhoewel je dat op grond van statistiek nooit zou mogen. In feite zijn zowel Brexit, als de MEI in Zwitserland en de verkiezing van Trump als president van de VS voorbeelden waarvan de statistiek duidelijk “onbeslist” zou zeggen… Probleem wordt dan: wat moet je dan implementeren? Tweede stemronde? Conservatief zijn en het bij het oude houden?

 • Profielfoto
  maconly

  Ach gut de prijzen van de apps stijgen en de eu fans schreeuwen om het hardst dat de brexit dom is.
  Ik zou zo ruilen met de Britten die uiteindelijk verlost worden van de incompetente en corrupte eu.
  Het zinkende schip is niet meer vlot te trekken .
  Smerige non tax paying multinationals waaronder Apple en Microsoft tonen met hun prijsverhogingen pure minachting jegens de Britten.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @Vilscon, ik heb het ook gezien, maar dat zijn niet allemaal Britten daar in de Macrumors-comments. Vermoedelijk een deel Trump-fans die wat lopen schreeuwen.
  Lijkt me wel vreemd om je volk te laten stemmen over iets waar zelfs de toppolitici de directe gevolgen moeilijk kunnen inschatten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Tja… de dollar stijgt ten opzichte van zo goed als alle valuta – de euro incluis – dus de prijzen hier zullen ook wel stijgen. Dat is klote voor ons, maar ook kut voor Apple qua verkoopcijfers.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Bwa, aan één kant kan ik ze geen ongelijk geven om uit de EU te stappen, de Britten waren het beu, vooral het vluchtelingenbeleid was hier de grote boosdoener. En dat kan ik ergens begrijpen, je moet toch ooit eens stop zeggen? Of gaat iedereen zich laten plat stampen?

  Aan de andere kant, hoor ik van de keiharde Brexit dat ze ook de handel het een beetje moeilijk gaan maken. Brittanië is oa de 4de grote handelspartner voor België. Maar had vandaag al gehoord op het nieuws dat de Britten een beetje moeilijk gaan doen en de import tax enz… gaan herzien. Natuurlijk is dat aan één kant logisch, ze gaan terug op zichzelf, dus zullen er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.

  Aan de ene kant, als je hoort dat we hier in België daardoor zullen onder lijden (een verlies van 2 miljard€ per jaar), dan vindt ik deze berichtgeving best wel fijn om te lezen. Noem het maar hoe je wil, maar actie = reactie. Dat zal altijd zo zijn, ook in dit geval.

  Uiteraard, is dit niet zo erg voor de Britten, maar wie weet wat er nog allemaal volgt?

  Mijn mening is uiteindelijk heel erg verdeeld, aan de ene kant ben ik het met ze eens, aan de andere kant vind ik het een situatie om bij stil te staan en goed over na te denken welke weg we aan het opgaan zijn.

  De Brexit omdat er teveel vluchtelingen zijn. Want je kan het draaien of keren hoe je wil, maar dat is de grootste reden van de Brexit.

  Trump die verkozen word als president. Waarom? Hij beloofde een einde te maken aan het bordje met welkom aan de vluchtelingen. En deze trend zet zich eigenlijk door met in Nederland “Wilders” en in Frankrijk was het “Le Penn” of hoe die ook heette.

  Allemaal “rechts”.

  Enfin, het is vreemd om over politiek te praten hier op het Apple forum. Maar ik zie des te graag Zakske & Shmoo hun reacties, zorgt altijd wel voor spannende belevenissen:P

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dat de dollar in waarde toeneemt is een gevolg van de Brexit… Ik denk dat een aantal conservatievelingen in Londen, die nog in 1774 zijn blijven hangen deze post-koloniale invloed graag zien…

  Economie is een wetenschap, waarin toevalligheden niet graag aan elkaar verbonden worden.

 • Profielfoto
  maconly

  Dat de dollar in waarde toeneemt is een gevolg van de Brexit… Ik denk dat een aantal conservatievelingen in Londen, die nog in 1774 zijn blijven hangen deze post-koloniale invloed graag zien…

  Economie is een wetenschap, waarin toevalligheden niet graag aan elkaar verbonden worden.

  De waarde van de Euro ten opzichte van de dollar is in de afgelopen jaren bizar gedaald dat had niets met de Brexit te maken maar alles met het wanbeleid binnen de eu.

  De oude samenwerking was prima in Europa de eu met de euro een grote fout, maar dat was al duidelik voordat men er aan begon.

  De eu is een feest voor de multinational waarvan de burgers de kosten dragen.

 • Profielfoto
  Zakske

  De waarde van de Euro ten opzichte van de dollar is in de afgelopen jaren bizar gedaald dat had niets met de Brexit te maken maar alles met het wanbeleid binnen de eu.

  De dollar is ten opzichte van bijna alle valuta gestegen, dus de forse daling van de Canadese en Australische dollar is het gevolg van “wanbeleid” in die landen?

  De reden waarom de dollar stijgt is simpel; de economie in de Verenigde Staten draait behoorlijk, de Federal Reserve verhoogde de rente op staatsobligaties en beleggers parkeren hun geld daar.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Denken jullie dat Nederland ook duurder wordt?

 • Profielfoto
  maconly

  De waarde van de Euro ten opzichte van de dollar is in de afgelopen jaren bizar gedaald dat had niets met de Brexit te maken maar alles met het wanbeleid binnen de eu.

  De dollar is ten opzichte van bijna alle valuta gestegen, dus de forse daling van de Canadese en Australische dollar is het gevolg van “wanbeleid” in die landen?

  De reden waarom de dollar stijgt is simpel; de economie in de Verenigde Staten draait behoorlijk, de Federal Reserve verhoogde de rente op staatsobligaties en beleggers parkeren hun geld daar.

  De euro daalt al jaren en niet alleen ten opzichte van de Dollar , ik reis nogal veel en merk dat ik steeds minder krijgt voor de euro.

  De eu en de euro is een grote mislukking.

 • Profielfoto
  Zakske

  De euro daalt al jaren en niet alleen ten opzichte van de Dollar , ik reis nogal veel en merk dat ik steeds minder krijgt voor de euro.

  De eu en de euro is een grote mislukking.

  Met andere woorden; de euro en EU zijn een mislukking omdat de euro nu laag staat ten opzichte van de dollar, maar in de periode van 2007 tot en met 2011 waren deze euro en EU een succes, want toen stond de euro hoog ($1,40 en meer) ten opzichte van de dollar?

  Valuta schommelen, dat hebben ze altijd gedaan, ook toen Nederland nog de gulden – of eigenlijk de Deutsche Mark (DEM) – gebruikte. In de jaren tachtig was een dollar bijna 3,5 DEM waard, en tien jaar later minder dan 1,5 DEM. Dus de dollar was toen een extreme mislukking, want die kelderde maar liefst 57% ten opzichte van de DEM / gulden?

  Prima logica…

 • Profielfoto
  maconly

  De euro daalt al jaren en niet alleen ten opzichte van de Dollar , ik reis nogal veel en merk dat ik steeds minder krijgt voor de euro.

  De eu en de euro is een grote mislukking.

  Met andere woorden; de euro en EU zijn een mislukking omdat de euro nu laag staat ten opzichte van de dollar, maar in de periode van 2007 tot en met 2011 waren deze euro en EU een succes, want toen stond de euro hoog ($1,40 en meer) ten opzichte van de dollar?

  Valuta schommelen, dat hebben ze altijd gedaan, ook toen Nederland nog de gulden – of eigenlijk de Deutsche Mark (DEM) – gebruikte. In de jaren tachtig was een dollar bijna 3,5 DEM waard, en tien jaar later minder dan 1,5 DEM. Dus de dollar was toen een extreme mislukking, want die kelderde maar liefst 57% ten opzichte van de DEM / gulden?

  Prima logica…

  Volgens de kop van dit stuk ligt het aan de Brexit , zoals jij duidelijk maakt omtrent schommelingen is dat niet zo.

  De euro is als het spelen van monopoly na verloop van de tijd heeft de ene speler bijna al het geld en zijn er spelers zonder geld.

  De euro is het domste wat europa ooit is overkomen.