Blendle lanceert maandelijks premium-abonnement

Door: Raymon Mens - 36 reacties

De Nederlandse journalistieke start-up Blendle komt met een premium-abonnement voor € 9,99 per maand. Hiermee krijgen gebruikers dagelijks toegang tot een persoonlijke selectie van minimaal 20 artikelen per dag, niet tot de volledige Blendle-catalogus.

Iedere abonnee krijgt een persoonlijke selectie op basis van zijn interesses. De premium-selectie wordt deels door een algoritme en deels door een redactie gemaakt, dat laatste om een filterbubbel te voorkomen.

Naast de premium-selectie blijft het nog steeds mogelijk om andere artikelen per stuk af te rekenen. Het algoritme dat de selectie maakt is volgens de start-up intensief getest en kijkt onder andere naar welke stukken je lees en wat je overslaat. Door een like- en dislike-knop kan de gebruiker zelf de selectie bijstellen. In eerdere tests werd door gebruikers op 50 procent van de artikelen geklikt (zo’n doorklikratio is de natte droom van iedere marketeer).

blendle-001
Oprichters Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping (rechts)

Blendle Premium is een week gratis te proberen en wordt niet automatisch verlengd. De kosten na de gratis week zijn € 9,99 per maand.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  ocramarco

  Slechte ontwikkeling … Ik bepaal zelf wat ik lees, ze kunnen nooit alles weten want ik lees ook nogal wat op papier. Ik blijf het gewoon op de “normale” manier gebruiken.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  ach, zo slecht vind ik het nog niet… klinkt nog altijd beter dan nu.nl waar de meeste mensen snel in de achterklap belanden vanwege het overal doordrammen van dat soort berichten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Filter bubble alert!
  Ik heb er geen 10 euro voor over om 20 artikelen te lezen. Dat is 50 cent per artikel die je niet zelf kiest.
  En most important: wéér een abonnement. Houd toch eens op!

  Enne, demandiebakt, dit is journalistiek. Nu.nl zijn copy-paste anp berichten oftewel ‘nieuws’.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Het is slecht omdat het afwijken van hun suggesties extra geld kost en de drempel om iets anders te lezen verhoog je juist. De suggesties zijn ok en dat doen ze op basis van wat je instelt.

  Ik gebruik blendle juist om door allerlei bladen te kunnen bladeren wat ik normaal te veel geld vind kosten.

 • Profielfoto
  Kapotlood

  Ik vond het betalen per artikel al duur (soms net zo duur als een losse krant), maar nu €9,99 betalen voor minimaal 20 artikelen? Terwijl bijna elk digitaal abonnement m.b.t. media online, allemaal gaat over toegang tot het totaal aanbod, zoals met Netflix, Spotify e.d.? Dat is in mijn ogen zo duur dat het bijna schofterig begint te worden.

  … en zoals @iAmRenzo ook al aan geeft: wéér een abonnement. Ga toch eens weg met al die abonnementen. Laat mensen gewoon met wat normale advertenties (en eventueel een kléine bijdrage) gewoon die media bekijken. Dat werkte voorheen ook goed, en de enige reden in mijn ogen dat het steeds minder goed werkt, is omdat het allemaal “té” wordt. Teveel reclame, teveel full-screen advertenties, teveel advertenties die wel érg gericht zijn, teveel gegraai in je persoonlijke gegevens (zoals Google Adwords)… geen wonder dat die advertentiemodellen door bezoekers steeds minder worden bekeken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb zo’n Google-knopje op mijn telefoon.
  Die doet hetzelfde, maar dan gratis.:lol:

 • Profielfoto
  SvS

  Ik snap de betaalmuur wel van verschillende kranten. Iedereen had “vroeger” tijdschriften- en krantenabonnementen. Nu zijn we het online gratis lezen beetje gewend, dus inmiddels verwend… Ze bieden nu sinds paar jaar ‘premium’ leesvoer met digitale abonnementen aan. Niets geks aan. Ik hoop wel dat prepaid tegoed bij blendle blijft.

 • Profielfoto
  Jurr

  @iAmRenzo

  20 artikelen per dag, 10 euro per maand. Das geen 50 cent per artikel;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad. Dat is dus 1,7 cent per artikel – naar boven afgerond. En dat zijn geen kleine stukjes zoals in de (gratis) Telegraaf app of op Nu.nl, maar meestal uitgebreide artikelen uit de kranten en tijdschriften van je eigen voorkeur. Ik vind het een slim idee. De krant heb ik al jaren niet meer. Het snelle nieuws haal ik van Nu.nl, verschillende nieuws-apps en Twitter. Maar voor dingen die me écht interesseren koop ik inderdaad wel ’s artikelen van Blendle. Ik ga dit aanbod van Blendle proberen. Een week lang gratis. Hoewel ik van ’s levens dagen niet toekom aan 20 lange artikelen lezen per dag. Het blijft een stuk voordeliger dan de krant en waarschijnlijk dichter bij je interesse.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Best goede prijs lijkt me. Minimaal 20 artikelen per dag, 6 dagen per week, 4 weken per maand voor €9,99 per maand betekent maximaal 2,1 cent per artikel. Dat is een stuk goedkoper dan losse artikelen. Nu lees ik ook nog gewoon een papieren krant, maar die is per maand duurder en ik lees zeker niet elke dag 20 artikelen.

 • Profielfoto
  SvS

  Ter vergelijking; bijv. NRC Digitaal €13,50 p.m. Maar dan heb je alleen NRC.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Tegenwoordig is het 9,99 euro hier, 9,99 euro daar en 9,99 euro ginder en toch krijg je nog niet eens de helft van wat je eigenlijk wil.

  Bovendien geef ik nog steeds de voorkeur aan mijn papieren krant die mij nagenoeg 360 euro per jaar kost. Het plezier om ’s ochtends de krant door te nemen bij een paar tassen koffie kan nog steeds niet geëvenaard worden door de digitale concurrent.

 • Profielfoto
  Cursor

  Wat je nergens leest kom je tegen bij http://www.geenstijl.nl en dat kost € 0,00.
  Enige nadeel (?) is dat je me de nek wordt aangekeken;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Myquandro: is het 6 dagen per week en geen 7? Waar haal je dat vandaan? Verreweg de meeste kranten komen toch 7 dagen per week uit.
  In elk geval beter dan een papieren krant. Slecht voor het milieu: papier, inkt en vluchtige stoffen en heel veel werk spaar je uit door het digitaal te doen. Dat heeft de toekomst vind ik. En geen vieze handen; dus het spaart ook zeep uit:)

  GeenStijl kan ik missen als kiespijn. Waar het eerst wel ’s een grappig stukje opleverde, blijkt het uiteindelijk een akelig clubje rechts-populistische demagogen te zijn, die nu allemaal om het hardst rennen om zo snel mogelijk hun kortstondige ‘populariteit’ om te zetten in een dik betaalde kamerzetel. Waar ze zich eerst afzetten tegen het establishment, willen ze nu allemaal er zo snel mogelijk deel van uitmaken. Ik heb zelden mensen zó snel door de mand zien vallen! Echt kansloze clubjes, met vaak griezelige en in elk geval meestal volstrekt ongefundeerde denkbeelden.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Onbeperkt toegang tot een beperkt aantal artikelen? Het onbeperkte karakter is dat ik die artikelen heel erg vaak mag lezen?

 • Profielfoto
  Ce

  Wat als Spotify/Deezer/Apple music over gaat naar een model waarbij we voor 10 euro per maand 20 liedjes per dag mogen luisteren waarbij het algoritme zal gaan bepalen welke liedjes dat zijn. Nee Blendle Premium is niet iets voor mij.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Kansloos, heb de beta geprobeerd, maar ik wil niet afhankelijk zijn van een algoritme om artikels binnen dit abonnement zonder extra kosten te kunnen lezen. Ik kreeg een flink aantal artikelen voorgeschoteld die me werkelijk geen fluit interesseren.
  10,- voor toegang tot alle artikelen zoals de muziekdiensten, dat had mij wel wat geleken.

 • Profielfoto
  pruus

  Blendle is nog steeds web 1 van nieuws op internet en biedt niet veel meer. Ik wacht op web 2 nieuws. Flipboard vind ik meer bieden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat Blendle krijgt toch veel liefde van OMT. Ze hoeven maar een poepje te laten en er wordt meteen een artikeltje gemaakt.

 • Profielfoto
  macxa4

  @Shmoo: Inderdaad; het is leuk voor ze dat ze met een nieuw product komen, maar wat heeft dit nou met Apple/Mac/iPhone etc. te maken?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Binnen enkele jaren blijft er van Blendle niks meer over. Dit soort initiatieven blijft maar bestaan bij de gratie van voldoende sponsoring achter de schermen. Wat gebeurt er eigenlijk als een bepaalde krant(engroep) haar artikels niet meer wil zien verschijnen via Blendle ?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dat Blendle krijgt toch veel liefde van OMT. Ze hoeven maar een poepje te laten en er wordt meteen een artikeltje gemaakt.

  Hoe noemen ze dat ook weer? Een advertorial?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee joh.. De dag dat er iemand naar OMT komt voor een advertorial zal je dat echt wel merken hoor. Dan staat het er heel erg groot bij want dan zijn ze zo trots als een pauw.

  Die tijden zijn wel voorbij. Dit is gewoon Raymon die Blendle helemaal geweldig vindt zoals ze bij OMT ook Pixelmator heel hoog hebben zitten. Elke update van Pixelmator wordt ook altijd meteen uitgelicht en plastic HomeKit-zooi is ook zo’n dingetje wat veel te veel aandacht krijgt om niets. Enkel omdat Raymon z’n appartement heeft uitgerust met die onzin.

  Je kunt dit zien aan de snelheid waarmee die gebeurt. Er staan vast nog artikeltjes op de planning van Raymon die gewoon al 4 a 5 dagen oud zijn. Of wat te denken van het feit dat het Apple-producten boek officieel in Nederland te koop is. Zo’n Blendle-bericht heeft dan ineens meer prioriteit alleen omdat Alexander Knuppel ooit op bezoek is geweest bij OMT.

 • Profielfoto
  koen

  Ik snap de betaalmuur wel van verschillende kranten. Iedereen had “vroeger” tijdschriften- en krantenabonnementen.

  Die stonden vol met advertenties. En je betaalde er ook nog voor.;-)

 • Profielfoto
  SvS

  stonden = staan nog steeds

 • Profielfoto
  Ziegler

  @Shmoo
  Als dit geen advertorial is, dan is het reclameblokje op tv consumentenvoorlichting.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Veel negatievelingen hier. Ik vind het een heel goed initiatief, afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit van de selectie artikelen. Als extra is er overigens dat er ook een paar ‘trending’ artikelen uitgelicht worden die je dan kunt lezen.

  Wie graag wil dat Google, Facebook en hun adverteerders gaan bepalen wat er wel en wat er niet aan levensvatbare journalistiek kan voortbestaan, die mag dat eerlijk zeggen. Ikzelf ben niet blij met de steeds doorgaande kaalslag in de media. Kranten die fuseren, met steeds minder journalisten die toch de ‘productie’ op peil moeten zien te houden enz.

  Blendle houdt bij welke artikelen wel gewaardeerd worden (dus geen clickbait zijn) en welke niet. Dat geeft goede onderzoeksjournalistiek een impuls, zo verwacht ik.

 • Profielfoto
  koen

  stonden = staan nog steeds

  (y)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Shmoo: ben je bij Raymon op de koffie geweest? Kan me niet voorstellen dat ie jou heeft uitgenodigd;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Onbeperkt toegang tot een beperkt aantal artikelen? Het onbeperkte karakter is dat ik die artikelen heel erg vaak mag lezen?

  Goed punt. Ik heb dit vervangen door “Hiermee krijgen gebruikers dagelijks toegang tot een persoonlijke selectie van minimaal 20 artikelen per dag, niet tot de volledige Blendle-catalogus.”

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  SvS

  Pas op:

  4. Hoe zit het met privacy?

  Blendle weet vanaf nu meer van zijn gebruikers. Het analyseert het leesgedrag nauwkeurig. Hoe lang lees je? Wanneer? Welke onderwerpen? Ook krijgen uitgevers toegang tot (geanonimiseerde) e-mailadressen én krijgt Facebook meer informatie over Blendle-gebruikers, zodat het Blendle zo effectief mogelijk bij anderen kan promoten. Ja, daarom moest Blendle zijn privacyvoorwaarden aanpassen. Die zijn vanaf heden van kracht.

  *bron NRC

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Pas op:

  4. Hoe zit het met privacy?

  Blendle weet vanaf nu meer van zijn gebruikers. Het analyseert het leesgedrag nauwkeurig. Hoe lang lees je? Wanneer? Welke onderwerpen? Ook krijgen uitgevers toegang tot (geanonimiseerde) e-mailadressen én krijgt Facebook meer informatie over Blendle-gebruikers, zodat het Blendle zo effectief mogelijk bij anderen kan promoten. Ja, daarom moest Blendle zijn privacyvoorwaarden aanpassen. Die zijn vanaf heden van kracht.

  *bron NRC

  Thanks,

  Dat wordt dus afscheid nemen van Blendle. Ik betaal gvd en dan wil ik dat ze met hun fikken afblijven van mijn gegevens en dus niet doorsluizen naar commerciële k*tbedrijven zoals Google en Facebook.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Veel negatievelingen hier. Ik vind het een heel goed initiatief, afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit van de selectie artikelen. Als extra is er overigens dat er ook een paar ‘trending’ artikelen uitgelicht worden die je dan kunt lezen.

  Wie graag wil dat Google, Facebook en hun adverteerders gaan bepalen wat er wel en wat er niet aan levensvatbare journalistiek kan voortbestaan, die mag dat eerlijk zeggen. Ikzelf ben niet blij met de steeds doorgaande kaalslag in de media. Kranten die fuseren, met steeds minder journalisten die toch de ‘productie’ op peil moeten zien te houden enz.

  Blendle houdt bij welke artikelen wel gewaardeerd worden (dus geen clickbait zijn) en welke niet. Dat geeft goede onderzoeksjournalistiek een impuls, zo verwacht ik.

  Nee, niet negatief maar kritisch. Zou je wellicht ook mogen zijn! Zie de reactie van SvS.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Ruwepit: dan kun je beter op blendle.com/about/privacy kijken dan op 1 korte alinea uit het NRC afgaan. Dit schrijft Blendle zelf erover: “Natuurlijk hopen we dat steeds meer mensen Blendle gaan gebruiken. Om nieuwe lezers te bereiken, maken wij daarom gebruik van de (marketing)diensten van derden, zoals Facebook. Dat betekent niet dat we je gegevens verkopen, maar wel dat we gegevens verstrekken zodat deze partijen weten wie ze wel of niet moeten benaderen voor marketingacties van Blendle. Hiervoor gebruiken we hashing, een techniek om gegevens met derde partijen te verstrekken zonder je gegevens openbaar te maken. Als je dat om welke reden dan ook niet prettig vindt, dan houden we daar met alle liefde rekening mee. Je kunt je hiervoor afmelden onderaan deze pagina.”

  Dat houdt in dat (bijv.) Facebook kan testen of een bepaald email adres in het bestand van Blendle zit maar niet de email-adressen zelf kan zien.

  Je kunt het meeste uitzetten, onderaan hun privacy pagina:
  [Ja/Nee]: Ja, Blendle mag mijn leesgedrag analyseren om mij artikelen te laten zien die nog beter passen bij m’n interesses.
  [Ja/Nee]: Ja, Blendle mag mijn e-mailadres in gehashte vorm delen met uitgevers om ze te helpen te begrijpen wie van hun lezers gebruikmaken van Blendle.
  [Ja/Nee]:Ja, Blendle mag mijn gegevens in gehashte vorm gebruiken om me aanbevelingen te doen op basis van mijn interesses, bijvoorbeeld artikelen op Facebook.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @bmeerdink

  Bedankt voor reactie. Helder alleen waarom moet ik verdomme actie ondernemen als ik dit soort zaken niet wil. Elke keer alles af moeten zoeken om me ergens voor af te melden. Dat is mijn punt, Ik betaal graag voor goede app’s maar laat me verdomme met rust met die FB en Google shit.