Apple krijgt Louis Braille Award voor toegankelijkheid

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Apple is onderscheiden met een Louis Braille Award. Een prijs die de Amerikaanse Associated Services for the Blind jaarlijks uitreikt aan een bedrijf of persoon die een belangrijke bijdrage aan het welzijn van blinden en slecht­zienden heeft geleverd.

Als het op toegankelijkheid aankomt loopt Apple al jaren voorop met apparaten die volledig met een ingebouwde schermlezer te bedienen zijn en native ondersteuning voor braille in meer dan 25 talen hebben.

Lovende woorden van jury

De jury over Apple’s inspanningen voor blinden en slecht­zienden:

“Apple gelooft in technologie die voor iedereen toegankelijk is. Macs, iPhone, iPad, iPod Touch, Apple Watch en Apple TV hebben standaard toegankelijkheid­functies ingebouwd, waardoor ze voor iedereen te gebruiken zijn.

De Mac was de eerste computer met een ingebouwde schermlezer en de iPhone was ondanks zijn touchscreen volledig toegankelijk voor blinden en slecht­zienden. Met de Apple Watch en Apple TV zette Apple dit voort. De ondersteuning voor braille in meer dan 25 talen en plug-en-play-ondersteuning voor meer dan 70 vernieuwbare brailleleesregels.”

De inspanningen van de iPhone-maker stoppen niet bij de gebruikelijke functies voor toegankelijkheid. Zo werd de Apple Watch onlangs voorzien van een special modus voor rolstoel­gebruikers. De Watch houdt daarbij niet het aantal stappen bij, maar het aantal duwbewegingen. Op een speciale pagina van de Apple-website staat meer over de mogelijkheden.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg belangrijk al deze functies voor blinden. Iets minder leuk is dat die voorlezer nogal vaak ineens teksten op mijn scherm gaat voorlezen. Hoe dat komt, heb ik nog niet ontdekt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zeker is dit soort functionaliteit belangrijk. Een voordeel dat deze /blinde/ mensen wel hebben is dat ze niet naar alle veranderingen van Apple elk jaar hoeven te kijken. Zolang het maar functioneert.:smile:

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Erg belangrijk al deze functies voor blinden. Iets minder leuk is dat die voorlezer nogal vaak ineens teksten op mijn scherm gaat voorlezen. Hoe dat komt, heb ik nog niet ontdekt.

  Wellicht omdat je per ongeluk op ⌘ + F5 drukt. Zo start je VoiceOver op macOS. Tenzij je een MacBook Pro met Touch Bar hebt; dan druk je op ⌘ + de TouchID-knop.

  Om VoiceOver uit te zetten, gebruik je dezelfde toetsencombinaties.

  Een andere mogelijkheid is dat je per ongeluk de ‘Lees voor’-sneltoets ingedrukt hebt. Daarmee kan je geselecteerde tekst laten voorlezen. Die (anderzijds best handige) optie kan je ook aan- of uitzetten in Systeemvoorkeuren → Toegankelijkheid → Spraak.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Zeker is dit soort functionaliteit belangrijk. Een voordeel dat deze /blinde/ mensen wel hebben is dat ze niet naar alle veranderingen van Apple elk jaar hoeven te kijken.

  Voor blinde en slechtziende Apple-gebruikers verandert er ook ieder jaar vanalles hoor:) VoiceOver op iOS, macOS en watchOS krijgt bijvoorbeeld regelmatig nieuwe features (los van de nieuwe features die voor alle gebruikers toegevoegd worden). Zelfs de Touch Bar in de nieuwe MacBook Pro’s is bruikbaar met VoiceOver op macOS.

  Daarnaast hebben blinde en slechtziende Apple-gebruikers net zo veel baat bij apparaten die steeds sneller, waterdichter of platter worden… of een langere batterijduur krijgen. Hoewel blinde Apple-gebruikers op dat vlak een voordeel hebben: ze kunnen de functie ‘schermgordijn’ aanzetten waardoor het scherm zwart blijft, maar ze toch alle functies kunnen gebruiken. Zo gaat de accu extra lang mee;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Roel van Gils: het is op mijn iPhone, dat ie vaak begint voor te lezen. Geen idee hoe het komt dat ik dat blijkbaar ‘per ongeluk’ aan zet. Soms is dat niet erg, soms heel vervelend:roll:

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  @Roel van Gils: het is op mijn iPhone, dat ie vaak begint voor te lezen. Geen idee hoe het komt dat ik dat blijkbaar ‘per ongeluk’ aan zet. Soms is dat niet erg, soms heel vervelend:roll:

  Ah, op je iPhone! Wel, daar is de VoiceOver-shortcut ‘3 × klikken op Homeknop’ (maar enkel als je dat zelf zo ingesteld hebt). En als je met twee vingers naar beneden veegt bovenaan het scherm, start je de Lees Voor-functie (maar ook enkel als je dat ingesteld hebt). Misschien eens checken in je instellingen:)