Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 januari 2017

Apple klaagt Qualcomm voor 1 miljard dollar aan

Apple heeft Qualcomm voor de rechter gedaagd. De chipontwerper heeft volgens de iPhone-maker teveel royalties gevraagd voor patenten waar het geen recht op had. Apple eist een schade­vergoeding van een miljard dollar voor de teveel betaalde royalties.

De aanklacht komt drie dagen nadat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) Qualcomm aanklaagde voor concurrentie­verstorende praktijken. Apple gebruikt 4G-chips van Qualcomm in de iPhone.

Apple kreeg in Zuid-Korea al gelijk

Apple kreeg in een vergelijkbare zaak in Zuid-Korea al gelijk. Daar werd Qualcomm in een justitieel onderzoek veroordeeld voor het misbruiken van zijn marktpositie en veroordeeld tot het terugbetalen van een miljard dollar (omgerekend 930 miljoen euro) aan onterecht geïncasseerde royalties. Qualcomm weigert dit en wil Apple straffen voor het samenwerken met de Koreaanse antitrust-organisaties.

In een reactie tegen CNBC zegt Apple dat Qualcomm slechts ten dele bij heeft gedragen aan het ontwikkelen van standaarden voor mobiele communicatie, maar wel vijf keer meer royalties vraagt dan andere bedrijven die vergelijkbare standaarden hebben ontwikkeld. “We zijn teleurgesteld in deze manier van zakendoen. Na jaren van gesteggel laat Qualcomm ons geen andere keuze dan een stap naar de rechter”, aldus Apple.

Schending FRAND-voorwaarden

Naast Apple zit ook de Amerikaanse FTC Qualcomm achter de broek. Als bedrijf dat een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld, is Qualcomm verplicht andere bedrijven onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) licenties te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken en Intel weigeren een licentie te geven.

Tegen Amerikaanse media zegt Qualcomm dat de claims ongegrond zijn. Het bedrijf bestudeert de aanklacht nog. Deze zaak verklaart meteen waarom Apple sinds kort niet alleen 4G-chips van Qualcomm maar ook van Intel gebruikt. (Zie → Bevestigd: Intel Inside de iPhone 7)

Reageer op artikel:
Apple klaagt Qualcomm voor 1 miljard dollar aan
Sluiten