Apple wil niet deelnemen aan Europese geschillenbeslechting

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Had jij al van de nieuwe Europese portal voor online geschillenbeslechting gehoord? Nee? Wij ook niet. Totdat Apple zijn verkoop­voorwaarden bijwerkte en aangaf geen interesses te hebben deelnemen aan deze manier van online beslechting van geschillen.

Via de Europese portal kunnen consumenten een geschil met een bedrijf beslechten. Dit is goedkoper dan een rechtszaak, maar Apple zegt: “Wij zijn niet verplicht om hieraan deel te nemen en niet van plan dat te doen.”

De centrale beslechting van geschillen werd in 2013 door de Europese Unie voorgesteld en sinds 2016 zijn bedrijven verplicht consumenten hierover te informeren. Apple heeft in diverse Europese landen een nieuwe passage toegevoegd aan zijn verkoopvoorwaarden toegevoegd waarin het zegt niet te willen deelnemen.

Bij geschil naar de rechter

Bij een geschil dat niet met onderling Apple opgelost kan worden, blijft het mantra dan ook “Sue us!” Onlangs deed een consument, die het niet eens was met het aanbod van een refurbished toestel nadat haar iPhone 6 het binnen de garantie had begeven, dit dan ook. De vrouw wilde een nieuw toestel en won de zaak. Het programma Kassa besteedde er aandacht aan.

Stel: je koopt een gloednieuwe iPhone en binnen enkele weken of maanden vertoont je toestel kuren. In eerste instantie heb je dan het recht op kosteloze reparatie bij de verkoper, maar als er onherstelbare schade is, dan heb je recht op een nieuwe telefoon. En dus niet op een zogeheten ‘refurbished’ toestel.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Stel: je koopt een gloednieuwe iPhone en binnen enkele weken of maanden vertoont je toestel kuren. In eerste instantie heb je dan het recht op kosteloze reparatie bij de verkoper, maar als er onherstelbare schade is, dan heb je recht op een nieuwe telefoon. En dus niet op een zogeheten ‘refurbished’ toestel.”

  maar als er onherstelbare schade is, dan heb je recht op een nieuwe telefoon. En dus niet op een zogeheten ‘refurbished’ toestel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  T’zal wel zijn, hoe graag ik Apple ook heb, als ze mij dat lappen ga ik ook naar mijn advocaat en eis ik ook een NIEUWE telefoon. Ik heb hem immers ook NIEUW gekocht. Dat zou gewoon een feit moeten zijn, geen discussie…

 • Profielfoto
  Imade

  @DBLCreations – zelfs de rechters hebben gemeld dat bij het aankopen van een NIEUW product die bij eventuele defecten vervangen dient te worden voor een nieuwe product.
  Dus refurbisched –> refurbished en dus ook
  nieuw –> nieuw.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations – zelfs de rechters hebben gemeld dat bij het aankopen van een NIEUW product die bij eventuele defecten vervangen dient te worden voor een nieuwe product.
  Dus refurbisched –> refurbished en dus ook
  nieuw –> nieuw.

  Hoe kan een “refurbished” toestel nu nieuw zijn? Sorry maar voor mij, als ik €1000 uitgeef en er scheelt na een paar weken/maanden iets aan dat toestel, dan wil ik gewoon een nieuw toestel als het niet meer te maken valt.

  Dat kan voor jou raar klinken maar ik persoonlijk vind dat geen enkel probleem, als jij graag zo een refurbished model wilt, dan neem ik de nieuwe en jij zo een “valse” nieuwe.

  Kom op zeg…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations – zelfs de rechters hebben gemeld dat bij het aankopen van een NIEUW product die bij eventuele defecten vervangen dient te worden voor een nieuwe product.
  Dus refurbisched –> refurbished en dus ook
  nieuw –> nieuw.

  Hoe kan een “refurbished” toestel nu nieuw zijn? Sorry maar voor mij, als ik €1000 uitgeef en er scheelt na een paar weken/maanden iets aan dat toestel, dan wil ik gewoon een nieuw toestel als het niet meer te maken valt.

  Dat kan voor jou raar klinken maar ik persoonlijk vind dat geen enkel probleem, als jij graag zo een refurbished model wilt, dan neem ik de nieuwe en jij zo een “valse” nieuwe.

  Kom op zeg…

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  Na die ‘paar weken/maanden’, is de waarde van je toestel van €1000 misschien wel gedaalt met 10% – 40%. Jij wil steevast een nieuwe, zou ik ook willen, is altijd fijner, toch? Maar zoals ik eerder zei is het gewoon een psychologisch dingetje dat nu eenmaal eigen is aan de mens. Denk jij dat je het verschil zou kunnen vertellen tussen een refurbished en eentje recht van de band? Zoja, hoe?

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @DBLCreations, als jij mijn 3 jaar-oude iPhone met een nieuwprijs van €700 sloopt, kan ik nooit €700 van jou eisen, ook al zal dat het bedrag zijn voor de iPhone die ik nieuw moet kopen, zodra hij uit de doos is dropt de prijs al een heel pak. Als je iPhone het na 3 dag begeeft zou je inderdaad je nieuwe omruilen tegen een refurbished, dat zou niet helemaal eerlijk zijn, maar na 3 dagen heeft Apple gewoonweg geen refurbished modellen ter beschikking, dus ze zullen je sowieso een nieuw exemplaar geven. Als jij je iPhone al 1 jaar hebt zou je tevreden moeten zijn met een refurbished denk ik: je krijgt een iPhone met een nieuw scherm, nieuwe batterij, nieuwe behuizing, nieuwe poorten, nieuwe knoppen enz enz. Het enige dat praktisch kan hergebruikt worden zijn wat flex cables, het logic board, de antenne’s, de camera’s, de speakers, en wat schroefjes etc. De laatstgenoemden zijn onderdelen die praktisch een onbeperkte levensduur hebben (ik neem hier langer dan 7 jaar). De prestaties van de camera’s blijven gewoon dezelfde, lenzen noch sensors verslijten tenzij je 100 foto’s per dag maakt wie weet, de chips op het logic board gaan geen transistors verliezen, de kloksnelheid blijft behouden, de siliconen zijn nog steeds dezelfde en dus ook de prestaties. Bovendien worden alle hergebruikte onderdelen uitvoerig getest en beoordeelt. Het enige enkele punt wat je als gebruiker merkt, is het verloren ”nieuw”-gevoel. Ik moet toegeven dat ik ook liever nieuw heb dan ‘nieuw’, puur een psychologisch dingetje, ook al zal je side-by-side geen verschillen vinden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, als jij mijn 3 jaar-oude iPhone met een nieuwprijs van €700 sloopt, kan ik nooit €700 van jou eisen, ook al zal dat het bedrag zijn voor de iPhone die ik nieuw moet kopen, zodra hij uit de doos is dropt de prijs al een heel pak. Als je iPhone het na 3 dag begeeft zou je inderdaad je nieuwe omruilen tegen een refurbished, dat zou niet helemaal eerlijk zijn, maar na 3 dagen heeft Apple gewoonweg geen refurbished modellen ter beschikking, dus ze zullen je sowieso een nieuw exemplaar geven. Als jij je iPhone al 1 jaar hebt zou je tevreden moeten zijn met een refurbished denk ik: je krijgt een iPhone met een nieuw scherm, nieuwe batterij, nieuwe behuizing, nieuwe poorten, nieuwe knoppen enz enz. Het enige dat praktisch kan hergebruikt worden zijn wat flex cables, het logic board, de antenne’s, de camera’s, de speakers, en wat schroefjes etc. De laatstgenoemden zijn onderdelen die praktisch een onbeperkte levensduur hebben (ik neem hier langer dan 7 jaar). De prestaties van de camera’s blijven gewoon dezelfde, lenzen noch sensors verslijten tenzij je 100 foto’s per dag maakt wie weet, de chips op het logic board gaan geen transistors verliezen, de kloksnelheid blijft behouden, de siliconen zijn nog steeds dezelfde en dus ook de prestaties. Bovendien worden alle hergebruikte onderdelen uitvoerig getest en beoordeelt. Het enige enkele punt wat je als gebruiker merkt, is het verloren ”nieuw”-gevoel. Ik moet toegeven dat ik ook liever nieuw heb dan ‘nieuw’, puur een psychologisch dingetje, ook al zal je side-by-side geen verschillen vinden.

  Uiterlijk zal het ding uiteraard geen verschil tonen. Maar na een paar weken maanden, eis ik wel een nieuwe en geen valse nieuwe. Na 3j is dat uiteraard een heel ander verhaal, dan zijn er ook al drie nieuwe generaties. Maar uiteraard, iedereen heeft hier zijn eigen mening over dat begrijp ik wel.

  Toch, ben ik blij dat die recht eens in het nadeel van Apple ging en dat die persoon een gloednieuwe telefoon kreeg.

  Stel dat je hem na drie dagen breekt, dan zou een valse nieuwe mij zeker niet kunnen bekoren. En uiteraard, wat je zegt, zodra je de doos opent, dat de waarde zakt, het is net als een auto, wnnr je een nieuwe koopt, en je rijd de garage buiten, zakt de waarde ook.

  Maar het gaat hier nu eenmaal om een telefoon. Het lijkt eerder een moeilijk punt, maar persoonlijk vind ik dat zo een refurbished ding goed is voor mensen die een iPhone goedkoper willen kopen, maar niet om het door te schuiven op iemand met een defect toestel, dan winnen ze er eigenlijk twee keer op ook nog, die gasten bij Apple zijn eigenlijk wel slimme gozers hé:-D

 • Profielfoto
  maconly

  Apple claimt een a merk te zijn maar dat zijn ze niet daar is hun service te slecht voor.
  Apple maakt mooie dingen maar is net als vele andere grote bedrijven een asociaal kut bedrijf .

 • Profielfoto
  RJG

  Apple is een A merk en maakt hele mooie producten. Echter, ze doen zo panisch over garanties en aansprakelijkheden waarbij je de verdenking zo kunnen krijgen dat Apple niet in hun eigen producten gelooft.
  Er zijn auto merken die velen jaren garantie op hun auto’s geven, Apple doet al moeilijk over de door de Europese Unie opgelegde twee jaar. Dit geeft toch te denken.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @DBLCreations, ik begrijp zeker je standpunt, maar het is nu ook wel zo dat als hij na 3 dagen zou kapot gaan, je een nieuw model krijgt.

  Iemand een idee hoelang het duurt totdat de refurbished iPhone-exemplaren beschikbaar zijn?

  @maconly, en jij bent een Trump-aanhanger, en jij bent associaal, en jij bent kut… Heb jij niets beters te doen dan komen zagen en klagen in de comments? Gebruik je tijd dan toch nuttig, niemand heeft een meerwaarde aan jouw gelummel hier.

  @RJG, een auto is wat helemaal anders dan een telefoon, er zijn tevens maar weinig fabrikanten in deze industrie die meer dan 1 jaar fabrieksgarantie geven, niets abnormaal.

 • Profielfoto
  iNicky

  Ford = 3 jaar

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  Dat 1 jaar gaat over de technologie-industrie ter verduidelijking.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, ik begrijp zeker je standpunt, maar het is nu ook wel zo dat als hij na 3 dagen zou kapot gaan, je een nieuw model krijgt.

  Dat zou ik toch mogen hopen:P