App Store reviews worden eerlijker en makkelijker

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Met iOS 10.3 en macOS 10.12.4 brengt Apple niet alleen vele nieuwe functies naar consumenten, ook een veelgehoorde wens van ontwikkelaars gaat in vervulling. App Store reviews worden voor het eerst sinds de lancering van de applicatiewinkel herzien.

Ontwikkelaars kunnen gemakkelijker om reviews vragen door middel van een nieuwe API, consumenten kunnen reviews gemakkelijker beoordelen en ontwikkelaars kunnen op reviews van gebruikers reageren.

Gemakkelijker om reviews vragen

Veel apps vragen de gebruiker vroeg of laat een review in de App Store achter te laten. Tot nu toe moest dit via onofficiële wegen, maar beginnend met iOS 10.3 en macOS 10.12.4 kan dit native in apps ingebouwd worden. Ontwikkelaars kunnen gebruikers maximaal drie keer per jaar vragen om een review achter te laten. Bovendien kan direct vanuit de app een beoordeling worden gegeven, de App Store hoeft niet meer geopend te worden.

review001
Klik/tap voor groter.

Kaf van het koren

Het blijft mogelijk om een geschreven review in de App Store achter te laten. Apple wil meer nuttige reviews laten zien en door lang op een review te drukken (iPhone 6s en nieuwer: 3D Touch) kan een recensie beoordeeld worden als nuttig of niet nuttig. Nuttige reviews krijgen een prominente plaats, terwijl niet-nuttige reviews naar onder worden verplaatst. Het wordt ook gemakkelijker om onzinnige, aanstootgevende of spamachtige reviews te melden.

review002
Klik/tap voor groter.

Reactie van ontwikkelaar

Tot slot wordt het voor ontwikkelaars mogelijk te reageren op reviews. Daarmee wordt direct contact tussen ontwikkelaar en consument voor het eerst mogelijk via de App Store. Voorheen waren ontwikkelaars aangewezen op release notes om op wensen en reviews te reageren, nu wordt een bericht als “Bedankt voor je suggestie, we nemen dit mee in de volgende versie van de app.” of “Dit probleem zou niet voor moeten komen, wil je een e-mail sturen zodat we je verder kunnen helpen?” mogelijk.

 

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Is er ook een mogelijkheid voor de gebruiker om het hengelen naar reviews helemaal uit te zetten?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja. Mits de ontwikkelaar de officiële manier gebruikt om naar reviews te vragen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Of wat te denken van het overzichtelijk maken van in-app aankopen zonder dat je de app hoeft te installeren om uit te zoeken wat deze app allemaal kan en vooral wat het niet kan en wat je moet aankopen.

  Dit is ook zo’n drama, soms staat er wel dat er in-app aankopen beschikbaar zijn maar niet wat deze moeten kosten en bij andere apps staan er wel 12 items met bedragen en vergelijkbare niets zeggende termen erbij.


  Dit is wel een heleboel Premium en Plus. Als je ze allemaal zou kopen hoef je nooit meer te werken alleen maar te zorgen dat je iPhone en iPad opgeladen zijn.

 • Profielfoto
  w1mster

  Ja. Mits de ontwikkelaar de officiële manier gebruikt om naar reviews te vragen.

  Dat is in 10.3? Of kan dat nu al? Want ik kan echt niet zo goed tegen die beoordelingsverzoeken. Als het nu al kan, waar dan?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja. Mits de ontwikkelaar de officiële manier gebruikt om naar reviews te vragen.

  Dat is in 10.3? Of kan dat nu al? Want ik kan echt niet zo goed tegen die beoordelingsverzoeken. Als het nu al kan, waar dan?

  Dit is iOS 10.3. Kan nu nog niet, nu heeft iedere app nog zijn eigen losstaande beoordeel-methode die niet centraal te blokkeren is.