Een accu met geïntegreerde brandblusser

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Het fiasco van de Galaxy Note 7 heeft ons geleerd dat batterijen in mobiele apparaten grote zorg behoeven. Niet alleen van de gebruiker, maar ook van de fabrikant. Nieuwe technieken die accu’s veiliger moeten maken, staan in de startblokken.

Zowel LG als Stanford University kondigen nieuwe uitvindingen aan die zelfontbranding van de accu voorkomen. Stanford zet in op een geïntegreerde brandblusser, terwijl LG koperen warmtepijpen gebruikt.

Ontbranding binnen 0,4 seconden geblust

Een team van de Stanford-universiteit heeft een lithium-ion-accu gemaakt die is voorzien van een capsule met trifenylfosfaat (tphp), een vlamvertragende stof. Wanneer de accu een temperatuur van 150 graden bereikt, smelt de capsule en komt de stof vrij. Zo kan een brandende accu binnen 0,4 seconden geblust worden. Het apparaat zal hierna natuurlijk niet meer functioneren, maar het voorkomt potentiële verwondingen.

blusaccu
Afbeelding via: Stanford – Klik/tap voor groter.

LG zet koper in

Gealarmeerd door de ontwikkelingen rondom de Galaxy Note 7, heeft Android-fabrikant LG zijn nieuwe G6-smartphone voorzien van koperen hittepijpen die de warmte afvoeren van componenten die warmte genereren. In laptops en computers wordt deze techniek al langer toegepast. LG zegt dat de accu bovendien is blootgesteld aan temperaturen die 15 procent hoger liggen dan de wettelijk verplichte marges in de VS en Europa.

lg-heatpipes
Afbeelding via: Korea Herald – Klik/tap voor groter.

Enkele maanden na het Note 7-fiasco, maakt Samsung zich op om de resultaten van het onderzoek naar de exploderende Galaxy Note-telefoons te onthullen. Dit gebeurt naar verwachting in de laatste week van januari.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Is daar ruimte voor in telefoons?

 • Profielfoto
  Ree

  Daar maak je ruimte voor, toch?
  is veiligheid niet belangrijker dan de dikte (dunte??) van het toestel?

 • Profielfoto
  CD130

  Daarna even je mobiel in een bakje met water leggen en je blusser is weer vol voor de volgende klus…

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Als Apple ruimte nodig heeft halen ze er wel een zinvolle poort of functie uit. Ik denk dat de volgende iPhone geen ingebouwde microfoon en speaker meer heeft.