7 taken voor Siri op de Mac

Door: Claire - 21 reacties
Siri

Met de update naar MacOS Sierra hebben we veel nieuwe features gekregen. Een bijzondere is Siri, de spraakassistent. We kenden ‘haar’ al van iOS, maar ze is nu ook aanwezig op je Mac. Ik geef toe, het voelt in het begin wel wat onwennig om tegen je Mac te praten.

Toch bespaart het je in sommige gevallen veel tijd. Deze week bespreek ik zeven van de vele taken die Siri op de Mac van je kan overnemen.

Je activeert Siri door op het icoon in de Dock te klikken. Hetzelfde icoon vind je in de menubalk helemaal rechtsboven. Daarnaast kun je Siri ook activeren door de toetscombinatie: cmd + spatiebalk ingedrukt te houden. Dit kun je bij Systeemvoorkeuren eventueel veranderen in andere combinaties. Siri reageert in principe op de interne microfoon. Ook dit kun je aanpassen in de Systeemvoorkeuren.

1. Systeemvoorkeuren aanpassen

Siri kan verschillende taken uitvoeren als het aankomt op instellingen en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen of uitzetten van het volume, de helderheid van het scherm aanpassen, de Mac in sluimerstand plaatsen of Bluetooth en WiFi uit of aan zetten.

2. Contact leggen met anderen

Bellen via FaceTime, berichten sturen, mails oplezen: Siri kan het allemaal. Omdat het direct gekoppeld is aan je Mac kan de virtuele assistent contactgegevens uit het adresboek gebruiken om de juiste persoon een bericht te sturen. Ook kun je bijvoorbeeld opdracht geven je laatst ontvangen mail op te zoeken.

3. Berekeningen maken

Ik gebruikte zelf altijd graag Spotlight om simpele berekeningen uit te voeren, maar dat kan Siri nu ook. Geef haar een som en ze vertelt je de uitkomst. Ook het omrekenen van onder andere valuta of gewichten is voor haar een peulenschil.

4. Gegevens van contacten opzoeken

Onlangs zat ik een brief te maken en had ik adresgegevens nodig van iemand in mijn adresboek. Ik had natuurlijk Contacten kunnen openen, kunnen zoeken naar de juiste persoon en alle regels 1 voor 1 kunnen kopiëren naar mijn tekstbestand. In MacOS Sierra kun je dit proces verkorten door Siri te gebruiken. Vraag haar simpelweg om het adres of telefoonnummer van het betreffende contact en kopieer het direct uit het venster.

5. Zoeken naar bestanden

Siri kan ook bestanden opzoeken in de Finder. Het gaat dan om alle bestanden, dus ook in Dropbox of op iCloud. Dubbelklik op één van de zoekresultaten en de handige digitale hulp opent het document in het bijbehorende programma. Je kunt Siri vragen om veelgebruikte Finder zoekacties, zoals documenten die gisteren gemaakt zijn, bestanden die voldoen aan bepaalde zoek-criteria, of bestanden met bepaalde tags.

6. Niet storen aanzetten

‘Niet storen’ is een echte uitkomst als je even rustig aan iets wilt werken. Door simpelweg tegen Siri te zeggen dat: “je even niet gestoord wilt worden,” schakel je niet storen snel in.

7. Herinneringen maken

Als je druk aan het werk bent, wil je sommige taken onthouden voor een later moment. Door een herinnering aan te maken word je hier op een later tijdstip aan herinnerd. Siri kan dit ook voor je doen. Zeg zoiets als “maak een herinnering aan voor morgen half 1 ’s middags”. Vervolgens krijg je de mogelijkheid hier een taak aan te koppelen. Snel geregeld, op naar de volgende klus!

Meer over de slimme assistent

Siri is voor velen meer dan alleen een handige manier om je contacten te bellen. De iOS en macOS assistent wordt steeds slimmer. Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de Apple assistent? Zet deze link dan in je leeslijst.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Thoomas

  Nog steeds raar dat er geen HomeKit ondersteuning in Siri voor macOS zit..

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Kan ik Siri eigenlijk ook een andere naam geven, Samantha of zo? ? #her

 • Profielfoto
  html-junky

  Die functie voor berekeningen gebruik ik best vaak en ook de herinneringen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hele enge mensen, die tegen hun computer praten… Dat vind ik.

  Er zijn ook mensen op kantoor die zachtjes tegen zichzelf praten wanneer ze typen. Die vinden wij allemaal raar maar als je tegen je Mac zegt. “Hey Siri, schakel WiFi uit” terwijl het WiFi icoontje voor je neus in de menubalk zit dan ben je gewoon gezond bezig en heet het ineens innovatie. Sure.

  Herinneringen maken, ToDo lijstjes of Agenda punten inplannen daar kan ik nog allemaal wel inkomen maar dat over de top gedoe en gebruik van Siri voor elk wissewasje daar heb ik zo’n moeite mee.

 • Profielfoto
  Lien Wispels

  @Shmoo, contacten op zoeken, iemand bellen, een kort berichtje sturen… allemaal zaken waarmee je echt wel tijd kan winnen via Siri, dit hoeft geen kwestie van tientallen seconden te zijn. Ook al duurt het exact even lang als dat je een actie manueel zou moeten afhandelen, zeggen wat je wil doen vereist véél minder concentratie en werk dan als je zelf alles moet doen.
  Gelukkig ben je niet verplicht Siri te gebruiken voor elke taak, maar mensen die het best handig vinden moet jij daarom niet afstempelen als “enge mensen”.

 • Profielfoto
  HappyUser

  @Shmoo:
  Zo’n 20 jaar geleden liepen er ook hele enge mensen al pratende rond op straat met een zwart kastje met een antennetje tegen het oor aangedrukt.

 • Profielfoto
  Shyos

  ???

  Is dit artikel ergens sinds september op de server blijven hangen???

  Beter laat dan nooit is hier zelfs niet meer van toepassing… doe maar gewoon niet meer Claire!

 • Profielfoto
  Lien Wispels

  Shyos, doe eens niet zo moeilijk, aan bepaalde dingen had ik niet gedacht, al zou ik ze best kunnen gebruiken. Ik kan moeilijk geloven dat jij al aan elke enkele toepassing had gedacht.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik gebruik Siri al een tijdje en merk dat ik het mis wanneer het niet beschikbaar is, door het vele gebruik is het ook zo, dat er snellere herkenning optreedt. Soms zelfs met hilarische en verrassende antwoorden. Iemand dat al gemerkt? Voorbeeld: timer, drie minuten. Antwoord: dat wordt een heerlijk zacht gekookt eitje! Ander voorbeeld: maak een afspraak aanstaande dinsdag met (contact) om twee uur in Amsterdam. Antwoord: niet zoveel tegelijk, captain, hoe lang duurt deze afspraak?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hele enge mensen, die tegen hun computer praten… Dat vind ik.

  Computers die tegen mensen praten, ook heel eng!

 • Profielfoto
  PowerMac

  Siri werkt voor geen meter vergeleken met een toetsenbord.
  Als je veel omgeving geluid hebt, kun je beter tiepen.
  Als je in een heel stille omgeving werkt met meerder mensen, kun je beter tiepen.

  Sluit af -> hoe graag ik het ook zou willen, ik kan geen apps sluiten???
  Ga weg -> ik ga nergens heen???

  Timer drie minuten -> ik kan hier geen timer zetten, zal ik een reminder aanmaken???

  Siri is erg leuk, maar het is en blijft voor mij nog steeds zoiets “omdat het kan”, meer dan dat het nu echt baanbrekend tijdswinst of andere zaken oplevert.

 • Profielfoto
  App69

  Hele enge mensen, die tegen hun computer praten…

  Niet mee eens.

  “Hey Siri, schakel WiFi uit”

  Nog altijd het vreemdste en wellicht grappigste commando ooit…
  Want daarna krijg je dit…

 • Profielfoto
  App69

  Timer drie minuten -> ik kan hier geen timer zetten, zal ik een reminder aanmaken???

  Werkt prima hoor.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb jaren lang op mijn Windows laptop met Windows Vista met
  Spraakherkenning software gewerkt.
  Dragon Naturally Speaking preferred van Nuance

  Echt dit werkte feilloos samen met Word, Excel,en Microsoft Outlook
  Dit pakket ondersteunde vier talen.
  Het pakket is ook beschikbaar voor MacOs, echter Nederlands wordt niet ondersteund. Ik kan niet wachten totdat er een Nederlandse versie komt.

 • Profielfoto
  Lien Wispels

  @PowerPac, wat verwacht je als jij tegen Suri zegt: “Ga weg!” Je spreekt tegen Siri, een persoonlijkheid. Overigens snap ik jou vergelijking niet. “Siri werkt voor geen meter vergeleken met een toetsenbord”, ik vraag me af hoe je Siri kan vergelijken met een toetsenbord? Neem nu: “Wie kan het beste een timer zetten?”, hoe vergelijk je zoiets?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hele enge mensen, die tegen hun computer praten… Dat vind ik.

  Computers die tegen mensen praten, ook heel eng!

  .
  +1

  Het is 14:00 uur
  Het is 14:30 uur
  Het is 15:00 uur

  En dan moeten ze nog neuken die avond.

 • Profielfoto
  iMachia

  @Shmoo

  Kan Siri dat óók al? (of net zo onbeholpen als al het andere…..)

 • Profielfoto
  rob seller

  Laten we wel eerlijk zijn, Siri loopt hopeloos achter op de concurrentie (eigenlijk loopt Apple helemaal een beetje achter) neem Alexa je kan meerdere vragen over 1 onderwerp achter elkaar beantwoord krijgen. Integratie met andere partijen/diensten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo ‘haar’?? Dan heeft ‘ze’ wel een héle lage stem ? Ik weet niet hoe het op de Mac is, maar op de iPhone is Siri nog steeds een erg saaie mannenstem., in elk geval in het Nederlands. Hoop dat dat een keer gaat veranderen. Ik heb nog nooit wat aan Siri gehad. En het spaart zeker geen tijd uit. De helft van de tijd verstaat Siri het niet goed of vindt geen antwoord/informatie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: daar komt nog bij dat in de stand ‘Hey Siri’ hij niet alleen op mij reageert, maar óók op de stem van mijn broer en mijn drie zoons..!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is wel een beetje een nadeel van die algemene stemherkenning.

  Ik heb een nieuwe GoPro. Die reageert op ‘GoPro Start Recording’ e.d.
  Dat kan best handig zijn, omdat ik vaak niet goed bij de camera kan komen tijdens het filmen (wegens boven aan een steiger of tribune gemonteerd). Helaas kan elke lolbroek die een GoPro herkent er dan ook naar roepen met ‘GoPro Turn off’, of zo.