10,5-inch: het juiste formaat voor de nieuwe iPad Pro

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Naar verluidt zien we in maart drie nieuwe iPads. Apple zou afscheid nemen van de 9,7-inch en er een iets groter formaat naast de 12,9-inch iPad Pro plaatsen. Geruchten spreken van 10,1 of 10,5-inch. Het laatste formaat lijkt ook het juiste formaat.

Waarom 10,5-inch? Het is heel simpel: dat is het formaat waarbij twee iPad mini-schermen naar elkaar passen. De breedte van de kleine iPad Pro wordt zo gelijk aan twee keer de iPad Mini in portretmodus.

Twee apps naast elkaar

Een voordeel van de 12,9-inch iPad Pro is dat twee 9,7-inch iPad-apps naast elkaar op het scherm passen. Met een 10,5-inch iPad Pro zouden dit precies twee apps op iPad mini-formaat worden. De resolutie wordt dan 2732 x 2048 pixels, net als die van de 12,9-inch iPad Pro. Het aantal pixels per inch gaat omhoog van 264 ppi naar 326 ppi. Dat getal komt je bekend voor? Klopt. Het is het aantal ppi van de iPad mini.
ipadpro2apps
En de 9,7-inch iPad? Die blijft naar verluidt bestaan als instapmodel en krijgt net als de huidige iPad Pro een A9-chip. Ondersteuning voor de Apple Pencil en Smart Keyboard blijven voorbehouden voor de iPad Pro. De toekomst van de iPad mini is momenteel alles behalve zeker. Wij rekenen op de volgende line-up vanaf maart:

 • Instapmodel iPad (9,7-inch) met A9-chip
 • Kleine iPad Pro (10,5-inch) met A10X-chip en Pencil-ondersteuning
 • Grote iPad Pro (12,9-inch) met A10X-chip en Pencil-ondersteuning
ipad-pro-105-inch
Een 10,5-inch scherm op de huidige 9,7-inch iPad Pro. (Via: Studio Neat)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Blablablabla het juiste formaat.. iets met aan een dode olifant blijven trekken.

  Gewoon accepteren dat dit het is voor iPad. Het heeft bestaansrecht maar gewoon niet in de visie zoals Apple het graag wilt zien. Dat het een vervanger voor de computer kan zijn voor iedereen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Klinkt plausibel en wordt veel geciteerd op het internet. Alleen het instapmodel 9,7 inch betwijfel ik. Lijkt me logischer dat de huidige iPad Pro het instapmodel wordt. De productiebanden liggen immers al klaar. Kan de iPad Air nog goedkoper worden, zodat die weer aantrekkelijker wordt voor het onderwijs.

  We zullen zien!

 • Profielfoto
  Maikelw

  10.5 inch is te klein om lekker op te werken, leuk voor een tablet voor op de bank, maar niet om de hele dag op te werken. Het gaat, maar niet super. Van waar die kennis? Werken op een Surface van 10.8 inch. .3 inches kleiner… no tenk joeeeee…

 • Profielfoto
  koekiewous

  ??? Ik wil een nieuwe mini.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Het enige wat ik niet begrijp in deze redering is het volgende:

  De iPad pro 12.9″ is het formaat waarbij 2 iPad 9,7″ naast elkaar passen.

  Maar als ze de iPad 9,7″ naar 10,5″ gaan veranderen, omdat er dan 2 mini’s in passen.. dan klopt de redenering met de 12.9″ toch niet meer? Dan moet de 12.9 veranderen naar 14.1″..

  10.5 inch is te klein om lekker op te werken, leuk voor een tablet voor op de bank, maar niet om de hele dag op te werken. Het gaat, maar niet super. Van waar die kennis? Werken op een Surface van 10.8 inch. .3 inches kleiner… no tenk joeeeee…

  Daar zijn de grotere tablets (of laptops) gewoon voor. Dan moet je gewoon de juiste grootte kiezen en niet per se kijken naar je budget. Zo simpel als dat?:)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik geloof niet dat dit geneuzel met formaten nou werkelijk de oplossing gaat blijken voor de stagnerende iPad. Wel jammer dat de mini gaat verdwijnen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Om trump of wilderstweets te zien heb je genoeg aan een iPad. Wat wil je nog meer?
  In ernst: ik gebruik een iPad Pro 12.9 (het had ook een surface kunnen zijn) voor 90% van wat vroeger op de mac gebeurde. Ik zal wel niet de enige zijn.
  Wat nog problemen oplevert zijn dingen als soliede backups, website bijhouden, sites die desktop inlog eisen om wachtwoorden te wijzigen en meer van dat.
  Voor professionals ligt dit fundamenteel wat anders en dat laat ik in het midden.
  Maar de 2 concepten groeien sowieso naar mekaar toe. Bij Apple gaat het wat moeizaam wgs. de iOS/macOS opdeling. Wat wel ook voordelen biedt bv. omdat het de computerrommel buiten de deur van iOS houdt, op de surface bv. krijg je dat er gratis bij, incl.virus.
  Grote minpunt in iOS blijft natuurlijk de afwezigheid van een mappenstructuur. Maar daar zijn apps voor, met name clouddiensten, òf je er bij neerleggen dat alles per app afgehandeld wordt, of iets als Interconnex dat een mappenstructuur op iPad biedt. Blijft even behelpen.
  12.9 ” scherm is virtueel hetzelde als de 13″ van MBA,MBP en groter dan de MB 12″. Maar minder kwetsbaar als mobiel device. Aanbevolen.
  Aan de snelheid hoeft het ook niet te liggen want de Pro 12.9 kent hier zijn gelijke niet.
  In mijn mac (een oude air) zitten nogal wat duistere kamertjes vol jarenlang opgestapelde files met exotische extensies (cfk!). Abandoned apps ook van kort na de milleniumwissel, printerprullen, enz. Niks van dat op de iPad, ook geen gedoe met activity monitor, hdd/ssd, meer memory, guest users,…
  Het is maar een opinie, dus een beetje biased.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik geloof niet dat dit geneuzel met formaten nou werkelijk de oplossing gaat blijken voor de stagnerende iPad. Wel jammer dat de mini gaat verdwijnen.

  .
  Precies dat..

  Dit geneuzel met die formaten is alleen maar een poging om iets weer een stimulans te geven in verkoopaantallen. Of op z’n minst te zorgen dat de daling gestopt of geremd wordt.

  Het zal mij helemaal niets verbazen als alle ‘gewone’ iPads eruit gaan en dat alleen iPad Pro verblijft. Zodat je dus iPad Pro 9,7 – iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12,9 inch krijgt.
  Ik weet alleen niet of je het dan nog wel iPad Pro zou moeten blijven noemen of het weer gewoon iPad.

  Waarschijnlijk is de kans groot dat mensen die tegenwoordig een iPad kopen en normaal een iPad Air zouden kopen nu al het 9,7 inch iPad Pro model kopen omdat ze de Air 2 al iets te oud vinden. Als de iPad Pro 9,7 – 100,- goedkoper kan dan heb je geen iPad Air mee nodig.

  Voor de mini is sowieso minder markt wanneer het marktaandeel van grotere telefoons gaat stijgen. Iedereen met een iPhone Plus heeft als het ware een iPad mini in handen dus als je de mini weghaalt duw je bepaalde mensen mogelijk richting de iPhone Plus qua telefoonkeuze. Beter dat, dan een oude mini en een kleinere Android of oude iPhone telefoon.

 • Profielfoto
  kasuja

  Leuk hoor die nieuwe formaten…

  Maar ik denk niet dat dit een boost gaat geven aan de evolutie van de iPad. Het is namelijk niks wat je oude iPad een minderwaardigheidscomplex geeft. Niets waardoor je bij de onthulling van het apparaat het water je in de mond loopt en het geld in je zakken begint te branden.

  Het wordt tijd Apple het roer om gooit en de iPad COMPLEET opnieuw uitvind.

 • Profielfoto
  gipsman

  @shmoo
  Maar die iPhones zijn -alarmerend- duurder dan een iPad Mini. Een iPhone plus kan inderdaad meer dan een mini (betere camera, klassieke tel.verbinding, whatsapp,…). Maar boek lezen op een iPhone Plus? No way. De mini wordt waarschijnlijk veel gebruikt als alternatieve ereader, ook al omdat je dan zowat alles uit kan zetten wat je op de iPhone wil hebben, bv. 24/24 telefoon,twitter,facebook.

 • Profielfoto
  steveb

  Of wordt dit een iBook mini
  Werkt langs 1 kantelde iPad mini
  Maar klapt open tot een groot scherm

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Gipsman

  Een iPhone (ouder model) + iPad mini is samen ook ongeveer de prijs van een iPhone Plus.

  En als Apple zou mogen kiezen dan verkopen ze jou liever een iPhone Plus dan een iPad mini met de hoop dat je nog die oudere iPhone ook gaat kopen terwijl je dan net zo goed ook een nog goedkopere alternatief (Android) zou kunnen kopen. Want op dat moment ben je aan het prijsvechten voor een kleinere telefoon en daar doet Apple niet echt in mee.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik weet niet zo zeker of ze je liever het laatste model telefoon verkopen.
  De oudere modellen leveren Apple in verhouding veel op. De ontwikkelkosten zijn al lang terugverdiend. Het is nu gewoon prijs minus productiekosten = winst.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Natuurlijk wel. Cijfers en volume is alles wat telt. Links of rechtsom Apple zal altijd wel hun marge pakken en die ‘oudere’ modellen worden ook goedkoper na jaren dus ze verliezen ook weer marge wanneer de productie minder prijzig wordt.

  Met oude modellen bedoel ik eigenlijk meer de iPhone 5s en SE. Die kleinere modellen die Apple niet echt serieus neemt maar die ze er gewoon bijdoen alleen om te zorgen dat hun marktaandeel op pijl blijft en je niet switcht naar een ander merk.

  Het is gewoon jammer dat wanneer je bewust kiest voor een kleinere/compactere telefoon dat je dan nooit een ‘nieuwe’ telefoon krijgt. Word je niet gepakt op de prestaties of features van zo’n telefoon dan is het wel het design dat ouder is.
  Als ze die SE nu eens in het iPod touch design hadden gestoken dan had je een iPhone 6 ‘look’ telefoon gehad met gewoon prima specs en dan had deze telefoon gewoon meegekund in de line-up van de laatste generatie qua look en feel van telefoons.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik bedoel ook de 5s en SE. Daar verdient Apple in verhouding veel geld aan.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik snap niet waarom ze er zo nodig een laptop vervanger van willen maken.. In mijn ogen is de iPad een consumentenproduct voor entertainment en hier en daar wat in het onderwijs..
  Dit was oorspronkelijk de visie die Steve het ding meegaf. Ze zijn nu een beetje bezig om het toch te maken naar zo’n tablet uit 2001 die windows xp draaide. Compleet de verkeerde omgeving voor een 10″ tablet.

  Maar goed, je schijnt tegenwoordig niet meer te mogen denken dat het onder Steve Jobs nooit zo was gegaan..

 • Profielfoto
  Ziegler

  Toen de laptop kwam, was dat een desktopvervanger (en is dat deels ook geworden), toen de tablet kwam, was dat een laptopvervanger (en is dat deels ook geworden).

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De schermgrootte is reletief onbelangrijk. De beperkingen van de iPad zit in de software van iOS en met name de geslotenheid. Apple denkt nog steeds dat de hele wereld uit Apple bestaat. Compatibiliteit van office is nog steeds niet top. Printen is te ingewikkeld (AirPrint). De meeste dingen kunnen uiteindelijk wel maar het gaat allemaal een stuk minder makkelijk dan op je MBP.
  Dus voor mij is de iPad (nog) geen laptop vervanger.
  One More Thing: als ik nu al met m’n vinger op het scherm van de 12.9 iPad Pro zit te prutsen, waarom kan dat dan niet op mijn 13 inch MBP? Zie het verschil niet.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Zolang dicteren en Siri nog niet optimaal verloopt, blijft een toetsenbord beter. Een toetsenbord op je scherm tikt toch echt anders dan een toestenbord waarbij je daadwerkelijk de toetsen voelt. Een macbook is voor hen die willen typen een must.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ik wil een iPad mini 5 met A9 of A10 processor.