Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 januari 2017
Leestijd: 2 minuten

10 jaar iPhone, het begin van een tijdperk

Het is moeilijk voor te stellen dat we in 2007 nog op het toetsenbord van onze Nokia N95 of Palm Treo typten. Inmiddels zijn telefoons met touch­screen gemeengoed. Toch begon het precies tien jaar geleden, op 9 januari 2007 tijdens Macworld in San Francisco.

Apple ontketende een revolutie met een telefoon zonder toetsenbord, maar met touchscreen. Steve Jobs gaf de presentatie van zijn leven en tien jaar later zegt Tim Cook: “Het beste moet nog komen!”

Tim Cook en Phil Schiller blikken terug

Ook Apple blikt terug. In een persbericht zegt CEO Tim Cook: “De iPhone is een essentieel onderdeel van het leven van onze klanten, we herdefiniëren de manier van communiceren, werken, leven en genieten van entertainment. Met de eerste tien jaar iPhone hebben we de standaard voor mobiele telefoons gezet en we zijn nog maar net bezig. Het beste moet nog komen!”

Phil Schiller wijst op de evolutie die de iPhone heeft ondergaan: “Het is geweldig als je ziet hoe ver we zijn gekomen, van de eerste iPhone tot de iPhone 7 Plus. De iPhone is en blijft de gouden standaard waaraan alle andere smartphones worden gespiegeld.”

Vijf jaar vooruit

Volgens Jobs liep Apple met de iPhone minimaal vijf jaar voor op iedere andere telefoon. De eerste iPhone had een 3,5-inch scherm met een resolutie van 320 bij 480, geen 3G-ondersteuning en kwam met 4- of 8GB opslagcapaciteit. De manier van bedienen en de interface waren destijds nog niet eerder toegepast. Populaire telefoons hadden een toetsenbord en ontbeerden een touchscreen.

Drie populaire telefoons in 2007.

De demo: Een wonder dat het werkte

Wat we tijdens de demo zagen, was een perfect werkende iPhone. Alle functies die Jobs liet zien, werkten perfect. Maar achter de schermen was het zweten geblazen. De iPhone was nog lang niet af en erg instabiel. Zolang alle handelingen maar in de juiste volgorde uitgevoerd werden, ging het goed.

In 2013 lazen we in The New York Times dat de telefoon nog geen volledig filmpje of liedje af kon spelen, alleen een stukje. Als je een e-mail verstuurde en daarna ging surfen ging het goed, maar in omgekeerde volgorde leidde het tot een totale crash.

Journalisten konden de iPhone op 9 januari 2007 bewonderen.

What’s next?

Anno 2017 lijkt de vorm van een smartphone wel vast te staan. Apple houdt sinds de iPhone 6 uit 2014 vast aan min of meer hetzelfde ontwerp en verbeteringen zijn incrementeel. Dit jaar kunnen we naar verluidt uitkijken naar 3D-functies in de camera, een opmaat naar Augmented Reality en een OLED-scherm. Met nieuwe ecosystemen als HomeKit, HealthKit en de AirPods blijft de iPhone op alle vlakken Apple’s spin in het web.

iPhone (2007) en iPhone 7 Plus (2016).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 jaar iPhone, het begin van een tijdperk
Sluiten