Super Mario Run is nu beschikbaar en precies goed (review)

43 reacties

Start je downloads! Nintendo heeft Super Mario Run voor iOS vrijgegeven en daarmee is de eerste smartphone-game met de bekende loodgieter officieel beschikbaar. De eerste drie levels zijn gratis, alle 24 levels verdeeld over 6 werelden kosten € 9,99.

Wij hebben de game al even gespeeld en waren onder de indruk van de details en afwisseling. Hoewel Mario automatisch rent, is dit geen saaie endless runner. Koopadvies positief. Ga spelen! Of lees eerst deze review.

Bediening is even wennen

Mario rent automatisch en springt automatisch over kleine objecten. Door kort of lang op het scherm te drukken, bepaal je hoe hoog en ver Mario springt en door tijdens het springen met je vinger te vegen, bepaal je welke kant de loodgieter op springt. Tijdens een automatisch sprongetje over een tegenstander kun je nog een keer springen, om een move te maken en de tegenstander uit te schakelen. Zo schakel je er bijvoorbeeld drie op een rij uit. Bingo!

Elementen in de game helpen tegen ongemak

Dat Mario altijd rent is wat ongemakkelijk. Soms wil je even stoppen om goed om je heen te kijken of juist terug gaan om muntjes die je hebt gemist op te pikken. Je kunt in beperkte mate terugspringen door tegen een muur te springen en naar links te vegen, maar het blijft erg wennen.

Gelukkig heeft Nintendo wel bepaalde elementen in het spel ingebouwd die je helpen bij beslissingen. Pijlen geven hints waar je het beste heen kunt springen en op strategische plaatsen zitten pauze-stenen waar je op stil blijft staan en je volgende move kunt bepalen. We zagen dit in levels waar je over een serie vuurballen moet springen, of vlak voor een eindbaas zoals op onderstaand screenshot.

mario-combi-hulpblokken
Pijlen geven sturing en pauze-blokken laten je voor een beslismoment stilstaan – Klik/tap voor groter.

Afwisseling en detail

Op het gebied van afwisseling en detail overtreft Super Mario Run onze verwachtingen. Ieder level heeft zijn eigen soundtrack en grafisch een geheel eigen look en feel. De gameplay is ook erg afwisselend. Je begint in de eerste levels met een standaard wereld waarin je niet meer doet dan springen, maar in opvolgende levels kijk je achter spookdeuren, springt met tactische timing over luchtliften en ontwijkt kanonnen op Boom Booms luchtschip.

mario-comp-002
Enkele levels achter de in-app-aankoop – Klik/tap voor groter.

Veel elementen die je uit Mario-games op consoles kent, hebben hun weg naar Super Mario Run gevonden. Er zijn meerdere manieren om een level uit te spelen en het spel nodigt uit om levels nog eens over te doen, met bijvoorbeeld slingeren in plaats van springen. Of een andere route nemen. Er zijn in sommige levels zeker vier routes om tot de vlag te komen.

Precies goed, op één ding na

Super Mario Run is precies goed. Echt Mario, bekende elementen en uitgebreide levels die op meerdere manieren zijn te voltooien. De game is niet te moeilijk maar ook zeker niet te simpel. Aanpassingen voor bediening met één hand pakken goed uit.

Het enige kritiekpunt is dat een een actieve internetverbinding vereist is om te spelen. Dit is een onbegrijpelijke keuze van Nintendo. Dit is juist een game die zich leent om te spelen in het OV, de metro, of voor op de iPod van de kids die geen 4G heeft. Bij de start van ieder level wordt de authenticiteit van de app gecontroleerd. We snappen dat Nintendo piraterij tegen wil gaan, maar één of twee keer per dag checken was vast genoeg geweest. Gelukkig is dit niets dat een app-update niet op kan lossen.

[Filmpjes in dit artikel zijn bijgesneden om de lay-out van de website enigszins in vorm te houden en niet representatief voor de schermratio die je op een iPhone kunt verwachten. Screenshots zijn niet gecropt.]

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Zozo Raymon daar gaat je zaakie.

 • Profielfoto
  Bjorn Stasse

  App crashed op 6s plus

 • Profielfoto
  Ruwepit

  “We snappen dat Nintendo piraterij tegen wil gaan, maar één of twee keer per dag checken was vast genoeg geweest. Gelukkig is dit niets dat een app-update niet op kan lossen”

  En zolang dat geen App-update dit opgelost heeft komt deze App dus niet op mijn device.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het spelletje werkt niet eens in landscape modes op een iPad met een type cover
  Dus snel weer verwijdert.

  Ik begrijp niet dat Apple een halve Keynote aan dit spelletje heeft gewijd in Californië

 • Profielfoto
  marcowe

  App crashed ook op de ipad air

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit spelletje kan niet veel zijn.. Ik ben zojuist bij mij op de hoek bij zo’n Gym wezen kijken en er waren geen Mario trainers te vinden.

 • Profielfoto
  pippen2

  Wat een zure reacties hier toch weer zeg! Jullie hebben duidelijk nooit eerder Mario gespeeld. Wat maakt het nou toch uit dat de game iedere keer even iets op internet checkt. Of dat het niet in landscape modus op een iPad (heb ik zelf ook) is te spelen… Ik heb de eerste levels al gespeeld en het geeft een mooie nostalgische ervaring. Ik ga die 10 euro wel uitgeven hoor!

 • Profielfoto
  JeepeeB

  In landscape was niet handig ivm de ruimte om te tillen.
  En deze game is gemaakt om met 1 hand te spelen, en dan houd je telefoon in landscape en ook nog een tikken om te springen wel erg lastig.

  Ook hier door de eerste levels gespeeld, naar mijn mening voelt het wel aan ales een mario game (light versie dan)
  Ook hier die 10 euro gespendeerd voor de volle game!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat een zure reacties hier toch weer zeg! Jullie hebben duidelijk nooit eerder Mario gespeeld. Wat maakt het nou toch uit dat de game iedere keer even iets op internet checkt. Of dat het niet in landscape modus op een iPad (heb ik zelf ook) is te spelen… Ik heb de eerste levels al gespeeld en het geeft een mooie nostalgische ervaring. Ik ga die 10 euro wel uitgeven hoor!

  Pippi toch, ik ga het komende jaar de 50 aantikken. Natuurlijk heb ik nog NOOIT Mario gespeeld. LOL

  Het enige punt wat je wel hebt is de landscape op een iPad. daar is de App namelijk ook niet voor gemaakt. Voor de rest moet ik smakelijk lachen…

 • Profielfoto
  ray-

  iemand een idee hoeveel data het verbruikt? Als het enkel om te connecteren is met de server, tot daar aan toe, maar ik vrees gewoon dat die data begint te vreten…

 • Profielfoto
  pippen2

  Wat een zure reacties hier toch weer zeg! Jullie hebben duidelijk nooit eerder Mario gespeeld. Wat maakt het nou toch uit dat de game iedere keer even iets op internet checkt. Of dat het niet in landscape modus op een iPad (heb ik zelf ook) is te spelen… Ik heb de eerste levels al gespeeld en het geeft een mooie nostalgische ervaring. Ik ga die 10 euro wel uitgeven hoor!

  Pippi toch, ik ga het komende jaar de 50 aantikken. Natuurlijk heb ik nog NOOIT Mario gespeeld. LOL

  Het enige punt wat je wel hebt is de landscape op een iPad. daar is de App namelijk ook niet voor gemaakt. Voor de rest moet ik smakelijk lachen…

  Ik lach vooral als het checken op internet een reden is om het spel niet te spelen. Dan heb je duidelijk geen gevoel bij Mario en is dát de reden dat de game niet op je device komt.

 • Profielfoto
  checkpointx

  stond eerder dat ie crashed op een 6s plus, maar das bij mij niet het geval, werkt prima op mijn 6s plus. Misschien ff laatste ios downloaden of restarten?

  Verder erg gave game, dit is gewoon mario…

 • Profielfoto
  ray-

  echt wel een fantastisch en uitgebreid spel. Gewoon zoals een echte mario, voelt toch niet aan als een vaak gestripte mobile game.

 • Profielfoto
  Epiloque

  Wat is het probleem met die data. Iedereen heeft data/wifi. Overal. Altijd. Doe niet moeilijk.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat is het probleem met die data. Iedereen heeft data/wifi. Overal. Altijd. Doe niet moeilijk.

  Dat maak ik zelf wel uit!
  Het gaat mij niet om de hoeveelheid data maar om de constante check. Ik bepaal zelf wel wanneer ik online wil zijn.
  Net zoals als ik een DVD/Blu-ray koop en dat gezeik over thuskopieren door mijn strot wordt geduwd.

 • Profielfoto
  essiw

  ^dat kan je nog steeds zelf bepalen. Je bepaald namelijk zelf wanneer je het spel speelt, en dus wanneer je online bent.

 • Profielfoto
  koen

  Leuk spelletje!

 • Profielfoto
  MacRay

  Met 1 hand spelen is de gedachte. Gaat niet lukken met landscape.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Dat wordt weer lachen met die online verplichting in China.

 • Profielfoto
  pruus

  Zou je dit ook op de fiets, eenhandig, kunnen spelen in het verkeer?

 • Profielfoto
  lalalalalalalalal

  Leuk maar crasht op mijn up to date iPad mini 2. iPhone 7 doet hij het wel prima.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou je dit ook op de fiets, eenhandig, kunnen spelen in het verkeer?

  .
  Zekers, echte mannen wel.

  Je laat gewoon je vriendin fietsen terwijl jij achterop gaat zitten zodat je Mario kunt spelen.:idea:

  En nu stop ik met de gratis dikke vette Shmoo tips want dit kost mij geld.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Dus in het vliegtuig kun je niet spelen? Hmm, had eigenlijk gehoopt dat ik het vanavond kon spelen tijdens de 11 uur durende vlucht naar Kaapstad..

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dus in het vliegtuig kun je niet spelen? Hmm, had eigenlijk gehoopt dat ik het vanavond kon spelen tijdens de 11 uur durende vlucht naar Kaapstad..

  Koop je een spel voor het achterlijke bedrag van €10 en mag je dat inderdaad niet van oppermeester Nintendo in het vliegtuig spelen.
  Mag hopen dat consumenten dit bizarre achterhaalde beveiligen snoeihard onderuit gaan halen door massaal deze game niet te kopen.

  Troost:Beetje vliegtuigmaatschappij heeft wifi aan boord. Kun je lekker shinen met je Mario;-)

 • Profielfoto
  pippen2

  Pff “achterlijke bedrag van 10 euro…”. Als het aan jou ligt blijven games op iOS met in-aankopen of vele banners zitten. Ik betaal liever wat meer voor een goede game zonder al die dingen. Wat is nou 10 euro… vroeger betaalde ik voor Mario 90 gulden…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Pff “achterlijke bedrag van 10 euro…”. Als het aan jou ligt blijven games op iOS met in-aankopen of vele banners zitten. Ik betaal liever wat meer voor een goede game zonder al die dingen. Wat is nou 10 euro… vroeger betaalde ik voor Mario 90 gulden…

  Jij kent me niet dus voor mij denken is dan ook niet echt handig blijkt wel.
  Ik heb de afgelopen 8-9 jaar genoeg Apps gekocht dus ben best wel wat bekend met de verschillende verdienmodellen;-)
  Wat jij vroeger betaalde is totaal niet relevant. Ik zet het af tegen de huidig verkrijgbare games die je kunt kopen.
  €10 voor zo’n beperkte game met allerlei restricties is schofterig.
  Dat is het antwoord op je vraag wat €10 tegenwoordig is

 • Profielfoto
  pippen2

  Dat is helemaal niet het antwoord. Ik heb het er voor over, samen met veel anderen. In jouw ogen is 10 euro veel te veel, maar in werkelijkheid blijkt dit een prima bedrag te zijn. Wedden dat dit een succes voor Nintendo is. Naar mijn mening zijn games tot nu toe altijd veel te goedkoop geweest. Dat ging ten koste van de kwaliteit. Hopelijk worden de games op iOS nu echt volwassen, als de fabrikanten ook wat meer durven te gaan vragen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dat is helemaal niet het antwoord. Ik heb het er voor over, samen met veel anderen. In jouw ogen is 10 euro veel te veel, maar in werkelijkheid blijkt dit een prima bedrag te zijn. Wedden dat dit een succes voor Nintendo is. Naar mijn mening zijn games tot nu toe altijd veel te goedkoop geweest. Dat ging ten koste van de kwaliteit. Hopelijk worden de games op iOS nu echt volwassen, als de fabrikanten ook wat meer durven te gaan vragen.

  Jawel, dat is wel het antwoord!
  “Ik zet het af tegen de huidig verkrijgbare games die je kunt kopen.
  €10 voor zo’n beperkte game met allerlei restricties is schofterig”

  Echt genoeg goede Apps verkrijgbaar voor veel minder dan die €10
  en grafisch veel en veel beter in elkaar zijn gezet.

  Verwacht jij serieus dat dit simpele oud in nieuw jasje Run spelletje voor maar liefst €10 dat verre van volwassen is de trend zal zetten? Welterusten.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik weet wel zeker dat goede bekende games duurder gaan worden. De telefoon en tablets worden steeds meer een gaming device. Dan is het logisch dat goede, bekende en volledige titels duurder dan een paar euro zijn. Er zit een verschil tussen “hopen dat het niet gebeurd” en de realiteit. En wat is nou 10 euro. In het café geven we het zonder na te denken uit. Van Mario heb je toch duidelijk langer plezier.

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Leuk spel. Maar door het constant online moeten zijn. Waardoor Context zoals levels en berichten steeds opnieuw gedownload word. Voelt het spel traag aan. Opstarten van het spel duurt op mijn 6s plus 15 seconden. 5 seconden zit je te wachten wanneer je een level hebt voltooid tot je weer terug ben in het overzicht. Met alles bij elkaar voelt het spel traag aan. Iets wat naar mijn mening niet had gehoeven.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  De meningen zijn nogal verdeeld zo te lezen.
  De reviews in de app store laten dit ook zien: Het aantal 1 ster beoordelingen is meer dan twee keer zo hoog als de 5 sterren beoordelingen.

  Zelf vind ik het wel aardig, maar niet meer dan dat. Maar belangrijkste bezwaar is dat je online moet zijn terwijl er wel gevraagd wordt 10 euro te betalen. Voor dat geld hoef je geen beperkingen te verwachten in gebruiksgemak.

  De noodzaak om online te zijn zou de oplossing zijn voor het probleem “piraterij”. Nog los van of dat erg zinvol is is eventuele piraterij het probleem van de makers. Nu worden de legale gebruikers, die de volle prijs betaald hebben, opgezadeld met dat probleem.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik weet wel zeker dat goede bekende games duurder gaan worden. De telefoon en tablets worden steeds meer een gaming device. Dan is het logisch dat goede, bekende en volledige titels duurder dan een paar euro zijn. Er zit een verschil tussen “hopen dat het niet gebeurd” en de realiteit. En wat is nou 10 euro. In het café geven we het zonder na te denken uit. Van Mario heb je toch duidelijk langer plezier.

  Goede bekende en volledige titels wel ja, geen beperkte oude zut die in een nieuw jasje is gestoken met allerlei restricties en beperkingen.

  Dat jij een blinde fan bent van Mario is me al lang duidelijk. Maar zie de reviews, je bent in de minderheid.

  €10 is in verhouding 2 tot 3 keer zoveel als wat nu gevraagd wordt. Apps die grafischer veel beter in elkaar zitten. De vraagprijs voor de huidige Apps is de referentie en niet wat ik in een cafe kwijt bent of hoeveel Magnun ijsje je daar voor kunt kopen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Nu worden de legale gebruikers, die de volle prijs betaald hebben, opgezadeld met dat probleem.

  Zoals ik al eerder vermelde; dat gezanik over piraterij wat je verplicht voorafgaande de film, door je strot krijgt geduwd, als je een DVD of BluRay hebt gekocht. Godver, ik heb €25,00-€30,00 betaald voor een DVD. Flikker ff op met je gezeik over kopiëren. Het zo bijna een reden zijn om illegaal een film te gaan kijken waar die meuk uit is gehaald.
  Zou hetzelfde zijn als je brandstof getankt en afgerekend hebt voordat je weg mag rijden een 2 minuten durende tekst in je dashboard krijgt dat doorrijders zonder betalen rechtstreeks doorgegeven wordt aan de deurwaarder.

  ja, ik sla wellicht door;-)

 • Profielfoto
  pippen2

  Dat jij een blinde fan bent van Mario is me al lang duidelijk. Maar zie de reviews, je bent in de minderheid.

  €10 is in verhouding 2 tot 3 keer zoveel als wat nu gevraagd wordt. Apps die grafischer veel beter in elkaar zitten. De vraagprijs voor de huidige Apps is de referentie en niet wat ik in een cafe kwijt bent of hoeveel Magnun ijsje je daar voor kunt kopen.

  Ik heb vroeger alleen maar Mario 1 en 3 gespeeld. Daar denk ik met veel plezier aan terug, maar een “blinde fan” is ook weer overdreven. Natuurlijk ben ik hier in de minderheid. Mensen die commentaar hebben zijn op internet altijd in de meerderheid. Het is een hele makkelijk uitlaatklep. En dat gaat dan meestal samen met een niet nette taalgebruik… Dat jij niet wilt geloven dat Mario Run een succes zal worden (en ja, natuurlijk is het niet zo dat meer dan 50% van de wereld de game fantastisch vindt…), prima. Maar ik denk daar dus heel anders over. Daar laat ik het bij.

 • Profielfoto
  Laurent van der Male

  Hey ik heb alle levels al uit gespeel Waneer komen err ieuwe levels in het spel?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Hey ik heb alle levels al uit gespeel Waneer komen err ieuwe levels in het spel?

  Wanneer je weer €10,00 aftikt;-)

 • Profielfoto
  Laurent van der Male

  Echt?

 • Profielfoto
  Laurent van der Male

  en hoe verder zou erin een update meer werelden beschikbaar zijn?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Jij bent wel heel goed als je het spelletje al uitgespeeld hebt.(y)

 • Profielfoto
  xaddict

  Wel interessant dat nintendo dat DRM gebeuren er in heeft gebouwd op een OS dat echt maar hier en daar door een enkeling jailbroken word. En die mensen zouden wss sowieso niet betalen dus heeft het hele checken dan geen zin.

  Games als the banner saga checken het nooit en Kun je volledig zonder internetverbinding starten, spelen, en uitspelen

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Pippen, omdat ik als ik gelijk heb het ook wil krijgen:
  http://www.nu.nl/games/4367763/aandeel-nintendo-keldert-komst-super-mario-run.html
  Bam!

 • Profielfoto
  pippen2

  Aandelen zijn gebaseerd op de eerste emotie. Net zoals al die negatieve reacties. Maar het zegt helemaal niets over hoeveel gebruikers het eindelijk hebben gekocht. Vandaag is bekend gemaakt dat de game in 4 dagen maar liefst 40 miljoen keer is gedownload. Dat is een record. Laat daarvan een klein deel die 10 euro betaald hebben. Dan levert de game nog steeds heel veel op en is het toch een succes. Aandeelhouders zien dat en het aandeel zal uiteindelijk juist stijgen.

 • Profielfoto
  computer space

  Zoals ik al eerder vermelde; dat gezanik over piraterij wat je verplicht voorafgaande de film, door je strot krijgt geduwd, als je een DVD of BluRay hebt gekocht. Godver, ik heb €25,00-€30,00 betaald voor een DVD.

  Rare dingen in deze zin:
  – DVD van 25-30€. Amai, dat zijn prijzen uit 1995. Mag toch hopen dat je dat niet te vaak doet. Mediaan bedrag dat ik aan BluRays uitgeef is 10€
  – DVD is vanaf dag 1 al een compleet debiel formaat geweest. Geniet lekker van je DVD 576i versie, met 104% PAL speedup en een beeldcrop. Afblijven! Een stream op npo.nl is tegenwoordig betere kwaliteit, en dat is nog steeds niet veel.
  – Gezanik? Ik zie niks, maar dat ligt hws aan dat ik een MacMini gebruik om ze te kijken. Of ik gebruik MacBlurayPlayer, en die kan alleen de film spelen, of ik zet ze meteen 1op1 op de NAS met MakeMKV. Nergens last van, en prachtige beeldkwaliteit, en vooral fantastisch geluid. Met Netflix gaat dat niet lukken.

  Back on Topic: grootste probleem met de game is blijkbaar dat ie KEISIMPEL is. Met 20-30 minuten versla je de eindbaas. Dat is niet echt lekker voor een game.