Oogje in het zeil met HomeKit-notificaties van iOS 10.2

6 reacties

Met steeds meer compatibele apparaten en software begint Apple’s HomeKit een serieus systeem voor huis­automatisering te worden. In iOS 10.2 voegt Apple een functie toe die handig is om een oogje in het zeil te houden: alerts in de vorm van pushnotificaties.

Iedere sensor die beweging of de status van bijvoorbeeld een raam of deur registreert, kan een notificatie sturen. Je wil dit niet constant ingeschakeld hebben, maar het is nuttig wanneer je langere tijd niet thuis bent.

Notificaties inschakelen

Het inschakelen van notificaties zit enigszins verstopt in de Woning-app. Ga naar het tabblad Kamers, hou de sensor waarvan je notificaties in wil schakelen even in, druk op Details en vervolgens op Status en berichtgeving. Indien de sensor pushmeldingen ondersteunt, kun je in het volgende scherm berichtgeving toestaan.

homekit-berichtgeving-in
Klik/tap voor groter.

Gebruik met mate

De meldingen kunnen bij het gebruik van een bewegingssensor zoals de Elgato Eve Motion (review) handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. Wordt er beweging gedetecteerd? Dan is het handig om even de buren te bellen voor een check. Het kan natuurlijk geen camera vervangen, maar is beter dan geen enkele controle.

Gebruik de functie met mate en schakel deze alleen in bij sensoren waar je zeker van weet je dat bij iedere actie een notificatie wil ontvangen. Een bewegingssensor in een woonkamer is dat niet, wij werden tijdens het testen na een uur gek van de pushnotificaties.
motion-iphone-16x9

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  SJEBloem

  Dit systeem zou heel handig zijn als je kan instellen dat de meldingen alleen gepushed worden op het moment dat je niet thuis bent. De locatievoorziening is hiervoor een prima uitkomst lijkt mij. Echter als je met meerdere mensen in een huis woont wordt dit alweer lastiger. Dan moet er alleen melding gegeven worden op het moment dat iedereen de deur uit is.

  Hier zit qua beveiliging veel potentie in. Nu alleen nog het activeren van de boogey traps op afstand om die boeven te pakken. ?

 • Profielfoto
  Mike

  – Of alleen in de nachturen kunnen instellen.
  – Of Dat je een melding krijg als er iets voor een lange tijd open staat.

  Verder natuurlijk top, zou deze wensen er zijn dan wil ik ze graag kopen!

 • Profielfoto
  H3b

  Jammer de die bewegingsmelder van de hue niet met HomeKit werkt:(

 • Profielfoto
  Shmoo

  Raymon, heb je de HomeKit overstroming sensor nog niet?

  Ik voel mij nu al zo ontzettend veilig dat ik mij straks nog afvraag waarom ik verzekeringen afsluit en niet alles gewoon door software laat regelen.

 • Profielfoto
  pruus

  Hè daar loopt een vreemde kerel door ons huis, oh nee, was ik zelf. Nu nog gezichtsherkenning en klaar zijn we.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dit systeem zou heel handig zijn als je kan instellen dat de meldingen alleen gepushed worden op het moment dat je niet thuis bent. De locatievoorziening is hiervoor een prima uitkomst lijkt mij. Echter als je met meerdere mensen in een huis woont wordt dit alweer lastiger. Dan moet er alleen melding gegeven worden op het moment dat iedereen de deur uit is.

  Hier zit qua beveiliging veel potentie in. Nu alleen nog het activeren van de boogey traps op afstand om die boeven te pakken. ?

  Precies dit.
  Ik moet zeggen dat ik, sinds ik 9 Hue lampen heb, de Woning.app van Apple heel, heel erg minimaal vind. Ik gebruik liever wat anders.
  Zelfs al zou je alleen notificaties krijgen als je niet thuis bent, bij de Woning.app kun je familieleden niet toevoegen zodat je alsnog berichten zou krijgen als zij thuis zijn.
  Daarnaast zou het praktisch zijn als je een uur of 10 minuten stilte hebt als er een notificatie is verzonden. Scheelt ook een hoop als de kat net aan het snuffelen is.
  Maar iets met instelbare tijd heeft Apple niet. Ook niet bij zonsopgang of -ondergang. Je kunt je toch voorstellen dat je 1 uur voordat de zon ondergaat al je lampen aan wilt…!?