NPO komt in 2017 met offline kijken

15 reacties

Netflix is onlangs begonnen met het aanbieden van downloads voor offline kijken en ook bij de NPO staat deze functie op de planning. Dat heeft een woordvoerder tegen vakblad Spreekbuis.nl gezegd. De functie voor offline kijken wordt medio 2017 verwacht.

De nieuwe functie wordt meegenomen in een technische vernieuwing van npo.nl en de apps. Daarbij wordt tevens de gewraakte Silverlight-plugin uitgefaseerd. Of de beeldkwaliteit omhoog gaat, is onduidelijk.

Nieuwe codec gewenst

Indien de NPO bij de huidige beeldkwaliteit blijft, kost een aflevering van DWDD (50 minuten) ongeveer 400 MB opslagruimte, terwijl een kort programma zoals Rundfunk (20 minuten) ongeveer 175MB inneemt. De NPO gebruikt een resolutie van 960×540 pixels, terwijl Full HD 1920×1080 pixels is.

Opmerkelijk is dat Netflix door gebruik van een efficiënte codec 50 minuten Full HD video in een bestandsgrootte van 250MB kan persen.

npo-001
De huidige iOS-app van de NPO.

Niet tot 2017 wachten? Op je Mac kun je heel eenvoudig alles van NPO, maar ook RTL XL en Kijk.nl downloaden. (Zie → Download direct van YouTube en NPO met YouTube-DL)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  laat ze eerst maar eens een fatsoenlijke Apple TV app maken, net als de NOS….

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kan de omroep BNN of MAX niet een soort talenten-programma maken waar jonge developers dit soort nieuwe media diensten bouwen voor de NPO.

  Alles wat die gasten doen loopt altijd 10 jaar achter en uiteindelijk kost het de belastingbetalers alleen maar een hoop geld.

 • Profielfoto
  Shmoo

  laat ze eerst maar eens een fatsoenlijke Apple TV app maken, net als de NOS….

  .
  Voor die 75 mensen in het land met een Apple TV 4. Laat dat maar lekker achterwege.

  Laat Apple eerst maar eens met cijfers komen waarop staat dat X percentage van de bevolking een Apple TV heeft gekocht ipv de verkopen in een ‘overige’ categorie verstoppen.
  Ik denk dat eerder de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld moeten beginnen aan dat soort ontwikkelingen, niet de NPO, dat is belastinggeld daar moet je serieus mee omgaan.

 • Profielfoto
  Imade

  laat ze eerst maar eens een fatsoenlijke Apple TV app maken, net als de NOS….

  .
  Voor die 75 mensen in het land met een Apple TV 4. Laat dat maar lekker achterwege.

  Laat Apple eerst maar eens met cijfers komen waarop staat dat X percentage van de bevolking een Apple TV heeft gekocht ipv de verkopen in een ‘overige’ categorie verstoppen.
  Ik denk dat eerder de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld moeten beginnen aan dat soort ontwikkelingen, niet de NPO, dat is belastinggeld daar moet je serieus mee omgaan.

  Er zijn veel meer mensen met een Apple TV4, en de NOS moet door iedereen te zien zijn… als dat via een app gaat… dan is dat veel gemakkelijker.

  Daarnaast geloof ik nooit dat een aflevering van DwDD 500MB zou wegen.. NPO is 348P… zeer brakke kots kwaliteit dus.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Shmoo, dat ben ik met je eens, Apple zou inderdaad gewoon verkoopcijfer van de TV moeten bekend maken. maar, op KPN/Ziggo hoef je niet te wachten, want, ooit gehoord van KNIPPR? die is al op TV. echter is hun aanbod momenteel te beperkt en in mijn ogen te duur, om naast mijn 1000mb internet abo te nemen, kijk als hun zakken naar € 7.99 of 9.99 voor een All-in prijs.. dan kunnen ze mij als klant verwelkomen tot die tijd tap ik de kabel van Ziggo af met mijn usb tv stick inc. met EyeTV…

  en uh, Imade, npo gemist en de live stream zijn tegenwoordig 1024x576px, en de NOS zet op hun eigen website de uitzendingen tegenwoordig zelfs in 720p online.
  (van een collega bij de NPO heb ik tevens vernomen dat ergens volgend jaar de NPO live streams + gemist ook naar max. 1280×720 gaan, maar dat dit per programma/omroep kan verschillen ivm met rechtengezeik.)

 • Profielfoto
  SvS

  idd, eens met Dave en imade. Gewoon een versie maken voor Apple TV is niet ingewikkeld. Een onofficiële versie is eens gemaakt door een medewerker (vrijwillige basis, als hobby), ik heb het toen erop kunnen zetten, maar door update van tvOS was het ineens onwerkbaar. Dat wetende, is theoretisch niet onmogelijk om een goede app voor tvOS te maken. Maar ze moeten het willen zien.

 • Profielfoto
  Imade

  Shmoo, dat ben ik met je eens, Apple zou inderdaad gewoon verkoopcijfer van de TV moeten bekend maken. maar, op KPN/Ziggo hoef je niet te wachten, want, ooit gehoord van KNIPPR? die is al op TV. echter is hun aanbod momenteel te beperkt en in mijn ogen te duur, om naast mijn 1000mb internet abo te nemen, kijk als hun zakken naar € 7.99 of 9.99 voor een All-in prijs.. dan kunnen ze mij als klant verwelkomen tot die tijd tap ik de kabel van Ziggo af met mijn usb tv stick inc. met EyeTV…

  en uh, Imade, npo gemist en de live stream zijn tegenwoordig 1024x576px, en de NOS zet op hun eigen website de uitzendingen tegenwoordig zelfs in 720p online.
  (van een collega bij de NPO heb ik tevens vernomen dat ergens volgend jaar de NPO live streams + gemist ook naar max. 1280×720 gaan, maar dat dit per programma/omroep kan verschillen ivm met rechtengezeik.)

  Die 720P bestandjes zijn alleen beschikbaar voor NLZiet klanten… normale klanten hebben 348P kwaliteit.
  KNIPPR is juist handig omdat het a la carte is, waar veel mensen om vragen waaronder ik.
  Ik kijk 99% van de gevallen al via Knippr…
  Wat is btw Eyetv voor iets?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruik de NOS app dagelijks. De beeldkwaliteit mag van mij wel omhoog. Bij Tagesschau kunnen ze het wel (snel en highres).

 • Profielfoto
  wensink
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik heb een bundel van 20GB pm wegens de NPO app. Als ik
  Dit had geweten had ik Mn abbo niet met twee jaar verlengt:p

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De kwaliteit van de NPO app is om te huilen… Als je dat vergelijkt met Netflix…een hemelsbreed verschil. Wat de Apple TV4 betreft. Ik begrijp nog steeds niet het nut van dat ding. Grootste deel van alle functies zit al in elke smart televisie (en er worden zo goed als geen televisies meer verkocht die geen smart televisie zijn).
  En daar bovenop zitten die functies ook nog in veel kastjes die je (meestal gratis) van je televisie/internet provider krijgt. Ik heb de Horizon box van Ziggo. Daarop staan giga veel TV-zenders, ongeveer 1000 films en series gratis te bekijken en (nieuwere) films tegen betaling on demand te bekijken. Deze week zijn de Netflix en Videoland apps ook nog eens toegevoegd aan de Horizonbox, dus dan ben je toch klaar. Enige dat ik niet kan is draadloos streamen met mijn iPhone. Daarvoor gebruik ik een Apple snoertje.

 • Profielfoto
  Imade

  De kwaliteit van de NPO app is om te huilen… Als je dat vergelijkt met Netflix…een hemelsbreed verschil. Wat de Apple TV4 betreft. Ik begrijp nog steeds niet het nut van dat ding. Grootste deel van alle functies zit al in elke smart televisie (en er worden zo goed als geen televisies meer verkocht die geen smart televisie zijn).
  En daar bovenop zitten die functies ook nog in veel kastjes die je (meestal gratis) van je televisie/internet provider krijgt. Ik heb de Horizon box van Ziggo. Daarop staan giga veel TV-zenders, ongeveer 1000 films en series gratis te bekijken en (nieuwere) films tegen betaling on demand te bekijken. Deze week zijn de Netflix en Videoland apps ook nog eens toegevoegd aan de Horizonbox, dus dan ben je toch klaar. Enige dat ik niet kan is draadloos streamen met mijn iPhone. Daarvoor gebruik ik een Apple snoertje.

  Bij Ziggo is NIETS gratis, voor Horizon betaal je gewoon 5 euro per decoder bovenop je abonnement.
  Myprime is ook niet gratis, kost als je niet in de oude situatie zit gewoon 7 euro per maand, wil je HBO erbij per 1/1/17 dan moet je daar ook weer extra voor betalen.
  Bij Netflix is het contractueel geregeld dat Ziggo een bedrag krijgt voor iedereen die zich via de Horizon app registreert op Netflix.
  Al wordt het binnenkort Ziggo decoder omdat de naam Horizon even erg besmet is als UPC.

 • Profielfoto
  SvS

  Tja @MacAanZee, AppleTV 4: games zijn leuk en ontspannend, airplay functie is goed, Netflix/youtube/videoland, etc. doen het uitstekend. Kortom, we zijn er nog steeds blij mee.
  En bediening van Smart TV’s apps zijn om te huilen, vind je niet? En ondersteuning/updates worden vaak tijdje nà aankoop gestopt. Apple TV 3 werd toch wat langer ondersteund en is nu nog steeds prima bruikbaar. In ons geval met ‘domme’ (maar wel full HD) TV is Apple TV 4 + controller een uitstekende sint-aankoop gebleken in 2015. Wij oriënteren naar volgende ‘domme’ tv (dus zonder brakke Smart-tv-apps) zonder internet software en Humax lijkt een reeks TV’s te hebben gemaakt die wij zoeken.

 • Profielfoto
  queenfan

  NPO is voor mij oninteressant net als de rest van de publieke omroepen, heb genoeg aan Netflix, Videoland en YouTube.

  Hoop dat Amazon snel uitkomt in NL.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Vergeet niet dat de NPO vooralsnog, contractueel gezien, uitzendingen in principe niet gratis in full HD mag aanbieden of dit nou streaming is of een gemist dienst, ivm met de verplichte (gratis) doorgifte van NPO 1/2/3 bij de kabel/sat/iptv maatschappijen, die hebben momenteel nog het monopolie op HD beeld van de NPO. Voor vaste bezoekers van OMT is dit geen nieuws meer, want ze hebben er in maart van dit jaar nog een artikel over: http://www.onemorething.nl/2016/03/kabelaars-dwingen-npo-tot-lage-kwaliteit-streams-en-gemist/