Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 december 2016

Nokia begint patentenstrijd tegen Apple

Een nieuw hoofdstuk in patenten­strijd tussen smartphone­makers wordt geschreven door Nokia. Het Finse bedrijf, dat zich tegenwoordig vooral met het maken van netwerkapparatuur bezighoudt, klaagt Apple aan om het schenden van maar liefst 32 patenten.

Nokia klaagt Apple in Duitsland en de VS aan. Het gaat om patenten op hardwarematige zaken als antennes, chipsets en schermtechnologie, maar ook software zoals de interface en de VP8-videocodec.

Nokia schrijft in een persbericht: “Door voortdurende investeringen in research en development heeft Nokia veel van de fundamentele technologieën -die in huidige mobiele apparaten gebruikt- worden gemaakt. Ook Apple-producten maken gebruik van onze vindingen en na jaren van onderhandelingen, is het niet gelukt om een akkoord te bereiken. Daarom ondernemen we nu deze actie om onze rechten te verdedigen.”

De merknaam Nokia is de afgelopen jaren snel naar de achtergrond verdwenen, zeker nadat het Finse bedrijf zijn smartphone-tak aan Microsoft verkocht. Anno 2016 richt Nokia zich vooral op het maken van netwerkapparatuur voor telecomproviders, het nam daarbij Alcatel-Lucent over. Onlangs werd ook Withings, een maker van digitale health-producten, door Nokia ingelijfd.

In 2017 of 2018 moeten er weer Nokia-smartphones in de schappen liggen. Een Finse ondernemer heeft samen met Foxconn de merkrechten voor ‘Nokia’ gekocht van Microsoft en gaat Android-smartphones produceren.

Reageer op artikel:
Nokia begint patentenstrijd tegen Apple
Sluiten