Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 december 2016

Miljardenboete EU: Apple en Ierland bijten van zich af

Apple en Ierland hebben officieel gereageerd op de miljardenboete die Brussel in augustus oplegde. De Europese Commissie is van mening dat Apple 13 miljard onrechtmatig verkregen belastingvoordelen in Ierland terug moet betalen.

“De Commissie heeft zijn bevoegdheden overschreden en de fiscale soevereiniteit van Ierland aangetast”,  het Ierse ministerie van Financiën aan de Europese Commissie in een vernietigende reactie.

Apple klaagt dat het uitsluitend om zijn succes aangepakt wordt: “Apple is een gemakkelijke prooi omdat het voor veel krantenkoppen zorgt. Door de aanklacht kon het Deense commissielid dat de miljardenboete onthulde ‘Deen van het jaar 2016’ worden,” zegt Apple’s bedrijfsadvocaat Bruce Sewell in een interview met Reuters.

CFO Luca Maestri ontkent dat Apple fiscale voordelen ontvangt en noemt het door Brussel berekende bedrag belachelijk: “De commissie stelt dat we in Ierland belasting moeten betalen over de volledige opbrengst van de producten die we buiten de VS verkopen. In Ierland worden onze producten en intellectuele eigendommen echter niet gemaakt. Deze berekening is daarom absurd.”

Apple Ierland kantoor
Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.

In het Amerikaanse congres betoogde Tim Cook in 2013 nog dat de afspraken met Ierland legaal zijn en dat Apple daarmee iedere cent aan verschuldigde belasting betaalt. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zet deze week een bezwaarprocedure bij het Europese Hof in gang.

Reageer op artikel:
Miljardenboete EU: Apple en Ierland bijten van zich af
Sluiten