Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 december 2016

macOS 10.12.2 toont resterende accuduur niet langer

In de laatste beta van macOS heeft Apple stilletjes een functie verwijderd. Op MacBooks is de schatting van de resterende accuduur in uren niet langer zichtbaar in de menubalk. Alleen het percentage wordt samen met welke apps veel stroom verbruiken getoond.

We hebben dit op een MacBook Air (2014) en MacBook Pro (2016) getest met de vijfde beta van macOS 10.12.2. Natuurlijk kan de functie later terugkeren, maar het lijkt geen compleet onlogische beslissing.

macOS 10.12.2 op een 13-inch MacBook Air.

Onbetrouwbare indicatie

iOS-apparaten hebben nooit de resterende gebruikstijd hebben geschat en geven altijd een percentage. In feite was de door macOS gemaakte schatting ook niet erg betrouwbaar. De computer berekent de resterende werktijd op basis van je huidige gebruik, maar weet niet wat je wil gaan doen. De aangegeven tijd varieert afhankelijk van het gebruik sterk. Voornamelijk als je wisselt tussen lichte en zware taken.

macOS 10.12.1 op een 13-inch MacBook Air.

Bij de nieuwe MacBook Pro met zesde generatie Intel-processor was de meting nog onbetrouwbaarder, dat ondervond onder andere journalist Walt Mossberg van The Verge. Apple stelde dat de nieuwste Intel-processors constant tussen klokfrequenties schakelen om batterij te sparen, waardoor het haast onmogelijk is een nauwkeurige schatting te geven.

De functie verwijderen is natuurlijk niet de oplossing waar de meeste gebruikers op zitten te wachten. Wellicht werkt Apple op de achtergrond aan een betrouwbare indicatie en is de functie daarom tijdelijk uitgeschakeld.

In het scherm activiteitenweergave wordt de schatting nog wel weergeven.

De geschatte resterende gebruiksduur wordt overigens steeds weergegeven in de Activity Monitor, tabblad Energie. Een externe applicatie als iStat Menus kan de informatie nog steeds in de de menubalk van macOS plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS 10.12.2 toont resterende accuduur niet langer
Sluiten