Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 december 2016

‘MacBook Pro kreeg kleinere accu dan gepland’

Een van de kritiekpunten van de nieuwe MacBook Pro is de accucapaciteit. Apple ging voor een dunner ontwerp met kleinere accu. De nieuwe, zuinigere Intel Skylake-chips moesten de accuduur op peil houden, maar dat pakt niet altijd goed uit.

Apple had een grotere accu met gelaagd ontwerp gepland, maar deze kwam niet door een kritieke test, schrijft Mark Gurman bij Bloomberg. Daarom werd teruggevallen op een standaard-accu met minder capaciteit.

Verschil van 35 procent

Een gelaagde accu zou Apple in staat stellen om binnen hetzelfde fysieke formaat 35 procent meer capaciteit te bieden. Daarnaast kan de accu door de lagen helemaal aansluiten op de behuizing waardoor iedere millimeter beschikbare ruimte benut wordt. Bij de 12-inch Retina MacBook wordt deze techniek wel toegepast. Toen de gelaagde accu voor de MacBook Pro met Touch Bar niet goed bleek te werken, zou Apple voor een standaard accu gekozen hebben om de release niet verder te vertragen.

De gelaagde accu van de 12-inch MacBook.

Meer problemen bij Mac-team

In het artikel schetst Gurman een beeld van een Mac-team dat geplaagd wordt door interne strubbelingen. Zo was het plan de 12-inch MacBook begin dit jaar te voorzien van twee USB-C-poorten en Touch ID, maar dat lukte niet omdat de Mac bij Apple’s ontwerp-afdeling niet de hoogste prioriteit meer heeft. Werknemers zeggen dat ze tegenwoordig met twee uitvoeringen van ideeën moeten komen, door gebrek aan visie bij het management.

Tot slot zou Apple de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor iOS en macOS samen hebben gevoegd, waardoor iOS netto aanzienlijk meer aandacht van Apple’s ontwikkelaars krijgt en de Mac een tweederangs burger in Cupertino is geworden. Om op een positieve noot te eindigen: volgend jaar zien we vrijwel zeker Touch ID en een tweede USB-C-poort in de 12-inch MacBook en kan de accu van de MacBook Pro er alleen maar op vooruit gaan.

Reageer op artikel:
‘MacBook Pro kreeg kleinere accu dan gepland’
Sluiten