Lightroom voor iOS: nieuwe interface, meer controle

3 reacties

Adobe heeft Lightroom voor iOS een omvangrijke update gegeven. De app heeft een nieuwe interface die is ontworpen om bediening met één hand aanzienlijk te vergemakkelijken. De app werkt ook zonder Creative Cloud-abonnement.

De app is vooral geschikt voor gevorderde iPhone-fotografen, die beelden in RAW/DNG-formaat willen opslaan en controle over de exposure, sluitertijd, witbalans en lichtgevoeligheid willen hebben.

Meer opties in pro-modus

Lightroom is op iOS een combinatie van een camera-app en snelle beeldbewerker. De nieuwe interface is eenvoudiger in gebruik, maar niet minder krachtig. De camera-app laat je nu switchen tussen automatisch en een pro-modus met alle instellingen. De opties voor beeldbewerking zijn overzichtelijker en de nieuwe ‘info’ sectie laat je snel metadata zoals een naam, onderschrift en copyright aan een foto toevoegen.

lightroom-001
Van links naar rechts: cameramodus, bewerkingsmodus en infomodus – Klik/tap voor groter.

Sinds iOS 10 hebben apps toegang tot de directe beelden die de camera maakt. Lightroom voor iOS slaat foto’s desgewenst dan ook in RAW (DNG)-formaat op. Dit werkt echter alleen op toestellen met een 12-megapixel camera. Op moment van schrijven zijn dat: iPhone 6s (Plus), iPhone SE en iPhone 7 (Plus) en iPad Pro met een 9,7-inch scherm.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Macteach

  Het cameragedeelte is dus duidelijk hetzelfde, en dus gekochr blijkbaar, als dat van de prima app Camera+

 • Profielfoto
  Moos

  Ik mis alleen de functie nog om de presets van mijn computer te importeren. Ideaal als je op locatie fotografeert, automatisch de raw-foto naar je telefoon stuurt, en zo al snel een preview van het eindresultaat kan zien.

 • Profielfoto
  rbsoen

  Vreselijk onhandig programma. Het werkt allemaal leuk en aardig als je in een regio bent met snel internet. Maar de enige manier om bij je raw files te komen is uploaden in de Adobe cloud en dan downloaden met lightroom. Ik ben nu stockfoto’s aan het maken op een plek waar mijn upload snelheid 0,1mb is. Reken maar uit met 100 foto’s van 12mb. Na een dagje fotograferen staan de raw bestanden wel op mijn iPhone maar ze zijn er alleen maar als jpg af te halen. De adobe cloud laat het afweten met deze upload snelheid. Ik heb nu ProCam gekocht, daarmee kan dat wel. Met airdrop haal ik ze zo binnen. De raw files staan nu gewoon in mijn camera roll. Leve de lock-in.