Jimmy Iovine: “Apple wil geen platen­label worden”

10 reacties

Het was een prima jaar voor Apple Music. De muziekdienst kreeg een nieuwe interface en heeft meer dan 20 miljoen betalende abonnees. Tijd om de balans op te maken en dat doet Jimmy Iovine, hoofd Apple Music, samen met Larry Jackson, chef content.

In een interview met de New York Times lichten de heren Apple’s ambities toe -zeker geen platen­maatschappij worden- en voorzien ze dat er uiteindelijk maar twee of drie streaming­diensten over zullen blijven.

Woede van labels

Te beginnen met “case” Frank Ocean. De singer-songwriter lanceerde met hulp van Apple zijn nieuwe album Blonde dit jaar exclusief op Apple Music. Het behoorde tot de meest gestreamde albums op Apple Music. De hele release werd door Apple en het eigen label van Frank Ocean verzorgd, waardoor platen­maatschappij buiten spel werd gezet en dreigde exclusieve samenwerkingen voortaan te weigeren.

Iovine zegt er niet zo mee te zitten: “We wilden met Frank Ocean werken en hadden een deal met hem, hij bepaalde waar en wanneer zijn muziek uitkwam, we zouden het album vroeg of laat toch wel krijgen. Wat tussen hem en Universal is voorgevallen, blijft tussen hen, het had niets met ons te maken, echt niets.”
blonde-16x9

Geen label maar een platform

Zou het niet interessant zijn om van Apple Music een label te maken en zelf artiesten te contracteren? Iovine ziet de rol van Apple Music anders voor zich: “We zijn een platform dat er voor artiesten, labels en de consument is. Labels hebben honderden artiesten onder zich, wij niet, dat zouden we ook niet kunnen. Ons belang is om het best mogelijke platform om met het publiek te communiceren te bouwen.”

We moeten de exclusieve releases ook niet overschatten. Volgens Jackson zorgen ze wel voor een piek in aanmeldingen, maar is het zeker niet de enige reden dat mensen zich aanmelden.

Consolidatie en concurrentie

Iovine werkte voor zijn overstap naar Apple bij het label Interscope en zegt dat de muziekwereld klein is: “Iedereen praat over iedereen, we hebben goed contact met andere streaming­diensten. Ik zie Jay [Jay-Z, de eigenaar van Tidal] vaak en ik wil dat zijn dienst succesvol is. Er is ook nooit één platenmaatschappij geweest (…) We zijn concurrenten, maar hebben elkaar zo nu en dan ook nodig.”

tidal
De lancering van Tidal in 2014.

In september ging het gerucht gerucht dat Apple mogelijk Tidal wilde overnemen, maar dit werd ontkracht. De toekomst voor streaming muziek lijkt rooskleurig, maar toch verwacht Iovine consolidatie in de markt. De oud-platenbaas voorziet dit aan de hand van een onvervalst stukje logica dat zo uit de mond van Johan Cruijff had kunnen komen: “Kijk naar de geschiedenis. Uiteindelijk blijven er van alles twee of drie over.”

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Laatste alinea
  Gerucht. Gerucht

 • Profielfoto
  Neowip

  Laat die zich eerst richten op de UI/UX van de Music app. Daar is nog voldoende te doen voor meneer Iovine.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Wordt tijd dat ze lossless aan gaan bieden

 • Profielfoto
  Nummer 49

  @sjonnie, wat is lossless?

 • Profielfoto
  sjonnie

  @Nummer49, dat is muziek streamen in cd kwaliteit.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik kan aan alle mensen met een enigzins grote lokale library, die Apple Music willen uitproberen, slechts adviseren om een backup te maken van je itunes-folder.
  Ik heb het 2x geprobeerd, en 2x werd m’n library totaal vern**kt. Maar dan ook totaal. En toen ik eens rondgooglede bleek ik bepaald niet de enige. Let goed op je albumart, je tags (zoals comments, grouping, bpm, etc.) EN of alle nummers gevonden zijn, want je wordt pas gewaarschuwd als je het nummer probeert af te spelen. Het kan een eerste indruk geven dat alles goed is gegaan. Maar bij mij werd bijna de helft niet gevonden, was m’n albumart vervangen en waren tags leeg. En strandballen, heeel veel strandballen.

 • Profielfoto
  ¿`„

  standballen zijn in elk geval kleurrijker dan mijn eigen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ik kan aan alle mensen met een enigzins grote lokale library, die Apple Music willen uitproberen, slechts adviseren om een backup te maken van je itunes-folder.
  Ik heb het 2x geprobeerd, en 2x werd m’n library totaal vern**kt. Maar dan ook totaal. En toen ik eens rondgooglede bleek ik bepaald niet de enige. Let goed op je albumart, je tags (zoals comments, grouping, bpm, etc.) EN of alle nummers gevonden zijn, want je wordt pas gewaarschuwd als je het nummer probeert af te spelen. Het kan een eerste indruk geven dat alles goed is gegaan. Maar bij mij werd bijna de helft niet gevonden, was m’n albumart vervangen en waren tags leeg. En strandballen, heeel veel strandballen.

  Nu ken ik dit probleem niet met een grote bibliotheek. Maar het advies zou moeten zijn met welk programma dan ook, dat je altijd gewoon een backup maakt.
  Ik weet niet wanneer je dit hebt gedaan, maar in het begin waren er inderdaad issues met het herkennen van muziek i.c.m het muziek in de cloud zetten, wanneer je geen iTunes match klant was. Nu gebruikt men hetzelfde algoritme. 100% herkenning van al je bestanden zal geen enkel programma lukken.

 • Profielfoto
  Facundo

  Tuurlijk moet je altijd een backup maken. Had ik ook gewoon gedaan. Maar het is niet voor iedereen ‘tuurlijk’ blijkt steeds weer na een update.
  Wat jij beschrijft is juist waar ik zo’n probleem mee heb. Ik wil Apple Music kunnen gebruiken zonder m’n lokale library aan de cloud uit te hoeven leveren. Ze moeten gewoon met hun klauwen van lokale bestanden (en hun tags en artwork) afblijven. En zonder die icloud music library laat Apple mij m’n streams niet organiseren. Dus is het voor mij onbruikbaar, zéker t.o.v. Spotify.
  Overigens vind ik 40-50% niet herkennen wel onaanvaardbaar slecht, vooral als daar ook nog eens itunes-store gekochte muziek bij zit. En in veel gevallen werden een paar nummers uit een album wèl herkend en de rest niet. In de finder stonden ze dan gewoon allemaal nog.

 • Profielfoto
  HJ

  Dat Apple hier zich mee bezig houdt, interesseert me geen bal en heeft geen toegevoegde waarde meer voor mij. En steeds meer met wat Apple uitbrengt heb ik dat gevoel dat het niks toevoegt of me nog verrast.

  Ik gebruik iTunes als “muziekbeheer” programma, ik zit niet te wachten op shit zoals genius, Apple Music, of een andere “nieuwe” functie, die eigenhandig m’n muziekbibliotheek verneukt omdat Apple weer iets debiel heeft toegevoegd aan iTunes.