Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 december 2016
Leestijd: 2 minuten

Jimmy Iovine: “Apple wil geen platen­label worden”

Het was een prima jaar voor Apple Music. De muziekdienst kreeg een nieuwe interface en heeft meer dan 20 miljoen betalende abonnees. Tijd om de balans op te maken en dat doet Jimmy Iovine, hoofd Apple Music, samen met Larry Jackson, chef content.

In een interview met de New York Times lichten de heren Apple’s ambities toe -zeker geen platen­maatschappij worden- en voorzien ze dat er uiteindelijk maar twee of drie streaming­diensten over zullen blijven.

Woede van labels

Te beginnen met “case” Frank Ocean. De singer-songwriter lanceerde met hulp van Apple zijn nieuwe album Blonde dit jaar exclusief op Apple Music. Het behoorde tot de meest gestreamde albums op Apple Music. De hele release werd door Apple en het eigen label van Frank Ocean verzorgd, waardoor platen­maatschappij buiten spel werd gezet en dreigde exclusieve samenwerkingen voortaan te weigeren.

Iovine zegt er niet zo mee te zitten: “We wilden met Frank Ocean werken en hadden een deal met hem, hij bepaalde waar en wanneer zijn muziek uitkwam, we zouden het album vroeg of laat toch wel krijgen. Wat tussen hem en Universal is voorgevallen, blijft tussen hen, het had niets met ons te maken, echt niets.”

Geen label maar een platform

Zou het niet interessant zijn om van Apple Music een label te maken en zelf artiesten te contracteren? Iovine ziet de rol van Apple Music anders voor zich: “We zijn een platform dat er voor artiesten, labels en de consument is. Labels hebben honderden artiesten onder zich, wij niet, dat zouden we ook niet kunnen. Ons belang is om het best mogelijke platform om met het publiek te communiceren te bouwen.”

We moeten de exclusieve releases ook niet overschatten. Volgens Jackson zorgen ze wel voor een piek in aanmeldingen, maar is het zeker niet de enige reden dat mensen zich aanmelden.

Consolidatie en concurrentie

Iovine werkte voor zijn overstap naar Apple bij het label Interscope en zegt dat de muziekwereld klein is: “Iedereen praat over iedereen, we hebben goed contact met andere streaming­diensten. Ik zie Jay [Jay-Z, de eigenaar van Tidal] vaak en ik wil dat zijn dienst succesvol is. Er is ook nooit één platenmaatschappij geweest (…) We zijn concurrenten, maar hebben elkaar zo nu en dan ook nodig.”

De lancering van Tidal in 2014.

In september ging het gerucht gerucht dat Apple mogelijk Tidal wilde overnemen, maar dit werd ontkracht. De toekomst voor streaming muziek lijkt rooskleurig, maar toch verwacht Iovine consolidatie in de markt. De oud-platenbaas voorziet dit aan de hand van een onvervalst stukje logica dat zo uit de mond van Johan Cruijff had kunnen komen: “Kijk naar de geschiedenis. Uiteindelijk blijven er van alles twee of drie over.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Jimmy Iovine: “Apple wil geen platen­label worden”
Sluiten