iCloud-spam: Apple werkt aan oplossing

11 reacties

Zes weken na de eerste grootschalige uitbraak, heeft Apple gereageerd op de spam­berichten die iCloud-gebruikers steeds vaker via de agenda-app of iCloud-fotodelen ontvangen. Het bedrijf zegt op de hoogte te zijn en actief spammers te blokkeren.

Spam via uitnodigingen in de agenda-app bleek een effectief middel omdat deze standaard als pushnotificatie op iOS-apparaten wordt weergeven. Apple wil dit blijkbaar met een filter bestrijden.

Reminderklik niet op accepteren of afwijzen, want zo bevestig je dat je e-mailadres gebruikt wordt. Hoe je uitnodigingen verwijdert zonder de spammer op de hoogte te stellen, lees je in dit artikel van vorige week. We hebben eerder deze week ook een tijdelijke oplossing voor de iCloud-spam gepubliceerd.

De volledige verklaring die Apple aan het Canadese iMore gaf luidt: “we vinden het vervelend dat sommige iCloud-gebruikers spam via de angeda ontvangen. We werken momenteel actief aan een oplossing door verdachte afzenders en uitnodigingen te blokkeren.” Apple wil blijkbaar een filter dat verdachte afzenders en spamberichten detecteert en blokkeert.

Meer controle gewenst

De aanpak van Apple lijkt ons vooral op korte termijn zinvol. Op de lange termijn zou de gebruiker meer controle moeten krijgen door bijvoorbeeld alleen uitnodigingen van bestaande contacten in het adresboek als pushnotificatie te weergeven. Automatische filters hebben altijd zwakheden die spammers weten te misbruiken.

spammmm-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Coyote52

  Gewoon niks verwijderen, de dag erna is het cijfer 1 weg?

 • Profielfoto
  SJEBloem

  Ik heb mijn iCloud account geregistreerd met een gmail-account en heb nog geen last gehad van deze spam uitnodigingen.

 • Profielfoto
  Niels

  Een filter is inderdaad niet de oplossing, de optie voor het ontvangen van contactpersonen lijkt me beter, al heeft deze nog steeds beperkingen (zakelijk hebben mensen bijvoorbeeld niet alle contacten in hun iPhone). Het eenvoudigste lijkt mij gewoon een ‘verwijder’ en ‘blokkeer’ knop, dan is de melding zo verwijderd en krijgt de spammer ook geen bevestiging terug.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik heb mijn iCloud account geregistreerd met een gmail-account en heb nog geen last gehad van deze spam uitnodigingen.

  Dat komt doordat de spammers @icloud.com adressen targetten.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Optie ‘vraag om verzending bevestiging’ toevoegen: klaar. A la Lightning op Thunderbird; bij het accepteren / verwijderen vraagt deze eerst of er gemaild moet worden.

 • Profielfoto
  neuerburg

  NielsDam 1 uur geleden

  SJEBloem
  Ik heb mijn iCloud account geregistreerd met een gmail-account en heb nog geen last gehad van deze spam uitnodigingen.
  Dat komt doordat de spammers @icloud.com adressen targetten.

  Helaas niet. Mijn vrouw heeft een ander domein dan icloud.com en toch spam. Ik heb de zelfde maar gelukkig geen spam. (afkloppen)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Zes weken …

 • Profielfoto
  SJEBloem

  @NielsDam, dit was inderdaad een mogelijke reden waarom ik nog niet getarget ben (blij toe). Maar blijkbaar zijn niet alleen de @icloud.com adressen getarget. @neuerburg mag ik vragen welk domein jullie dan gebruiken?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  FYI: In het screenshot onderaan het artikel zie je dat ook @gmail.com getarget wordt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ook ik gebruik gmail en heb ook spam…

 • Profielfoto
  Jurr

  Geen spam gehad nog!