Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 december 2016
Leestijd: 1 minuut

iCloud-spam: Apple werkt aan oplossing

Zes weken na de eerste grootschalige uitbraak, heeft Apple gereageerd op de spam­berichten die iCloud-gebruikers steeds vaker via de agenda-app of iCloud-fotodelen ontvangen. Het bedrijf zegt op de hoogte te zijn en actief spammers te blokkeren.

Spam via uitnodigingen in de agenda-app bleek een effectief middel omdat deze standaard als pushnotificatie op iOS-apparaten wordt weergeven. Apple wil dit blijkbaar met een filter bestrijden.

Reminderklik niet op accepteren of afwijzen, want zo bevestig je dat je e-mailadres gebruikt wordt. Hoe je uitnodigingen verwijdert zonder de spammer op de hoogte te stellen, lees je in dit artikel van vorige week. We hebben eerder deze week ook een tijdelijke oplossing voor de iCloud-spam gepubliceerd.

De volledige verklaring die Apple aan het Canadese iMore gaf luidt: “we vinden het vervelend dat sommige iCloud-gebruikers spam via de angeda ontvangen. We werken momenteel actief aan een oplossing door verdachte afzenders en uitnodigingen te blokkeren.” Apple wil blijkbaar een filter dat verdachte afzenders en spamberichten detecteert en blokkeert.

Meer controle gewenst

De aanpak van Apple lijkt ons vooral op korte termijn zinvol. Op de lange termijn zou de gebruiker meer controle moeten krijgen door bijvoorbeeld alleen uitnodigingen van bestaande contacten in het adresboek als pushnotificatie te weergeven. Automatische filters hebben altijd zwakheden die spammers weten te misbruiken.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iCloud-spam: Apple werkt aan oplossing
Sluiten