Hints naar nieuwe iMac en Mac Pro in macOS 10.12.2

16 reacties

Na de aankondiging van de MacBook Pro met Touch Bar is de vraag wanneer de rest van de Mac-familie verfrist wordt. Het zou wel eens in het voorjaar kunnen gebeuren, blijkt uit nieuwe grafische drivers voor AMD-chips in de laatste betaversie van macOS 10.12.2.

Apple voegt ondersteuning voor drie nieuwe AMD Polars-chips toe, waarvan twee waarschijnlijk voor de Retina iMac en een voor een nieuwe Mac Pro zijn. Dit ontdekte leden van hackintosh-community TonyMacx86.

In totaal werden drie nieuwe chips gevonden:

 • AMD Polaris 10 XT2: Vernieuwde versie van de AMD Radeon R9-chip die in de huidige 5K Retina iMac zit
 • AMD Vega 10: Een nieuwe variant van AMD’s Fury Pro-chip die geschikt is voor de Mac Pro. De meest recente Fury Pro heeft een rekenkracht van 12 teraflops, terwijl de Mac Pro uit 2013 ‘maar’ tot 7 teraflops gaat.
 • Polaris 12: Opvolger van de grafische chip die in de MacBook Pro met Touch Bar zit (deze is gebaseerd op Polaris 11).
XT2
Klik/tap voor groter.

Nieuwe AMD-drivers hebben al vaker nieuwe Macs verklapt. Zo werden in juni al verwijzingen naar AMD Polaris 11 gevonden in een macOS-beta. Dit bleek uiteindelijk de nieuwe AMD Radeon Pro-chip van de Macbook Pro met Touch Bar, die in september uitkwam, te zijn.

De AMD Polaris 10 XT2 en Vega 10-chips worden begin 2017 verwacht, wij rekenen daarom in maart op een nieuwe iMac, maar een Mac Pro kan door vertragingen bij Intel mogelijk tot WWDC in juni op zich laten wachten. (Zie → Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Nou nou spannend hoor. Ik ben benieuwd.

  Je bent best wel een nerdy als je dit te weten komt op deze wijze. Damm.

  iMac met Retina, klinkt leuk. Wel heb ik het idee dat de iMac wederom een stap duurder gaat worden. Dat vind ik dan wel weer jammer. Voor mijn laatste iMac 27 inch betaalde ik ooit zo’n 1500. Maar voor de volgende moet ik vermoedelijk minimaal 500 euro meer meenemen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  netjes. als het waar is tenminste, want het is schandalig dat apple nog een 3 jaar uit product verkoopt voor de zelfde dure prijs (Mac Pro). terwijl ze prima de prijs kunnen halveren….

 • Profielfoto
  polansky

  Gezien alle problemen met de huidige nieuwe MBP kijk ik eerst liever de kat uit de boom voordat ik tot aanschaf van een nieuwe Mac overga.

 • Profielfoto
  Zakske

  iMac met Retina, klinkt leuk.

  Dat hele “retina”-gelul is enkel marketingpraat van Apple, bovendien zijn de 4K 21,5‑inch en de 5K 27‑inch iMac nu al “retina”. De iPhone is volgens Apple ook “retina”, maar bijna elk toestel met Android heeft meer “retina”.

  Marketing…:lol:

 • Profielfoto
  Afroman

  Apple heeft altijd geswitched tussen Nvidia en AMD. Is er nog een kans dat ze naar Nvidia gaan? Wat is de reden dat ze nu naar AMD zijn gegaan sinds 2014/2015?

 • Profielfoto
  koekiewous

  Specs boeien me niet als ie maar €999,- max is. (Zul je zien, is ie €1599,- en koop ik hem toch)

 • Profielfoto
  Shmoo

  €999,- max wat? Voor een iMac? De kans dat zoiets gebeurt is denk ik even groot als dat mijn oma 999 jaar oud wordt en ze is bijna 10 jaar geleden overleden dus succes.(y)

  De iMacs kun je beter inschalen op een +200,- van de prijs waar ze nu voor staan.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik ben serieus benieuwd naar verkoopcijfers van macbooks komende half jaar, ten opzichte van die van 1 a 2 jaar terug. Dat aangezien de prijzen niet bepaald vriendelijk zijn. Mijn BTO iMac Retina heeft mij klauwen vol geld gekost. Dan koop ik niet zo gauw weer iets van Apple. Helaas.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die zullen sowieso overtreffen maar dat is niet meer dan logisch wanneer je je achterban 18 maanden laat wachten op een computer-upgrade en in die 18 maanden wel elke 2 maanden een gerucht was over dat de nieuwe machines er nu echt aan zaten te komen. Ik bedoel, heelveel mensen hebben niet hun aankoop uitgesteld omdat ze een nieuwe generatie Macbook Pro wilde.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Kwaliteit. Nvidia zou veel te goed performen en te weinig problemen geven. AMD heeft brakke drivers, goedkope hardware en matige performance. En laten dat nu de nieuwe core values van Apple zijn. .

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja Nvidea, die de grafische chips maakten voor de MBP uit 2007, 2010 en 2013 die allemaal een inruilprogramma kregen omdat ze smolten van oververhitting.
  Ik denk niet dat het probleem bij die chip ligt, maar bij het design waarbij de GPU te weinig koeling krijgt. Maar je krijgt er wel een lekker stille designcomputer voor in de plaats?.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het schijnt dat er op de Mac Pro een 360 graden touch screen komt aan de buitenkant. Waar je met twee handen op en neer kunt bewegen, voor speciale functies.

 • Profielfoto
  Melle

  Een krachtige mini quad-core – zo dat er ook nog inzetten?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee, kansloos.

  Quad Core was altijd voor server gedoe en al het server gedoe bij Apple is aflopende zaak.

  Mac mini is eigenlijk een desktop MacBook Air. Dual Core dus en later waarschijnlijk vergelijkbare specs als de Retina MacBook generatie dus ventilator-loos

 • Profielfoto
  Melle

  Ik vrees dat je wel eens helemaal gelijk zal hebben shmoo. Maar een mens mag soms nog eens even dromen….

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @Melle: Nee, de reden is dat er voor deze socket geen Quad core is gemaakt, Apple is natuurlijk afhankelijk van Intel. Een ander moederbord maken voor een quad core mac mini is natuurlijk te duur. Of het volgende moederbord in de MacMini weer een socket krijgt die processors ondersteund met quad core technologie is natuurlijk de vraag. Maar als dat wel het geval is zal Apple zeker de MacMini weer aanbieden met een quad core processor.

  quad core heeft niets met “server gedoe” te maken