Google is niet van plan ​​autofabrikant te worden

4 reacties

Na Apple, schaalt ook Google de ambities voor een zelfrijdende auto aanzienlijk terug. De zoekgigant was een van de pioniers op het gebied van autonoom rijden en presenteerde een eerste prototype van de Google Car (intern ‘Koala’ genoemd) in 2014.

Volgens de goed ingelichte site The Information ($) zijn de interne plannen veranderd en gaat Google zich niet langer richten op het zelf bouwen van een voertuig. Een werkplaats die daarvoor werd ingericht, wordt gesloten.

Samenwerking met Fiat Chrysler

Google zou zich meer willen richten op het leveren van software voor zelfrijzende auto’s aan bestaande fabrikanten. Ondanks dat een team van meer dan 500 mensen de afgelopen jaren aan een prototype van een auto zonder stuur, die helemaal opgebouwd was rondom autotoom rijden werkte, is besloten dit project toch niet door te zetten.

koala car
Het prototype uit 2014.

Moederbedrijf Alphabet had volgens The Information twee keuzes: het lastige traject ingaan en een eigen voertuig zonder stuur en pendalen produceren, of de samenwerking met een fabrikant aangaan en alleen de software en sensoren leveren. Het is deze laatste optie die uiteindelijk werd gekozen en Google heeft een overeenkomst getekend met Fiat Chrysler om een bestaand voertuig van het merk te mogen gebruiken.

Chrysler Pacifica
De Chrysler Pacifica die nu de Google-auto vertegenwoordigd.

Eerder werd al bekend dat Apple geen ambities heeft tot het van de grond af bouwen van een zelfrijdende auto en ook de samenwerking met bestaande fabrikanten op wil zoeken. Blijkbaar is het ontwikkelen van een zelfrijdend voertuig een enorme uitdaging, want zowel Google als Apple krijgen het als de technisch meest geavanceerde spelers in de markt het niet voor elkaar.

Gelukkig hebben we de schattige video’s met bejaarden nog. En natuurlijk Tesla, dat onder leiding van de ambitieuze Elon Musk inzet op volledig autonoom rijden met eigen voertuigen en de benodigde hardware al in zijn nieuwste auto’s ingebouwd heeft.

google selfdriving
Dit ‘ziet’ een zelfrijdende auto van Google – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig. Ik was al bang dat we binnenkort allemaal in zo’n paasei op wielen moesten plaatsnemen.

 • Profielfoto
  steveb

  Tuurlijk
  Na apen kunnen ze wel
  Oooo Apple niet wij ook niet

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toch jammer dat al die schattige plastic lego autootjes uiteindelijk niet op de weg komen. Blijkbaar heeft niet alleen Apple maar ook Google zich in het project verslikt. Maar ja: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Toch had ik zo’n zelfrijzend autopakket wel zien zitten. Je koopt ‘m klein en gaandeweg wordt ie steeds groter ?

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Hopelijk nu weer tijd en geld om aandacht te geven aan de computers.