Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 13 december 2016

Google is niet van plan ​​autofabrikant te worden

Na Apple, schaalt ook Google de ambities voor een zelfrijdende auto aanzienlijk terug. De zoekgigant was een van de pioniers op het gebied van autonoom rijden en presenteerde een eerste prototype van de Google Car (intern ‘Koala’ genoemd) in 2014.

Volgens de goed ingelichte site The Information ($) zijn de interne plannen veranderd en gaat Google zich niet langer richten op het zelf bouwen van een voertuig. Een werkplaats die daarvoor werd ingericht, wordt gesloten.

Samenwerking met Fiat Chrysler

Google zou zich meer willen richten op het leveren van software voor zelfrijzende auto’s aan bestaande fabrikanten. Ondanks dat een team van meer dan 500 mensen de afgelopen jaren aan een prototype van een auto zonder stuur, die helemaal opgebouwd was rondom autotoom rijden werkte, is besloten dit project toch niet door te zetten.

Het prototype uit 2014.

Moederbedrijf Alphabet had volgens The Information twee keuzes: het lastige traject ingaan en een eigen voertuig zonder stuur en pendalen produceren, of de samenwerking met een fabrikant aangaan en alleen de software en sensoren leveren. Het is deze laatste optie die uiteindelijk werd gekozen en Google heeft een overeenkomst getekend met Fiat Chrysler om een bestaand voertuig van het merk te mogen gebruiken.

De Chrysler Pacifica die nu de Google-auto vertegenwoordigd.

Eerder werd al bekend dat Apple geen ambities heeft tot het van de grond af bouwen van een zelfrijdende auto en ook de samenwerking met bestaande fabrikanten op wil zoeken. Blijkbaar is het ontwikkelen van een zelfrijdend voertuig een enorme uitdaging, want zowel Google als Apple krijgen het als de technisch meest geavanceerde spelers in de markt het niet voor elkaar.

Gelukkig hebben we de schattige video’s met bejaarden nog. En natuurlijk Tesla, dat onder leiding van de ambitieuze Elon Musk inzet op volledig autonoom rijden met eigen voertuigen en de benodigde hardware al in zijn nieuwste auto’s ingebouwd heeft.

Dit ‘ziet’ een zelfrijdende auto van Google – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Google is niet van plan ​​autofabrikant te worden
Sluiten