Apple-leverancier Foxconn zal 50.000 banen naar de VS halen

19 reacties

De Amerikaanse president-elect Donald Trump, die belangrijke economische beleidsbeslissingen gewoon via Twitter communiceert, heeft overeenstemming met Apple-leverancier Foxconn bereikt over een miljardeninvestering in Amerikaanse banen.

Naast Foxconn sprak Trump ook met de CEO van het Japanse Softbank, dat 80 procent van telecomprovider Sprint bezit en eigenaar is van ARM, de chipontwerper die onder andere de basis voor de iPhone-chip levert.

Twee investeringen

Behalve enkele positieve Tweets, heeft Trump geen details over de meetings gedeeld. Nieuwszender CNBC heeft echter documenten ingezien waarin staat dat Softbank 50 miljard in Amerikaanse banen zal investeren en dat Foxconn bereid is tot een investering van 7 miljard. Beide initiatieven moeten de komende 4 jaar 50.000 bannen voor Amerikanen opleveren.

softbank foxconn
Foto via: CNBC.

iPhone

Uit de gesprekken en documenten wordt niet direct duidelijk welke activiteiten Foxconn en ARM in de VS zullen ontplooien, maar Trump maakt er geen geheim van dat hij graag Apple-producten in de VS geproduceerd wil zien en heeft die wens bij Apple-CEO Tim Cook weggelegd (zie → Donald Trump wil Apple-fabrieken in de VS). Daarnaast is Apple een van de grooste klanten van Foxconn.

Vlak na de verkiezing van Trump bleek al dat Foxconn in opdracht van Apple onderzocht wat het zou kosten om de iPhone in de Verenigde Staten te produceren. Schattingen over de kosten lopen uiteen van 14 procent meer assemblagekosten tot een verdubbeling van de productiekosten. Apple maakt overigens al een product in de VS, namelijk de Mac Pro.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ik wens Apple veel succes met het slijten van een iPhone die daarmee zo’n 35% duurder gaat worden. De prijs kwaliteit verhouding is al ver te zoeken, dat gaat straks helemaal de pan uitrijzen.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  het creëren van deze 100.000 banen kost dus gemiddeld 570.000 per nieuwe werkplaats….. Dat levert zo’n werknemer toch nooit op in zijn aanstelling?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  En we kennen allemaal de prijs van een ‘antieke’ MacPro.

  Benieuwd hoeveel Amerikanen er bereid gaan zijn om een hele week of langer in een Foxconn ‘kamp’ te gaan werken om hun familie te voeden…

 • Profielfoto
  WillemZ

  Die 35 procent kan gemakkelijk van de eigen marge af.
  Niks aan het handje.

 • Profielfoto
  Toko

  Kan niet wachten tot China met een soort tegenbod komt bij foxconn… ”wij bieden dit” uiteindelijk is het bedrijf dan de lachende derde die profiteerd van alle aandacht. Dit is niet de oplossing van automatisering.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Als dit klopt, ben ik benieuwd waarmee Trump heeft gedreigd.

 • Profielfoto
  District

  @Ziegler, importheffingen op al hun in Azië gemaakte apparatuur.

 • Profielfoto
  Henry

  Dit zouden ze in Europa ook een keer moeten doen.

 • Profielfoto
  flappah

  Hmm .. Trump is een hustler .. moet het eerst zien gebeuren. Over 4 jaar is er volstrekt niks gebeurd. Ongetwijfeld zullen er een aantal Aziaten zijn die (voor de vorm) fabrieken in de VS openen. Deze zullen echter volstrekt door robots bemand zijn. Het goedkope arbeidswerk gebeurd echter dan nog steeds ergens in China of India.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dat laatste is overigens wel goed voor de VS. Die robots zullen gemaakt, ingesteld en onderhouden moeten worden.

  Ik denk dat District 2 gelijk heeft. Dat zou het kunnen zijn.

  @henry
  Dat doet de EU al lang. De complete landbouw en veeteelt-sector wordt beschermt door een muur van tarieven.

 • Profielfoto
  Gigs

  Wat WillemZ zegt! Als je hoort wat de kostprijs van diverse Apple-producten is en de winst die ze er op maken… Zo blijkt maar weer dat gewoon een paar keer met de vuist op tafel slaan al heel veel effect heeft. Ik denk dat Trump de Amerikaanse economie en welvaart zo een flinke boost kan geven. En daar is hij toch voor gekozen: voor de Amerikaanse belangen.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik heb een glazen bol.
  Iemand goesting om hem te zien ?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik ben blij met mijn leeftijd, want nu kan ik mensen eraan herinneren dat Amerikanen inderdaad van die gekkies zijn om meer te betalen als er “made in USA” op staat. Dit was 20 jaar geleden de tactische zet om de goedkope prullaria uit China een halt toe te roepen. Het sentiment van de inwoners is niet iets dat onderschat moet worden. Ze kiezen ook liever een succesvolle showbusiness/slimme manager dan een regeerder als president…

 • Profielfoto
  icegodd

  Is ook nooit goed …

  Iedereen willen banen creëren uit lucht, want dit is ook niet goed.
  iedereen willen beter arbeidsomstandigheden maar wil niet voor betalen.
  Iedereen willen belasting ontduiking aanpakken maar niet met ruilhandel.
  Iedereen willen dat groot bedrijven stoppen met offshoring maar niet ten kosten eigen portemonnee.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Volgens mij heeft iemand omcirkeld en getekend dat er 50 miljard geïnvesteerd wordt en 50k banen komen in 4 jaar. En niet omcirkeld noch getekend is de 7miljard in de USA en 50k banen in de USA. Dus niks investeren in en banen in de USA.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De EU zit wel te zeiken over Trump maar het is wel een doener. Hij neemt direct actie terwijl hij nog niet eens president is. Wat dat betreft is het hier een ingeslapen zooitje dat zichzelf in stand houdt.
  Denk dat de robotisering heel snel gaat bij Apple/Foxconn dus uiteindelijk maskt het niet veel meer uit waar je de robots neerzet. Ook in China gaan ze dat merken.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Dus hij voert twee gesprekken en knalt een paar tweets de wereld in en is gelijk een doener en in Europa zijn er slechts praters? Ja met zo’n redenering kan je het hier nooit goed doen.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  In de tekst is sprake van 50.000 bannen ( met 2 N in het midden )….

 • Profielfoto
  gbruit

  Nooit begrepen waarom we graag ‘banen’ willen. Robots nemen ‘banen’ over of de chinezen.
  Het belangrijkste van mijn baan vind ik het salaris. De robot mag gerust mijn baan hebben als het salaris maar op mijn rekening wordt gestort.