EU start antitrustzaak tegen Facebook om WhatsApp-overname

4 reacties

Facebook heeft een antitrust-klacht van de Europese toezichthouder aan zijn broek. Brussel meent dat er in 2014 misleidende informatie rondom de overname van WhatsApp is verstrekt. Facebook riskeert een boete van maximaal 1% van zijn jaaromzet.

Het gaat om het datadelen tussen Facebook en WhatsApp. Tijdens de overname verzekerde Facebook toezichthouders dat automatisch uitwisseling van data tussen de diensten technisch onmogelijk was.

Bewust of onbewust verkeerd geïnformeerd

Hoewel Facebook in 2014 zei dat het technisch onmogelijk was om betrouwbare uitwisseling van data met WhatsApp op te zetten, werd dit eerder dit jaar toch werkelijkheid. De Europese toezichthouder klaagt dat Facebook dit opzettelijk of uit nalatigheid onder de pet heeft gehouden en de overname onder misleidende voorwaarden is goedgekeurd.

De EU kan de overname niet met terugwerkende kracht afkeuren, maar Facebook wel een boete opleggen. De antitrust-klacht is vandaag formeel naar Facebook verstuurd, wist Bloomberg als eerste te melden.
whatsapp-sfeer-001
De antitrust-klacht komt bovenop een onderzoek dat de Europese privacywaakhonden gestart zijn naar het uitwisselen van data tussen WhatsApp en Facebook. Het sociale netwerk heeft de uitwisseling van gegevens tijdens dit onderzoek deels opgeschort.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  ’n Beetje mosterd na de maaltijd?
  Wel goed dat EU zich hier mee bezig houdt.
  Ik vraag me alleen af, wat wij hiermee winnen (diegene die WhatApp wel mòeten blijven gebruiken en die tevens geen lid zijn van FB). Voor niets gaat de zon op, het is een gratis dienst en daarvoor leveren mensen stukje privacy in. Vaak onbewust: ‘who cares, ik heb niks te verbergen’.

 • Profielfoto
  Imade

  ’n Beetje mosterd na de maaltijd?
  Wel goed dat EU zich hier mee bezig houdt.
  Ik vraag me alleen af, wat wij hiermee winnen (diegene die WhatApp wel mòeten blijven gebruiken en die tevens geen lid zijn van FB). Voor niets gaat de zon op, het is een gratis dienst en daarvoor leveren mensen stukje privacy in. Vaak onbewust: ‘who cares, ik heb niks te verbergen’.

  Het is geen gratis dienst, dat is bullshit van de bovenste plank.
  Alles wat jij tikt op Facebook, zelfs iedere site die jij ingelogd en zelfs uitgelogd bezoekt wordt gevolgd door mark zuigenberg en verkocht.
  Mark Zuigenberg heeft zelfs informatie gegevens van mensen die nooit een FB account hebben gehad.

 • Profielfoto
  SvS

  Wel gratis dienst, vind ik. Gebruikers betalen er cash € 0,00 voor, dàt bedoelde ik. En dan tegenargument wat mensen niet door hebben, is dat alles wat ze doen op welk ‘gratis’ social media dan ook verzameld wordt en doorverkocht.

 • Profielfoto
  Imade

  Wel gratis dienst, vind ik. Gebruikers betalen er cash € 0,00 voor, dàt bedoelde ik. En dan tegenargument wat mensen niet door hebben, is dat alles wat ze doen op welk ‘gratis’ social media dan ook verzameld wordt en doorverkocht.

  je hebt voldoende manieren om toch cash aan mark zuigenberg te dokken.