Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 december 2016
Leestijd: 1 minuut

EU start antitrustzaak tegen Facebook om WhatsApp-overname

Facebook heeft een antitrust-klacht van de Europese toezichthouder aan zijn broek. Brussel meent dat er in 2014 misleidende informatie rondom de overname van WhatsApp is verstrekt. Facebook riskeert een boete van maximaal 1% van zijn jaaromzet.

Het gaat om het datadelen tussen Facebook en WhatsApp. Tijdens de overname verzekerde Facebook toezichthouders dat automatisch uitwisseling van data tussen de diensten technisch onmogelijk was.

Bewust of onbewust verkeerd geïnformeerd

Hoewel Facebook in 2014 zei dat het technisch onmogelijk was om betrouwbare uitwisseling van data met WhatsApp op te zetten, werd dit eerder dit jaar toch werkelijkheid. De Europese toezichthouder klaagt dat Facebook dit opzettelijk of uit nalatigheid onder de pet heeft gehouden en de overname onder misleidende voorwaarden is goedgekeurd.

De EU kan de overname niet met terugwerkende kracht afkeuren, maar Facebook wel een boete opleggen. De antitrust-klacht is vandaag formeel naar Facebook verstuurd, wist Bloomberg als eerste te melden.

De antitrust-klacht komt bovenop een onderzoek dat de Europese privacywaakhonden gestart zijn naar het uitwisselen van data tussen WhatsApp en Facebook. Het sociale netwerk heeft de uitwisseling van gegevens tijdens dit onderzoek deels opgeschort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.