Dropbox faseert publieke map in 2017 uit

4 reacties

Dropbox wil niet langer voor veredelde hostingdienst spelen en faseert de publieke map -die gebruikt kan worden om bestanden met directe links op internet te publiceren- uit. Gedeelde links worden de enige manier om bestanden te delen.

De publieke map werd vaak gebruikt als een gratis hostingdienst voor eenvoudige websites, afbeeldingen en video. HTML-bestanden in de map werden namelijk ook als website weergeven.

Betalende gebruikers krijgen uitstel

Voor betalende gebruikers zullen links die verwijzen naar bestanden in de map ‘Publiek’ vanaf 1 september 2017 niet meer werken. De bestanden zelf worden automatisch gemarkeerd als privé. Gebruikers van een gratis account hebben de functie al sinds enkele maanden niet meer.

Vanaf 1 september 2017 wordt door Dropbox ook geen HTML-inhoud meer weergeven in een webbrowser. Als je een website hebt gemaakt die rechtstreeks HTML-inhoud uit je Dropbox weergeeft, werkt deze niet meer.

share-folder-mac
De enige manier om bestanden te delen wordt de Share-functie.

Het beëindigen van de ondersteuning voor de publieke map is begrijpelijk, waarschijnlijk kost het Dropbox een boel dataverkeer en leveren hotlinks niets op. De publieke map werd vaak gebruikt om afbeeldingen op fora en blogs te plaatsen die zelf weinig of geen ruimte voor uploads hebben. Die links zullen vanaf volgend jaar dood zijn.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Mooie feature om een nieuwe startup mee te beginnen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee natuurlijk niet. Als je dat soort functionaliteit nodig hebt ben je met 8,- per jaar klaar en heb je betere kwaliteit qua snelheid en server instellingen dan Dropbox.

  Daar valt niets aan te verdienen. Dropbox zet al jaren in op zakelijke en professionals die gewoon 99,- per jaar betalen voor hun dienstverlening.

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Ze zullen enorm veel gebruikers verliezen hierdoor.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @vanhyfte.johnny: dat zullen waarschijnlijk de klaplopers zijn die toch nergens voor willen betalen en alle gelijkaardige diensten aflopen op zoek naar GB’s.