De verborgen kracht van Voorvertoning

29 reacties

Voorvertoning is alweer zo’n 15 jaar hét programma voor foto’s, PDF’jes en plaatjes. Maar Voorvertoning is meer dan dat. Niet iedereen weet het, maar het bevat veel functies die extra programma’s als bijvoorbeeld Photoshop overbodig maken.

Zeker als je alleen wat kleine aanpassingen wilt doen, kun je met het standaard voor-geïnstalleerde Voorvertoning al helemaal uit de voeten. Aangezien het een heel eenvoudig en gratis programma is, scheelt dat tijd en geld. Daarom vertel ik deze week hoe je Voorvertoning voor Mac kunt gebruiken om foto’s te bewerken.

Foto’s verkleinen, vergroten en bijsnijden

Regelmatig kom ik Mac-gebruikers tegen die Photoshop Elements hebben aangeschaft om af en toe eens een foto te kunnen vergroten, verkleinen of bijsnijden. Met Voorvertoning kun je dit ook heel makkelijk doen. Kies voor Extra’s > Pas grootte aan en kies het juiste formaat in bijvoorbeeld pixels, millimeters of procenten. De foto kun je bijsnijden door een kader te slepen (houd shift ingedrukt voor een vierkant) en te kiezen voor Extra’s > Snij bij (cmd +K). Bijsnijden tot cirkel of elke andere vorm kan ook als je het Markup menu aan klikt (koffer-icoon). Roteren en spiegelen kan via het Extra’s menu.

Kleuren en scherpte in foto’s verbeteren

Als je kiest voor Extra’s > Pas kleur aan… verschijnt er een apart aanpassingsvenster. Hier kun je automatisch of handmatig de kleuren in je foto verbeteren. Regel hier onder andere de belichting, het contrast, de verzadiging en de temperatuur. Door het pipetje aan te klikken kun je ook het witpunt meten en zo een kleurzweem verwijderen.

Figuren, pijlen en tekst toevoegen

Met ‘Markup’ kun je ook items toevoegen aan een afbeelding. Je kunt vrij tekenen met het pennetje of bepaalde vormen als een cirkel, rechthoek, lijn of pijl toevoegen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lijnen en de kleur van de lijn en/of vulling aangeven. Ook kun je tekst plaatsen over de afbeelding. Je bepaalt zelf het lettertype, de puntgrootte, uitlijning en kleur. De verschillende items kunnen naar voren of achter worden gehaald door met de rechtermuisknop te klikken op de vorm of tekst. Activeer Markup door het koffer-icoon aan te klikken.

Bepaalde gedeeltes uitlichten

Een hele handige functie die zelfs de meeste fotobewerkingsprogramma’s niet bevatten is het snel uitlichten van bepaalde gedeeltes van de foto. Dit kan met Voorvertoning op twee manieren: door lokaal in te zoomen of een gedeelte letterlijk lichter te maken. Zorg dat de Markup werkbalk geactiveerd is en klik op het cirkel/rechthoek-icoon. Onderaan vind je de uitlicht-opties.

Een handtekening zetten

Wil je een PDF document ondertekenen? Ook dit kan met Voorvertoning. Open de PDF met het programma (rechterklik > open met… > Voorvertoning) en klik op het koffer-icoon. Kies vervolgens de handtekening en “Maak handtekening aan”. Je kunt een handtekening toevoegen door deze op de trackpad te tekenen of op een blaadje te schrijven en deze voor de camera te houden. De handtekening worden automatisch opgeslagen om later opnieuw te kunnen gebruiken.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  wikniee

  Nog net te weinig functies. Vandaar dat ik Pixelmator

 • Profielfoto
  boompje

  Wel stom van me, maar verschillende dingen wist ik niet. Vooral die handtekening is gaaf.

 • Profielfoto
  langbeest

  Leuk stukje , voor velen een eye-opener

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik dacht dat je er alleen voorvertoningen mee kon zien en scannen vanaf je multifunctional printer.
  Weer wat geleerd! ☺️

 • Profielfoto
  vincej

  Zo zie je maar, er valt altijd wel iets te leren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voorvertoning is al 2 jaar niet meer wat het ooit was. De app voelt nu aan alsof je aan het knikkeren bent met een bowlingbal.

  Vroeger had deze app inderdaad heel veel verborgen talenten (die veel mensen nu nog steeds niet weten) en bepaalde mensen vinden het nog steeds geweldig om dat elk jaar uit te lichten terwijl ze niet in de gaten hebben dat alles om hun heen sneller, en beter wordt terwijl zij een auto uit 2009 als nieuw aan het proberen te verkopen zijn.

  Het was vroeger in de ‘Get a Mac’ reclame periode ook geweldig om een Mac uit de doos halen en dan kon die computer alle standaard dingen out of the box beter dan een Windows computer met vele externe software en tools erop. Probleem is alleen dat Apple de laatste 10 jaar vooral bezig is geweest met iPhones verkopen en een jaar later nog meer iPhones verkopen waardoor ze nooit meer hebben omgekeken naar dit soort software.

  Met Pixelmator + Annotate op je computer heb je in heel veel gevallen een betere ervaring/workflow om dit soort taken doen met Voorvertoning van nu.

  Voorbeeld van het bowlingbal effect:

  Als je jezelf haat moet je eens in de Voorvertoning een aantal keer per dag/week cirkeltje, pijltje of wat tekst op een screenshot tekenen om iets uit te lichten aan een collega.

  1) Maak een screenshot – open daarna de afbeelding die op je bureaublad wordt gemieterd in Voorvertoning – click daarna op dit icoontje om verborgen tools zichtbaar te maken die vroeger gewoon direct zichtbaar waren wanneer je de app standaard openende zodat je meteen kon beginnen.

  2) Kies je cirkel vorm. En zodra je deze kiest wordt hij gelijk in het midden op de afbeelding gedropt en moet je hem dus gaan slepen naar de juiste positie en daarna gaan resizen om precies dat gedeelte uit te lichten dat jij wilt uitlichten.

  Dat is vier of 5 keer meer klikken/interacties met de app dan wat serieus nodig is. Dit heeft allemaal te maken met Touch Gestures. Apple heeft Voorvertoning allang omgebouwd naar een iOS versie maar om welke reden dan ook hebben we deze nog niet mogen ontvangen binnen iOS.
  Nadeel daarvan is dat wij nu op OS X met een iOS (touch) versie app zitten die werkt alsof tekenen + slepen tegelijk niet meer werken en daar kun je touch gestures aan herkennen. Touch events kunnen maar één ding tegelijk.

  Nu doen we datzelfde op de Shmoo manier met een 4,- appje van niveau waar Apple alleen maar van kan dromen.

  Screenshot > annoteer > sleep richting het OMT img upload formulier of Save automatisch in een Dropbox folder. Het venster sluit ook nog gewoon automatisch af na het uploaden dus je hoeft geen venstertjes weg te klikken of bestandjes op je bureaublad naar de prullenmand te verwijderen wanneer je klaar ben met je screenshots.

  Een 4,- appje van niet eens de beste developer op aarde zorgt er voor dat ik een native app van Apple gewoon buitenspel zet en ik weer de knikker-kampioenschappen van Limburg kan winnen omdat ik veel betere knikkers heb dan de lompe bowlingballen van mijn tegenstanders.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Nog zo’n handige tip in Voorvertoning/Preview is het bewaren van een losse pagina uit een PDF: Gewoon in de thumbnailweergave een (of meer) pagina naar je bureaublad slepen. Klaar!

  Maar ook andersom vanuit je bureablad (of map) een pdf of jpg (!) naar je thumnails slepen en je maakt heel makkelijk je PDF klaar zonder suffe import of exportmenus.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Mijn vader kwam er pas na jaren (nadat ik het hem had verteld) achter dat je met Voorvertoning ook PDFjes kon bekijken… Had-ie al die tijd die brakke Adobe-Reader geïnstalleerd, want zo gewend van windoofs…

 • Profielfoto
  SonofWoz

  En dan heb je het nog niet gehad over alle functionaliteit die je uit Voorvertoning kan halen met Automator.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  En toch heeft Voorvertoning het qua PDF afgelegd tegen Adobe Reader wat mij betreft.

  Het gedonder begon in El Capitan, met die irritante zijbalk die je niet standaard kon verbergen. Na iedere keer opnieuw openen stond dat ding er weer opnieuw.
  Nu in Sierra is dat probleem wel opgelost, maar nu krijg ik het standaardprogramma voor PDF niet meer terug ingesteld op Voorvertoning. Zodra ik dat doe en ik open daarna een PDF met Voorvertoning, crasht het programma direct en springt het standaardprogramma terug naar Adobe Reader.

  Inmiddels ben ik die laatste gewend. Standaardinstellingen (en dat zijn er veel, heel veel) van Adobe Reader tonen 75468 verschillende zijbalken, maar als je wat doorpluist kun je die allemaal uitschakelen zodat je een clean venster overhoudt. En de instellingen worden ten minste wel netjes onthouden.

 • Profielfoto
  Eprom

  Sunkeeper, misschien moet je de Prefs even leeggooien, want bij mij onthoudt Voorvertoning dat wél. Als je een PDF sluit zonder zijbalk, start hij ook weer op zonder zijbalk.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Klopt, onder Sierra gaat dat goed. Alleen onder El Capitan niet, maar die draai ik niet meer.:smile:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De beste functie is natuurlijk Direct alfa. Waarmee je vooral de wat eenvoudige Internet-plaatjes snel vrijstaand maakt.

 • Profielfoto
  jakeh

  Wat ik niet snap aan Voorvertoning. Waarom kan je een pdf-je niet gewoon kleiner maken?

  Vriendin heeft scan van twee pagina’s. 9 mb.

  Veel te groot natuurlijk. Maar het op intuitieve manier kleiner maken van pdf bestanden – ho maar.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Shmoo @KarelWillem Hoe komen jullie nou weer aan exact die zelfde plaatjes?:grin:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kent het principe van klik-sleep wel denk ik?
  Gewoon het plaatje van Shmoo gejat dus.

 • Profielfoto
  Nummer 49

  Bedankt Raymon!

 • Profielfoto
  koen

  Bedankt Claire!

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Wat ik niet snap aan Voorvertoning. Waarom kan je een pdf-je niet gewoon kleiner maken?

  Intuïtief niet, nee, maar je kan een PDF bestand in Voorvertoning exporteren en voor de Quartz filter ‘Reduce File Size’ kiezen. Vaak werkt dit wel.

  /uploads/community/4e8b8d5c835c2390918a6ecc435394de83026412_92993.png

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  computer space

  Juist de Pdf functies zijn killer:
  – beveiliging verwijderen
  – pagina’s shuffelen en pdfs combineren
  – van rare propriarity formaten generieke pdf maken
  – pdf bitmappen zodat text en vectorgraphics niet meer te jatten zijn
  – kleurruimte aanpassen of zw maken
  – individuele pagina’s draaien
  – pdf comprimeren

  Met Acrobat Reader onmogelijk, en met Acrobat pro veel omslachtiger

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja Voorvertoning wordt als app onderschat omdat het gewoon bij de meeste mensen niet bekend is wat het kan. Prima om dat in dit artikel uit de doeken te doen. Ik gebruik het dagelijks meerdere keren en kan niet zonder (kan wel, maar wil ik niet).

 • Profielfoto
  Buzz

  Eens met computer space.

  Nog een paar killer features die ik regelmatig gebruik:
  – Je kan een selectie van pagina’s uit een PDF van meerdere pagina’s uit de thumbnails naar het bureaublad slepen, om een nieuwe PDF met alleen de geselecteerde pagina’s te maken.
  – Je kan een rechthoekig gedeelte uit een PDF als nieuw bestand opslaan, bijvoorbeeld een enkele figuur of tabel uit een groot rapport. Dit doe je simpelweg door de figuur te selecteren, en een nieuw document te openen met CMD-N. Het nieuwe document in Preview bevat alleen de inhoud van de geselecteerde rechthoek uit het eerder geopende document.
  – Je kan zo’n geselecteerd figuur ook naar het clipboard kopiëren (CMD-C) en vervolgens in een Keynote of Pages document plakken. Als het een vector PDF betrof, behoudt je de perfecte scherpte (in tegenstelling tot bij plakken in PowerPoint en Word).
  – Je kan de afmetingen (in cm, inch, of pixels) van je document en/of je selectie aflezen door CMD-I te gebruiken en op het liniaaltje te klikken.

  Het eerste wat ik doe in Preview op een nieuw geïnstalleerde Mac is “Customize Toolbar” en dan het selectie-rechthoekje in de toolbar, zodat je niet eerst die vervelende gereedschapskist hoeft te openen.

  Deze features van Preview zijn een belangrijk onderdeel van de redenen waarom ik nooit naar Windows of Linux zou willen overstappen, en waarom iOS voor mij niet voldoet.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Voorvertoning is zeker een handige app in het dagelijks bewerken van een plaatje. Maar ook met spatiebalk snel een foto bekijken. Functies die ik veel gebruik zijn vergroten/verkleinen en bijsnijden.

  Je kon vroeger met Voorvertoning ook scannen. Volgens mij is die functie verdwenen.

  Enige wat ik mis is canvas vergroten. Soms wil ik twee plaatjes naast elkaar hebben, dan vergroot je rechts het canvas, plaatje 2 erin plakken klaar. Nu moet het via een workaround.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het meeste wist ik eigenlijk ook, maar zeker niet alles. Een heel interessant weetje dus!

  Ik gebruik het ook veel met de spatiebalk en gebruik het vaak ook om foto’s te roteren die soms op zijn kop staan:-D

  Dat het eigenlijk zoveel met pdf’s kon, moet ik toegeven, daar had ik eigenlijk geen benul van. Op zich niet zo erg, ik heb een adobe abonnement waarin alle producten zitten en dus ook acrobat reader pro etc… Dus ik gebruikte dat veel om pdf’s te combineren of te bewerken. Nu ik weet dat je dat dus ook met voorvertoning kan wil ik dat wel eens uitproberen ook:-)

 • Profielfoto
  gipsman

  Dat de mensen het niet niet weten komt wellicht door de wat vage benaming. ‘Voorvertoning’ dekt de lading niet (en klinkt niet sexy ?) zelfs niet als ‘Preview’, want het kan dus veel meer.
  Hoe dan ook, een goede reden om niet zomaar macOS aan de kant te schuiven voor iOS. Al lijkt PDF-Expert daar ook veel te kunnen.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Is het te laat om “voorvertoning” te verkiezen als jeukwoord 2016? Doet me denken aan de tijd dat “flexibele diskette aandrijfstation” een heuse aanduiding was voor een disk drive.

  Alsjeblieft, “preview” dekt de lading meer dan en is gezien het internationale karakter van computers in het algemeen meer dan acceptabel, zelfs voor de internationaal georiënteerde (kuch) Nederlander.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Je kon vroeger met Voorvertoning ook scannen.
  Volgens mij is die functie verdwenen. ”

  Is nooit weggeweest.
  Zit onder ‘Archief’ : ‘Importeer van scanner …’

 • Profielfoto
  Di May

  Wat ik mij nog altijd afvraag is of daar
  geen ernstige verkeersindigesties gaan ontstaan.

  Of fixeer ik mij te veel op onze Belgische of Nederlandse toestanden ?