Claire
Claire Nieuws 22 december 2016

De verborgen kracht van Voorvertoning

Voorvertoning is alweer zo’n 15 jaar hét programma voor foto’s, PDF’jes en plaatjes. Maar Voorvertoning is meer dan dat. Niet iedereen weet het, maar het bevat veel functies die extra programma’s als bijvoorbeeld Photoshop overbodig maken.

Zeker als je alleen wat kleine aanpassingen wilt doen, kun je met het standaard voor-geïnstalleerde Voorvertoning al helemaal uit de voeten. Aangezien het een heel eenvoudig en gratis programma is, scheelt dat tijd en geld. Daarom vertel ik deze week hoe je Voorvertoning voor Mac kunt gebruiken om foto’s te bewerken.

Foto’s verkleinen, vergroten en bijsnijden

Regelmatig kom ik Mac-gebruikers tegen die Photoshop Elements hebben aangeschaft om af en toe eens een foto te kunnen vergroten, verkleinen of bijsnijden. Met Voorvertoning kun je dit ook heel makkelijk doen. Kies voor Extra’s > Pas grootte aan en kies het juiste formaat in bijvoorbeeld pixels, millimeters of procenten. De foto kun je bijsnijden door een kader te slepen (houd shift ingedrukt voor een vierkant) en te kiezen voor Extra’s > Snij bij (cmd +K). Bijsnijden tot cirkel of elke andere vorm kan ook als je het Markup menu aan klikt (koffer-icoon). Roteren en spiegelen kan via het Extra’s menu.

Kleuren en scherpte in foto’s verbeteren

Als je kiest voor Extra’s > Pas kleur aan… verschijnt er een apart aanpassingsvenster. Hier kun je automatisch of handmatig de kleuren in je foto verbeteren. Regel hier onder andere de belichting, het contrast, de verzadiging en de temperatuur. Door het pipetje aan te klikken kun je ook het witpunt meten en zo een kleurzweem verwijderen.

Figuren, pijlen en tekst toevoegen

Met ‘Markup’ kun je ook items toevoegen aan een afbeelding. Je kunt vrij tekenen met het pennetje of bepaalde vormen als een cirkel, rechthoek, lijn of pijl toevoegen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lijnen en de kleur van de lijn en/of vulling aangeven. Ook kun je tekst plaatsen over de afbeelding. Je bepaalt zelf het lettertype, de puntgrootte, uitlijning en kleur. De verschillende items kunnen naar voren of achter worden gehaald door met de rechtermuisknop te klikken op de vorm of tekst. Activeer Markup door het koffer-icoon aan te klikken.

Bepaalde gedeeltes uitlichten

Een hele handige functie die zelfs de meeste fotobewerkingsprogramma’s niet bevatten is het snel uitlichten van bepaalde gedeeltes van de foto. Dit kan met Voorvertoning op twee manieren: door lokaal in te zoomen of een gedeelte letterlijk lichter te maken. Zorg dat de Markup werkbalk geactiveerd is en klik op het cirkel/rechthoek-icoon. Onderaan vind je de uitlicht-opties.

Een handtekening zetten

Wil je een PDF document ondertekenen? Ook dit kan met Voorvertoning. Open de PDF met het programma (rechterklik > open met… > Voorvertoning) en klik op het koffer-icoon. Kies vervolgens de handtekening en “Maak handtekening aan”. Je kunt een handtekening toevoegen door deze op de trackpad te tekenen of op een blaadje te schrijven en deze voor de camera te houden. De handtekening worden automatisch opgeslagen om later opnieuw te kunnen gebruiken.

Reageer op artikel:
De verborgen kracht van Voorvertoning
Sluiten